Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι απαραίτητη η επαγγελματική εκπαίδευση των στελεχών. Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης μας μιλά για τις διεθνώς πιστοποιημένες εκπαιδευτικές υπηρεσίες της StudySmart και μας εξηγεί μεταξύ άλλων τους λόγους για τους οποίους ο επαγγελματικός τίτλος δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ακαδημαϊκές σπουδές.

Κύριε Κυρίτση θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για την StudySmart;

Η StudySmart δραστηριοποιείται στο χώρο της προετοιμασίας στελεχών για την απόκτηση επαγγελματικού τίτλου σπουδών, της επαγγελματικής εκπαίδευσης αλλά και της συμβουλευτικής μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φέτος κλείσαμε 15 χρόνια και είμαστε πολύ περήφανοι γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες που πέρασε η χώρα μας, ιδίως μετά το 2010, καταφέραμε να έχουμε μία ανοδική πορεία με καινοτόμες υπηρεσίες, προγράμματα εκπαίδευσης για στελέχη και εταιρείες καθώς και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αγορά σας γνωρίζει ως μία εταιρεία με τεχνογνωσία στον τομέα των επαγγελματικών τίτλων σπουδών. Πως προέκυψε αυτό και σε ποια συγκεκριμένα πεδία προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες η εταιρεία σας;

Πράγματι. Ο κόσμος μας γνωρίζει περισσότερο ως εταιρεία που προετοιμάζει στελέχη για επαγγελματικούς τίτλους κάτι που κάνουμε από το 1999 στην Ελλάδα. Ουσιαστικά βλέπαμε ότι η σχέση ακαδημαϊκού πτυχίου και αγοράς εργασίας είχε αρκετά προβλήματα. Οι μεγάλες εταιρείες όπως PwC, Deloitte, Mazars, Coca Cola Hellenic, EY και άλλες ζητούσαν – και ζητούν – νέα στελέχη με πρακτική γνώση και έτσι αποφασίσαμε να επενδύσουμε στους επαγγελματικούς τίτλους. Θεωρώ ότι ήμασταν μπροστά από την εποχή μας αφού ακόμη και σήμερα – 20 χρόνια μετά – ένας επαγγελματικός τίτλος δεν είναι τόσο διαδεδομένος.
Συγκεκριμένα, προσφέρουμε το πρόγραμμα ορκωτών ελεγκτών της Μ. Βρετανίας, το ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) στον τομέα των ορκωτών ελεγκτών, το CIMA (Chartered Institute of Management Accountants) στον τομέα της διοικητικής λογιστικής, το CIA (Certified Internal Auditor) για τους εσωτερικούς ελεγκτές, το CFA (Chartered Financial Analyst) για τα στελέχη χρηματοοικονομικών συμβούλων και χρηματιστηρίου, το SHRM (Society for Human Resource Management) για τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού το ICA (International Compliance Association) στο χώρο της συμμόρφωσης, το Diploma in International Financial Reporting (IFRS-ACCA) καθώς και προγράμματα του Chartered Governance Institute του Ηνωμένου Βασιλείου.
Θεωρούμε ότι ο επαγγελματικός τίτλος δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις ακαδημαϊκές σπουδές και τα στελέχη επιχειρήσεων, ιδίως στο Finance & Accounting πια το γνωρίζουν αυτό. Την εποχή εκείνη βέβαια που ξεκινήσαμε ήταν πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η αξία αυτών των τίτλων και κάναμε αγώνα για να ενημερώσουμε σωστά το κοινό για τη διαφοροποίησή τους. Αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό ποσοστό των Partners των ελεγκτικών εταιρειών στην Ελλάδα καθώς και CFO’s μεγάλων πολυεθνικών υπήρξαν μαθητές μας και αυτό λέει πολλά.

Ποια είναι τα στοιχεία που σας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό;

Θεωρώ ότι η τεχνογνωσία μας στο χώρο της επαγγελματικής πιστοποίησης είναι ένα σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης. Ξεκινήσαμε τους επαγγελματικούς τίτλους σπουδών στην Ελλάδα πριν από 20 περίπου χρόνια και γνωρίζουμε τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα έτσι ώστε να συμβουλεύουμε σωστά τα τμήματα HR αλλά και τα στελέχη συγκεκριμένα. Εξατομικεύουμε τη συμβουλευτική στα θέματα καριέρας. Η καριέρα του κάθε στελέχους θέλει τρομερή ανάλυση, υπομονή, σκέψη και στρατηγικό πλάνο. Δεν υπάρχει «one size fits all». Για παράδειγμα, όταν μας παίρνει κάποιος τηλέφωνο και ενδιαφέρεται για το CIMA, το ζητούμενο είναι να δούμε αν πραγματικά το CIMA θα βοηθήσει το στέλεχος σχετικά με τις φιλοδοξίες του και αν υπάρχει το «γιατί» πίσω από αυτή την ανάγκη. Το αν το πρόγραμμα έχει 10 ή 15 μαθήματα και διαρκεί 2 χρόνια και κοστίζει τόσο είναι μικρότερης σημασίας. Αυτή η ειλικρίνεια μας διαφοροποιεί θεωρώ και είμαστε περήφανοι για αυτό.
Άλλα στοιχεία διαφοροποίησης έχουν να κάνουν με τις σημαντικές μας συνεργασίες με τα επαγγελματικά σώματα και τις πολυεθνικές, τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις παγκόσμιες εξετάσεις, η εξειδικευμένη ομάδα συνεργατών και η ευελιξία μας να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις του χώρου κάνουν τη διαφορά.
Η μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει στη StudySmart για συγκεκριμένα μαθήματα έχουν υιοθετηθεί από το ίδιο το ACCA ενώ μάλιστα αποκτήσαμε και το πρώτο βραβείο Gold στα Accounting Awards του 2020 για το μάθημα Strategic Business Leader (Flowcharting methodology) του συγκεκριμένου σώματος. Επίσης, το γεγονός ότι δύο άτομα από την ομάδα των εισηγητών μας έχουν πάρει τον τίτλο του “Turor Guru” από το ίδιο το ACCA δείχνει την ποιότητα της δουλειάς μας.
Το SHRM το ξεκινήσαμε στην Ελλάδα το 2012 σε συνεργασία με την ICAP και αυτή τη στιγμή προσφέρουμε τα μαθήματα σε 6 χώρες όπως Ουκρανία, Αρμενία, Καζακστάν, Ρωσία, εκτός από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ η StudySmart αντιπροσωπεύει το πρόγραμμα σε συνολικά 10 χώρες στην Ευρώπη. Το 2017 βραβευτήκαμε από το SHRM για τα αποτελέσματά μας παγκοσμίως.
Το 2019 βραβευτήκαμε για το πρόγραμμα Mini MBA που δημιουργήσαμε και προσφέρουμε από κοινού με την PwC, ένα πρόγραμμα που τρέχει αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 15 χώρες στην Ευρώπη και Μέση Ανατολή μέσα από το δίκτυο ακαδημιών της PwC, ενώ φέτος το 2021 κερδίσαμε το Silver Award στα βραβεία εκπαίδευσης για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που δημιουργήσαμε από κοινού με τη Mazars που βασίστηκε σε Microlearning.
Με το ICA – International Compliance Association δουλεύουμε μαζί σε εκπαιδευτικά συμβουλευτικά έργα ενώ κάνουμε και μαθήματα στη Μέση Ανατολή ενώ για το CIMA είμαστε μέσα στις 3 εταιρείες στην Ευρώπη που προσφέρουν το CIMA CFO πρόγραμμα για υψηλόβαθμα στελέχη τα οποία μπορούν με ένα μόνο Case Study και με βάση την προϋπηρεσία τους να αποκτήσουν τον επαγγελματικό τίτλο CIMA.
Το 2020 συνεργαστήκαμε με την CollegeLink για να βοηθήσουμε σε αυτό που λέγεται “last mile training” για απόφοιτους πανεπιστημίου με τη δημιουργία ενός Finance & Accounting Academy με τη στήριξη συμβουλευτικών εταιρειών όπως η Mazars, η Grant Thornton και η Accounting Solutions.
Προσπαθούμε πάντα να διαφοροποιούμαστε, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να ακούμε τον πελάτη για να δώσουμε πραγματικές ουσιαστικές λύσεις στις ανάγκες εκπαίδευσης όχι με κάτι “off the shelf”.

Όλες αυτς οι συνεργασίες με οργανισμούς του εξωτερικού αλλά και η παρουσία σας στο εξωτερικό, πως προέκυψε;

Καταφέραμε να δημιουργήσουμε σημαντικές συμμαχίες με πολυεθνικούς οργανισμούς με το να παίρνουμε ρίσκα από πολύ νωρίς. Καινοτομήσαμε με το να επενδύσουμε στην πιστοποίηση όταν κανείς δεν το έκανε, ρισκάραμε με την εύρεση συνεργατών και επαγγελματικών σωμάτων στο εξωτερικό και η δουλειά μας, καθώς και η συνέπειά μας εκτιμήθηκε. Το να συνεργάζεσαι με τους ίδιους οργανισμούς για περισσότερο από 15 χρόνια δείχνει συνέπεια. Η παρουσία μας είναι σε περισσότερες από 45 χώρες, ακόμη και στην Κίνα μέσα από μία εξαιρετικά ικανή διεθνή ομάδα συνεργατών και θα ήθελα να αναφέρω μερικούς, όπως τον αδελφό μου Δρ. Δημήτρη Κυρίτση, τον Δρ. Αντώνη Μιχαήλ, το Χρήστο Ραγκαβά, τον Steve Willis, τον Keith Rye, τον Miro Smolovic και πολλούς ακόμη.

Πιστεύετε στην διαρκή εκπαίδευση των στελεχών επιχειρήσεων;

Νομίζω ότι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αφού μέσα από τη στήλη που επιμελούμαι στο περιοδικό σας έχω αναφερθεί εκτενώς. Το γεγονός ότι τα επαγγελματικά σώματα απαιτούν από τα στελέχη να επιμορφώνονται συνεχώς για να μπορούν να διατηρούν τον τίτλο τους επιβεβαιώνει όχι μόνο την ανάγκη αλλά και τη διαδικασία. Η «απαίτηση» για Continuing Professional Development (CPD) είναι όρος για σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς τίτλους. Οι υποψήφιοι επαγγελματικού τίτλου γίνονται μέλη των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών του χώρου και αυτό βοηθά στο να γνωρίζουν τις εξελίξεις στον τομέα τους/της, νέες τάσεις, νομοθεσίες, έρευνες, στατιστικά και άλλα, κάτι που βοηθά τις επιχειρήσεις. Τα τμήματα HR γνωρίζουν την αξία των προγραμμάτων αυτών και τα επιδοτούν πολύ περισσότερο από τα ακαδημαϊκά προγράμματα.

Τι πρέπει να διαθέτουν τα στελέχη των οικονομικών τμημάτων προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις των επιχειρήσεων;

Το σημαντικό είναι να εξελίσσονται συνεχώς. Ο χώρος του Finance χρειάζεται ανανέωση γνώσεων και δεξιοτήτων κάθε 14 – 18 μήνες. Τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική η ανάγκη κατανόησης του Fintech, του Blockchain, των Data Analytics, του Digital Innovation for Finance, του ESG, ενώ το Accounting & Finance γενικότερα εξειδικεύεται όλο και περισσότερο και καλό θα ήταν να ερευνηθούν πεδία όπως το Public Sector Accounting, Charity Accounting, ειδικευμένα IFRS και άλλα. Αν προστεθεί και ο τομέας της συμμόρφωσης (Compliance) και της εταιρικής διακυβέρνησης που κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι επιλογές είναι πολλές, αλλά απαιτείται ‘real time career management’. Όλοι μας θα χρειαστεί να κάνουμε upskilling. Το σημαντικό είναι να υπάρχει ένα πλάνο και η κατανόηση της καριέρας ως Learning & Career journey και να μην γίνεται σπασμωδικά.
Η εταιρεία μας ασχολείται και με in-house εκπαιδευτικά έργα με εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό και συμβούλους για Soft και Hard Skills, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιουργούμε και ψηφιακό υλικό για λογαριασμό εταιρειών. Φαίνεται ότι υπάρχει η τάση των εταιρειών – ιδίως μετά την πανδημία – να δημιουργήσουν ψηφιακές εκπαιδευτικές λύσεις για ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών τους. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής εξελίξεων και το ποσοστό αυξήθηκε δραστικά. Η εταιρεία μας επίσης έχει δική της ψηφιακή πλατφόρμα την οποία και ‘νοικιάζουμε’ σε εταιρείες που δεν έχουν δικό τους LMS.

Τι να αναμένουμε στο μέλλον κ. Κυρίτση;

Συνέπεια στην ποιότητά μας, καινοτόμες λύσεις και νέους επαγγελματικούς τίτλους για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και μία νέα συνεργασία με τον Sir Stelio Hadji-ioannou στον τομέα την εκπαίδευσης που θα ανακοινωθεί σύντομα…