Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν είναι απλή υπόθεση, όπως δείχνουν οι εξελίξεις. Η συνεχιζόμενη κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, αλλά και ο φόβος για ενδεχόμενες παραλλαγές του νέου ιού έχουν συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Τις αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία ενισχύει και η μεγάλη ένταση που υπάρχει αυτή την εποχή στην Ουκρανία. Επί εβδομάδες ακούμε πως θα υπάρξει γενικευμένη σύρραξη και, όπως είναι λογικό, υπάρχει ένταση σε πολιτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις.

Παρόλα αυτά, όλες οι προβλέψεις μιλούν για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2022. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 8,6% για την ελληνική οικονομία, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα εμφανίσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,2%. Το ΚΕΠΕ, ωστόσο, τονίζει πως η παράταση της πανδημίας εξακολουθεί να δυσχεραίνει τη διεξαγωγή προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ΑΕΠ, τόσο εξαιτίας της απορρέουσας αβεβαιότητας όσο και των συνεχών εναλλαγών μεταξύ περιόδων λήψης έκτακτων περιοριστικών μέτρων και περιόδων τμηματικής και μερικής άρσης αυτών.

Στο Finance Pro φιλοξενούμε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ και Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκου Βέττα, στο οποίο αναφέρεται πως ελληνική οικονομία εισέρχεται στη νέα χρονιά με δυναμική που δημιουργεί υψηλές προσδοκίες. Ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται στην περιοχή του 4,5-5%, αλλά παρά τη θετική δυναμική υπάρχουν ισχυροί λόγοι ανησυχίας και εγρήγορσης. Οι δημοσιονομικές εξελίξεις και η εξέλιξη της χρηματοδότησης της χώρας από το εξωτερικό είναι δύο πεδία που προκαλούν ανησυχία.

Κατά τα λοιπά, ο Αριστείδης Ζέρβας, CFO της KLEEMANN, μας μιλά για τον ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο και για την εξέλιξή της με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων.

Ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, Partner, Consulting KPMG στην Ελλάδα, εξηγεί πώς η εφαρμογή CCH Tagetik που προσφέρει η KPMG συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομικής διεύθυνσης.

Ο Γιώργος Φιλιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, εξηγεί στο περιοδικό μας τους λόγους που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές, αλλά και πώς ο οργανισμός προωθεί τις ελληνικές εξαγωγές.

Μιλάμε επίσης για το μέλλον στη μηχανογράφηση και τις σύγχρονες λύσεις ERP & RPA, δίνοντας τον λόγο στα στελέχη των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού.

Στις σελίδες του Finance Pro θα βρείτε επίσης θέματα για το Budgeting & Business Planning, για ένα Κοινωνικά Βιώσιμο Φορολογικό σύστημα, για τις γυναίκες σε θέση ευθύνης, αλλά και για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Φιλοξενούμε επίσης τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών του ΔΕΔΔΗΕ, ενδιαφέρουσα αρθρογραφία και πολλά insights.
Καλή ανάγνωση.