Αυτό το άρθρο διαφέρει από τα προηγούμενα. Πολλοί γνωρίζετε κάποιον που περνά την περιπέτεια του Ντίνου. Δυστυχώς όμως ο Ντίνος μου/μας δεν είναι πλέον μαζί μας…Ως σύζυγός του θεωρώ σημαντικό να μοιραστεί τις σκέψεις του στο τελευταίο του άρθρο. Ο Ντίνος έφυγε, αλλά ακόμη μου δίνει δύναμη να συνεχίσω μαζί με τα παιδιά μας… με ελπίδα και υπομονή…
Το Τελευταίο Άρθρο του Ντίνου
Εξακολουθώ να παλεύω με τον καρκίνο για σχεδόν έναν χρόνο τώρα (από τον Σεπτέμβριο του 2021), και αποφάσισα να δημοσιοποιήσω μέσω αυτού του σύντομου άρθρου τη σημασία της λέξης «ΥΠΟΜΟΝΗ»… – μια πολύ σημαντική δεξιότητα – αν μπορώ να την ορίσω ως δεξιότητα … (Παρεμπιπτόντως, δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι στην κατάσταση μου, αλλά πιστεύω ότι έχει έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, επομένως χρήσιμο για όλους μας…)
Όπως είπε ο Λέων Τολστόι, «οι δύο πιο ισχυροί πολεμιστές είναι η υπομονή και ο χρόνος». Φαίνεται ότι εστιάζαμε πάρα πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου, αλλά στην πορεία, μπορεί να χάσαμε τον στόχο μας…
- Φαίνεται ότι βιαζόμαστε για όλα. Τουλάχιστον εγώ έτσι ήμουν… καριέρα, ευκαιρίες κ.λπ.
- Φαίνεται ότι τα θέλουμε όλα «ΤΩΡΑ»…
- Φαίνεται ότι είμαστε ανυπόμονοι όταν παραγγέλνουμε online. «Πότε θα είναι εδώ το πακέτο μου»; «Πώς μπορώ να το παρακολουθήσω»;
- Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ακόμη και για μια online παραγγελία φαγητού… “γιατί είναι αργά”;
- Φαίνεται ότι αλλάζουμε δουλειά πολύ γρήγορα – ο μέσος όρος για τους νέους είναι περίπου ένα έτος – «Δεν βρήκα αυτό που ψάχνω»…
- Φαίνεται ότι θέλουμε να γίνουμε πλούσιοι γρήγορα (μην με παρεξηγήσετε, κάποιοι το κάνουν και είναι τυχεροί, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας)…
- Φαίνεται ότι θέλουμε να βρούμε ένα νέο σύντροφο άμεσα κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο..
- Φαίνεται ότι θέλουμε τα πράγματα πάντα γρήγορα είτε επειδή η τεχνολογία μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα είτε επειδή αλλάζουμε την νοοτροπία μας λόγω της τεχνολογικής προόδου…
Θα μπορούσα να συνεχίσω για το πόσο ανυπόμονοι έχουμε γίνει… Μην με παρεξηγείτε, σίγουρα μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα πολύ πιο γρήγορα στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μαθαίνουμε ή απολαμβάνουμε οτιδήποτε – πιθανότατα – μπορεί να έχουμε απογοητευτεί και να χάνουμε την πραγματική αίσθηση του τι σημαίνει κάτι για εμάς, κάτι που να αξίζει να περιμένετε και να παλέψετε για αυτό. Σταματήστε όμως για ένα δευτερόλεπτο και αναρωτηθείτε τι θα γινόταν αν η αγάπη, τα συναισθήματα και η σκληρή δουλειά συνέβαιναν απλώς … σε μια στιγμή…. μπορεί να έχετε την αίσθηση ότι τα πράγματα υλοποιούνται πάντα γρήγορα – κάτι όμως που δεν ισχύει…
Για να φτάσω στο θέμα μου όμως… πρόκειται για τον καρκίνο που με διδάσκει να είμαι υπομονετικός, οπότε επιτρέψτε μου να εκφέρω την δική μου άποψη…
Η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μια σκληρή μάχη… όλες οι πιθανότητες είναι εναντίον σου, και επομένως δεν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, εκτός από το ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ και να ακούτε τους ειδικούς (τους γιατρούς δηλαδή). Για παράδειγμα πέρυσι σχεδόν έχασα την ζωή μου και θα πρέπει να ευχαριστήσω τους γιατρούς, τη γυναίκα και τον αδερφό μου που ήταν εκεί για μένα. Θρόμβωση, πνευμονική εμβολή, 3 λίτρα αιμορραγία αίματος ακόμα και πτώση από το κρεβάτι μου (όσο ήμουν στην εντατική) με το κεφάλι κάτω… Έπρεπε να σταματήσω τη χημειοθεραπεία δύο φορές για να αντιμετωπίσω τις διάφορες παρενέργειες και να καθυστερήσω την ακτινοθεραπεία μου…
Έτσι, πάντα ρωτούσα τους γιατρούς μου για τα επόμενα βήματα και η απάντησή τους ήταν πάντα ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ!!
«Πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη θρόμβωση στα πόδια;
Απάντηση: ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ. Χρειάζεται χρόνος, καθώς μπορεί να επηρεάσουμε την αιμορραγία εάν συνεχίσουμε την θεραπεία που χρειάζεστε…
«Πώς μπορούμε να κάνουμε ακτινοθεραπεία παράλληλα με την χημειοθεραπεία έτσι ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα με τη θεραπεία»;
Απάντηση: ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ. Χρειάζεται χρόνος καθώς η τοξικότητα θα είναι υπερβολική για το σύστημά σας…
«Πώς μπορούμε να ξεφορτωθούμε τον καθετήρα (έχω έναν εδώ και 5 μήνες)»
Απάντηση: ΚΑΝΕ ΥΠΟΜΟΝΗ. Δεδομένης της θρόμβωσης, δεν μπορείτε να περπατήσετε ακόμα, επομένως ο καθετήρας σας βοηθά να μην επιβαρύνεται τα πόδια σας…
«Ντίνο, κάνε υπομονή – αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και πρέπει να το κατανοήσεις έτσι ώστε να πολεμήσεις τον καρκίνο. Είναι μια μακριά διαδικασία και πρέπει να κάνεις ΥΠΟΜΟΝΗ».
Υποθέτω ότι όπως είπε ο Μαχάτμα Γκάντι, «Το να χάσεις την υπομονή σου σημαίνει να χάσεις τη μάχη».
Το κυρίως θέμα για όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο, ας προσπαθήσει να χαλαρώσει λίγο, ας καθίσει αναπαυτικά, ας επαναξιολογήσει κάποια πράγματα για το πού πάμε με τις οικογένειές μας, τις καριέρες μας, και τι άλλο θέλει από την ζωή. Επιτέλους, ας καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί στις δύσκολες περιπτώσεις οι οποίες καταλήγουν να μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, καλύτερους κριτές των τρεχουσών καταστάσεων και μας κάνουν να αφιερώσουμε χρόνο για να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε εκείνα τα πράγματα που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ έχουν σημασία.
Τώρα ακούω τους γιατρούς μου πολύ περισσότερο καθώς έχω συνειδητοποιήσει ότι τα χρόνια μας διδάσκουν την υπομονή. «Ότι όσο λιγότερος είναι ο χρόνος μας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά μας να περιμένουμε». (Rose)
Τέλος, μια φράση από τον George Bernard Shaw: «Δύο πράγματα σε καθορίζουν: η υπομονή σου όταν δεν έχεις τίποτα και η στάση σου όταν έχεις τα πάντα». Λοιπόν, στην πραγματικότητα μπορεί να μην έχω τίποτα στο μέλλον… Εξαιτίας αυτής της δοκιμασίας μου, από την πρώτη κιόλας ημέρα που έμαθα για τον καρκίνο, σκέφτομαι ότι κάποια στιγμή θα πεθάνω… οπότε προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο υπομονετικός και θετικός για το τελικό αποτέλεσμα…
Να κάνετε υπομονή (και μην αμελήσετε να κάνετε και ένα check up!).
Dino – ελπίζω να επιζήσω από αυτήν την δοκιμασία για να μπορέσω να γράψω περισσότερα άρθρα – keep an eye out for me.
Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε στις 7 Σεπτεμβρίου μετά από γενναία μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Ο Κωνσταντίνος υπήρξε από την πρώτη στιγμή έκδοσης του Finance Pro σταθερός αρθρογράφος που έθετε με τον δικό του δεικτικό τρόπο θέματα της εκπαίδευσης των στελεχών των οικονομικών διευθύνσεων. Θυμόμαστε την πρώτη μας γνωριμία μέσω zoom εν μέσω πανδημίας. Ο ενθουσιασμός του για την προσπάθεια που ξεκινούσαμε ήταν έκδηλος και χωρίς δεύτερη σκέψη δέχθηκε την πρότασή μας να αρθρογραφεί σε σταθερή βάση. Ήταν συνεπέστατος ακόμη και στις πλέον δύσκολες στιγμές του.
«Το να αναφέρουμε ότι ο Dino ήταν γνωστός και αγαπητός όπου κι αν πήγαινε, είναι πραγματικά περιττό» αναφέρει σε ανακοίνωση της η StudySmart της οποίας ήταν ιδρυτής. «Απολάμβανε πλήρως αυτό που έκανε και ήταν πάντα διαθέσιμος για όλους όσοι τον προσέγγιζαν, παρέχοντας πάντα φροντίδα, εμπιστοσύνη και καλές συμβουλές» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Όποιος γνώριζε τον Dino ήξερε ότι ήταν ο πιο στοργικός σύζυγος, πατέρας, αδελφός και γιος που θα μπορούσε να ζητήσει μια οικογένεια. Μοιραζόταν την ίδια αγάπη με την κοινότητα των φίλων του, των επαγγελματιών και των γνωστών του που εκτείνονταν σε όλον τον κόσμο» σημειώνει.
Ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης ήταν απόφοιτος του University of Connecticut και του University of Surrey, ενώ ήταν κάτοχος πολλών διεθνών πιστοποιήσεων, μεταξύ των οποίων και από το SHRM. Στην επαγγελματική του πορεία είχε εργαστεί για την ICAP Group, την PwC και το Deree.
Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του καθώς και στους συνεργάτες του στην StudySmart.