Όσο η πανδημία είναι σε εξέλιξη είναι παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κύριος Κόλλιας πιστεύει, ωστόσο, πως η οικονομία άντεξε παρά τις πιέσεις και επίσης θεωρεί πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν την τελευταία ευκαιρία για το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Η πανδημία έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία. Η ύφεση το 2020 άγγιξε το 10%, ενώ και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είναι πολύ υψηλή. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Το γεγονός ότι η ύφεση το 2020 όχι απλά δεν άγγιξε το 10%, αλλά, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βρέθηκε στο 8,2%, δείχνει ότι η ελληνική οικονομία άντεξε στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχθηκε λόγω της πανδημίας και κατέγραψε τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Για το πώς κινήθηκε το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς πρέπει να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Δεδομένου, όμως, ότι το περυσινό πρώτο δίμηνο, 2,5 μήνες για την ακρίβεια, η οικονομία λειτουργούσε κανονικά, είναι αναμενόμενο το φετινό πρώτο τρίμηνο να γράψει ισχυρές πιέσεις. Το θέμα μας, όμως, δεν είναι το πρώτο τρίμηνο.

Είναι οι επόμενοι μήνες, και, πιο συγκεκριμένα, η περίοδος μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν η εξέλιξη των εμβολιασμών είναι τέτοια, όπως σχεδιάζεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, τότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε ο τουρισμός να κινηθεί πολύ υψηλότερα από πέρυσι, όπως και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έντονη μεταβλητότητα, που προκαλείται από το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον της πανδημίας και εξακολουθεί να υφίσταται, καθιστά παρακινδυνευμένη την οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, η πολιτεία έχει λάβει μια σειρά από μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Ποια είναι η θέση σας για αυτά τα μέτρα;

Τα μέτρα που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται δεν προσέφεραν απλά μια σημαντική ανάσα στη συντριπτική πλειονότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά τους έδωσαν και τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν, με τους όποιους περιορισμούς. Και, σίγουρα, πρέπει να συνεχιστούν όσο υπάρχει η ανάγκη ολικής ή μερικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά και μετά το τέλος της πανδημίας. Διότι, πέραν των ενισχύσεων ρευστότητας, οι υποχρεώσεις των πληττόμενων σε εφορία, ταμεία και τράπεζες τελούν υπό αναστολή. Τι θα συμβεί, όμως, όταν λήξει η περίοδος αναστολής πληρωμών για τους πληττόμενους οφειλέτες;

Πώς θα διαχειριστούμε την επόμενη μέρα μετά από τα κάθε είδους μορατόρια; Κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό οι οφειλέτες, φυσικά και τα νομικά πρόσωπα, που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, θα μπορέσουν να είναι φέτος συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι τόσο η οικονομία όσο και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται στήριξη και μετά το τέλος της πανδημίας, στο επίπεδο της διαχείρισης οφειλών, αλλά και της παροχής φτηνής ρευστότητας.

Αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας;

Αναμφισβήτητα η συγκεκριμένη έκθεση έχει θέσει πολλές και κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, κάποιες εκ των οποίων μπορούν να αποτελέσουν, μετά από την απαραίτητη και αυτονόητη διαβούλευση, κομμάτια του οδικού χάρτη για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Στην ουσία, αν εφαρμοστούν μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικά κομμάτια της οικονομίας από βαρίδια δεκαετιών και να συμβάλλουν σημαντικά στην εφαρμογή του απαραίτητου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Τα πρώτα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα μέσα στο έτος. Συμμερίζεστε την άποψη πως η ορθή αξιοποίησή τους είναι μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα;

Οι πόροι αυτοί αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, ίσως την τελευταία, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει σε αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και οκτώ χρόνια στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας: το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Έχοντας πάντα στο νου μας ότι η τουριστική βιομηχανία είναι από τους οδηγούς του ελληνικού ΑΕΠ και πως πρέπει να παραμείνει ένα από τα ισχυρά ατού της οικονομίας μας, καλούμαστε πλέον να αποδείξουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και διακοπές. Είναι και πολλά άλλα.

Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί δημιουργούν στη χώρα μας hubs για την έρευνα, την καινοτομία και την εξυπηρέτηση των πελατών τους αποδεικνύει ότι, με τη βοήθεια των 31 δισ. ευρώ, είναι απολύτως στο χέρι μας να το αποδείξουμε αυτό. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στην πράσινη και γαλάζια οικονομία, σε ψηφιακές επενδύσεις και στην ενίσχυση δεξιοτήτων δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει και να πάρει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Αρκεί να αφήσουμε πίσω μας όλες τις παθογένειες του παρελθόντος ως προς τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

Ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και επαγγελματιών έχουν αντικειμενική αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που εξακολουθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση απέναντί τους;

Όλοι οφείλουν να προστατεύσουν τους συνεπείς πολίτες και επιχειρήσεις, που παρά τις δυσκολίες στήριξαν τα δημόσια ταμεία και το τραπεζικό σύστημα, και, μέσω επέκτασης των διευκολύνσεων ή παροχής εναλλακτικών προτάσεων, να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πληρωμών, αλλά και να ενισχυθεί η ρευστότητά τους. Η κουλτούρα πληρωμών που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα πρέπει να διατηρηθεί και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία στήριξαν με τις πληρωμές τους το κράτος, όχι μόνο τον τελευταίο χρόνο αλλά και την προηγούμενη δεκαετία, να ανταμειφθούν.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων, όπως έκπτωση φόρου 5% για όσους εξοφλούν το φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή, μείωση του επιτοκίου στο 0,5% για μελλοντικές οφειλές προς το δημόσιο, έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων από το φορολογητέο εισόδημα, κ.ά..

Η ΑΑΔΕ μετέθεσε την υποχρεωτική διαβίβαση ηλεκτρονικών στοιχείων στην πλατφόρμα my DATA για την 1η Ιουλίου. Ποια είναι η θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου;

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς είχαμε ζητήσει να χαρακτηριστεί το 2021 ως έτος προαιρετικό για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών βιβλίων, να προβλεφθούν ισχυρά κίνητρα για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν την προαιρετική ψηφιακή διαβίβαση των παραστατικών στο my DATA την επόμενη χρονιά και να τελεστούν οι αναγκαίες προσαρμογές και ρυθμίσεις για να επιλυθούν προβλήματα που είχαν επισημανθεί έγκαιρα και δεν έχουν αντιμετωπισθεί μέχρι σήμερα.

Και εξακολουθούμε να το ζητάμε καθώς ο φόρτος εργασίας των λογιστών φοροτεχνικών παραμένει πολύ μεγάλος. Άλλωστε, προέχει η στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων. Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί ότι το myDATA είναι κομβικής σημασίας έργο για όλους, επιχειρήσεις, λογιστές και Δημόσιο. Για τον σκοπό αυτό επιμένουμε στην πρότασή μας για προαιρετική εφαρμογή το 2021 και, εφόσον ομαλοποιηθεί κατά πολύ η κατάσταση, υποχρεωτική για το 2022.