Δύσκολοι ήταν οι πρώτοι έξη μήνες του 2023 για την αγορά fintech παγκοσμίως σύμφωνα με την έρευνα Pulse of Fintech της KPMG καθώς σημειώθηκε μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση Fintech από 63,2 δις το β΄ εξάμηνο του 2022 σε 55,4 δις το α΄ εξάμηνο του 2023.

Οι παγκόσμιες μακροοικονομικές ανησυχίες (υψηλός πληθωρισμός και αύξηση των επιτοκίων), οι γεωπολιτικές εντάσεις (η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας), οι προκλήσεις του τεχνολογικού τομέα (συμπιεσμένες αποτιμήσεις και συνεχιζόμενη έλλειψη αποεπενδύσεων) και η κατάρρευση αρκετών αμερικάνικων τραπεζών λειτούργησαν ανασταλτικά για τις επενδύσεις τους πρώτους μήνες του 2023.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των fintech μειώθηκε τους πρώτους έξι μήνες του 2023, δεδομένων των ισχυρών αντίθετων ανέμων που ασκούν πιέσεις στην αγορά αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο Judd Caplain, Global Head of Financial Services της KPMG. «Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο οικονομικό επιχείρημα για πολλούς επιμέρους τομείς του fintech παραμένει πολύ ισχυρό – ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι πληρωμές, το insurtech και το wealthtech. Μόλις οι συνθήκες της αγοράς αρχίσουν να εξομαλύνονται, η χρηματοδότηση πιθανότατα θα ανακάμψει – ίσως βέβαια όχι στο επίπεδο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021».

Κατά τα λοιπά οι ΗΠΑ παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης fintech για το α΄εξάμηνο του 2023, με χρηματοδότηση ύψους US$ 34,9 δισ. που αντιστοιχούν σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των US$ 52,4 δισ. σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής καταγράφει πτώση στη χρηματοδότηση άνω του 50% μεταξύ του β’ εξαμήνου του 2022 και του α’ εξαμήνου του 2023.

Η εφοδιαστική αλυσίδα, το logistics και το πράσινο fintech αναχαιτίζουν τις πτωτικές τάσεις ενώ τα κέρδη για την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπονται μεγάλα.