Ο CFO θα κληθεί να στηρίξει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της εταιρείας του, με σωστή διαχείριση κόστους και ρίσκου, επένδυση στην καινοτομία και ενσωμάτωση των αρχών της «πράσινης» μετάβασης στο finance.

Το πεδίο των logistics & transportations σήμερα διεκδικεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον ως έδαφος πρόσφορο για καινοτομία τεχνολογική και «πράσινη», αναδεικνύεται τακτικά ως πεδίο με επαγγελματικό μέλλον για νέους εργαζόμενους, αλλά αποτελεί και υπόδειγμα αντοχής και προσαρμοστικότητας, καθώς έχει καεί και αναγεννηθεί.

Εξαιτίας της πανδημίας επλήγη σφοδρά, πλην όμως ανέκαμψε και αναπτύσσεται δυναμικά, ακριβώς χάρη στις ανάγκες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση. Σήμερα, έχοντας υποστεί κλονισμούς και από τη γεωπολιτική κρίση, ανασυντάσσεται, ελίσσεται και εξελίσσεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με την Allied Market Research, η αξία της παγκόσμιας αγοράς logistics εκτιμήθηκε στα 9.833,8 δισ. δολάρια το 2022 και προβλέπεται να ανέλθει σε 16.794,7 δισ. δολάρια ως το 2032, αναπτυσσόμενη με CAGR της τάξεως του 5,6% μεταξύ 2023 και 2032.

Πλέον, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με εμπόδια όπως το κόστος της ενέργειας και των καυσίμων, η αύξηση στις τιμές ακινήτων και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί.

Τα νέα εμπόδια απαιτούν πολύπλευρη προσέγγιση
Όπως περιγράφει η Daniela Constantinescu, Country Manager για Ουγγαρία-Ελλάδα-Ρουμανία και Σλοβενία στη UPS, «Παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας, ο κλάδος των logistics έχει πράγματι επιδείξει ανθεκτικότητα και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Η UPS αναγνωρίζει ότι οι νέες προκλήσεις, όπως το ενεργειακό κόστος, η αύξηση των τιμών των ακινήτων και οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί, αποτελούν πιθανές απειλές για την κερδοφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, υιοθετούμε μια πολύπλευρη προσέγγιση. Εστιάζουμε στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας για τον μετριασμό του αυξημένου κόστους, ενώ ταυτόχρονα επενδύουμε σε τεχνολογίες και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον που πληρούν τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Αυτό όχι μόνο ευθυγραμμίζεται με τους στόχους μας για βιωσιμότητα, αλλά εξασφαλίζει και τον μακροπρόθεσμο περιορισμό του κόστους. Επιπλέον, αναζητούμε ενεργά καινοτόμες λύσεις για να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση πελατών και να εξερευνήσουμε νέες αγορές. Επιδιώκοντας ισορροπία μεταξύ διαχείρισης κόστους και στρατηγικής επέκτασης, στοχεύουμε στη διατήρηση της κερδοφορίας, χωρίς να θυσιάζουμε ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης».

Στρατηγική 4 σημείων
Η βελτιστοποίηση κόστους, η διαχείριση κινδύνων, η υιοθέτηση «πράσινων» πρακτικών και η ευέλικτη διαχείριση ακινήτων είναι τομείς που εντάσσονται στο πεδίο δράσης του οικονομικού διευθυντή και τού επιτρέπουν να αναλάβει δράση για τη θωράκιση του οργανισμού και την προετοιμασία του για το μέλλον.

Όπως αναλύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL), Βασίλης Ζεϊμπέκης, «η Οικονομική Διεύθυνση θα πρέπει να σχεδιάσει μια στρατηγική 4 σημείων όπως παρατίθενται παρακάτω:

 1. Διαχείριση κόστους και βελτίωση της αποδοτικότητας
  Διεξαγωγή ενδελεχούς ανάλυσης κόστους για τον εντοπισμό διαδικασιών όπου μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης πόρων (π.χ. βελτιστοποίηση των δρομολογίων με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων). Επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάλυση δεδομένων για την παρακολούθηση και τη βελτίωση της επιχειρησιακής απόδοσης.
 2. Διαχείριση κινδύνων
  Ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου για την αντιστάθμιση των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας και των κινδύνων της αγοράς ακινήτων.
  Διατήρηση ταμειακού αποθέματος για την κάλυψη απρόβλεπτων δαπανών.
 3. Περιβαλλοντική συμμόρφωση και εταιρική αειφορία
  Υιοθέτηση πρωτοβουλιών βιωσιμότητας για την εταιρική ευθυγράμμιση με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς (Εθνικός Κλιματικός Νόμος – ανθρακικό αποτύπωμα) και τις απαιτήσεις των πελατών για φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις εφοδιαστικής. Αναζήτηση κρατικών κινήτρων για πρωτοβουλίες φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών ανέγερσης αποθηκευτικών χώρων (π.χ. πρότυπο LEED).
 4. Διαχείριση τιμών ακινήτων
  Διερεύνηση του σεναρίου μίσθωσης ή ενοικίασης αποθηκευτικών χώρων ή συνεργασίας με εταιρεία παροχής υπηρεσιών logistics, αντί για αγορά ακινήτων. Αυτό μπορεί να προσφέρει ευελιξία και έλεγχο του κόστους logistics. Διαπραγμάτευση μακροχρόνιων συμβάσεων με ιδιοκτήτες ή προμηθευτές για την επίτευξη ευνοϊκών τιμών και όρων πληρωμής.»

Per aspera ad astra
Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η υγειονομική κρίση αμέσως μετά και οι γεωπολιτικές κρίσεις σήμερα, έχουν λειτουργήσει σχεδόν ως μιθριδατισμός για τον κλάδο. Στο μεταξύ, οι νέες καταναλωτικές συνήθειες, που αποκτώνται με γοργό ρυθμό, συνεχίζουν να δρουν καταλυτικά, οδηγώντας σε διαδοχικές εξελίξεις.

Όπως εξηγεί ο Αλέξανδρος Παρασκευάς, Managing Director της Logistics + Consulting Experts, «είτε μιλώντας για τρόφιμο ή μη τρόφιμο, είτε μιλώντας για παραγωγική ή εμπορική δραστηριότητα, είτε μιλώντας για την Αττική ή την επαρχία, η πανδημία ήταν το ορόσημο, ήταν η αφορμή για να δημιουργήσει νέες απαιτήσεις, να βάλει νέους όρους και να διαμορφώσει το «Εδώ και τώρα το καλύτερο, το ποιοτικότερο και το φθηνότερο». Ο πήχης των καταναλωτικών απαιτήσεων ώθησε -συχνά βίαια- ακόμα και τις πολύ μικρές εταιρείες σε αναδιοργάνωση. Τα logistics, η Αχίλλειος Πτέρνα, ανέδειξαν χρόνιες εσωτερικές παθογένειες, αδυναμίες και όρια και έδειξαν τον δρόμο για νέες υποδομές με φωτοβολταϊκά πάνελ, έξυπνα πληροφοριακά συστήματα, αλλαγή νοοτροπίας, 3PL συνεργασίες, εξωστρέφεια και εξοπλισμό νέας γενιάς. Με απλά λόγια, μεγαλύτεροι λειτουργικοί χώροι, νέες ράμπες, καινούργια φορτηγά, Automated Guided Vehicles, WMS, νέες συνεργασίες και νέα στελέχη με φρέσκιες ιδέες. Και με ακόμα πιο απλά λόγια, επενδύσεις στον βαθμό του κατεπείγοντος. Αναγκαστικά λοιπόν, το mindset της οικονομικής διεύθυνσης -και θεωρώντας δεδομένη την ανάλυση κερδοφορίας ανά πελάτη και είδος- θα πρέπει να αλλάξει από Cost Warrior σε Return on Investment Enabler. Ουσιαστικός αρωγός σε επενδύσεις που παράγουν efficiencies, με ευήκοα ώτα σε νέες προτάσεις, ευέλικτη και γρήγορη στις τεκμηριωμένες προτάσεις. Αυτά για ξεκίνημα. Καθόλου εύκολη αλλαγή για ένα εσωστρεφές τμήμα που για δεκαετίες έβλεπε την αποθήκη και τη διακίνηση ως κέντρο κόστους.»

Θοδωρής Σκαγιάς
CFO, Skag
«Πολλές φορές, η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα της μεταφοράς, αλλά και ακόμα περισσότερο το κόστος αυτής, μπορούν να είναι ο καίριος παράγοντας στο εάν ή όχι μια δουλειά θα προχωρήσει»

Καταναλωτικά και λιανική, σπρώχνουν την ανάπτυξη των logistics
Σύμφωνα με στοιχεία της Expert Market Research, η παγκόσμια αγορά logistics στηρίζεται από τη σημαντική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στο online εμπόριο, καταναλωτικά αγαθά και λιανεμπόριο διεκδικούν το μεγαλύτερο μερίδιο.
Σχετικά με τη συνεχή συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ του κλάδου των logistics και του κλάδου των καταναλωτικών αγαθών, σε επίπεδο εισαγωγών αλλά και εξαγωγών, ο Θοδωρής Σκαγιάς, CFO της Skag, επισημαίνει: «Από τις αρχές της εποχής της πανδημίας, ο κλάδος των logistics και συνεπώς όλοι οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν τις μεταφορές για τη λειτουργία τους επηρεάστηκαν άρδην από πολλαπλούς παράγοντες, όπως η έλλειψη containers, τα αυξημένα κόστη ενέργειας και καυσίμων και πολλούς άλλους. Από τις αρχές του 2023 και μετά έχει παρουσιαστεί τεράστια βελτίωση στην όλη αυτή δύσκολη κατάσταση, με τη διαθεσιμότητα εμπορευματοκιβωτίων και δρομολογίων να επανέρχεται και τα κόστη να μειώνονται εξαιρετικά, προσεγγίζοντας επίπεδα προ πανδημίας. Από την πλευρά του πελάτη, αυτό δίνει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος εξαγωγών, αλλά και εισαγωγών, κάτι που βοηθά να μας καταστήσει πιο ανταγωνιστικούς σε μια αγορά με συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.»

Αυξάνεται η ζήτηση γης για νέες αποθήκες
Η Gartner προβλέπει ότι η παγκόσμια χωρητικότητα αποθηκών logistics, κινούμενη με CAGR 3,2%, θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. τ.μ. ως το 2027, κάτι που βασίζεται στις εξής υποθέσεις: Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου B2C θα αυξήσει τη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους κατά 5% YoY από το 2022 ως και το 2027, η ανέγερση νέων εγκαταστάσεων θα αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά από το 2024 και για 3 έτη, ώστε να καλύψει τη ζήτηση, και οι εταιρείες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν σταθερή τη στρατηγική τους στο ζήτημα των αποθεμάτων την προσεχή 5ετία.

Σπυριδούλα Τσώλα
Finance & Strategy Business Partner, BSK Group of Companies
«Η αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών μοντέλων, με στόχο τη μείωση του κόστους μίσθωσης ή αγοράς, συμπληρώνει τις δράσεις της οικονομικής διαχείρισης στο πλαίσιο της υλοποίησης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού»

Το ζήτημα του διαθέσιμου, κατάλληλου και αποδοτικού χώρου απασχολεί τον κλάδο, και η Σπυριδούλα Τσώλα, Finance & Strategy Business Partner της BSK Group of Companies, αναφέρει ότι η έλλειψη γης μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα: «H κρίση της πανδημίας και η συνακόλουθη ανάπτυξη του stay-at-home economy και του ηλεκτρονικού εμπορίου επέφερε μετασχηματιστική εποχή για τον κλάδο των logistics και της αλυσίδας εφοδιασμού. H συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 12%, με ευκαιρίες ανάπτυξης που συνοδεύονται από σημαντικές προκλήσεις. Οι στρατηγικές της οικονομικής διαχείρισης θέτουν ως προτεραιότητα την αναθεώρηση της ενεργειακής απόδοσης εγκαταστάσεων και αναζήτηση λύσεων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς και τη βέλτιστη διαχείριση του συμβατικού ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω της διαπραγμάτευσης συμβάσεων και παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων. Η έλλειψη επαρκούς γης αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τον κλάδο, καθώς μπορεί να απειλήσει την ανάπτυξη και την αποδοτικότητα. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων καθιστά αναγκαίο τον εντοπισμό δημιουργικών λύσεων, όπως η διαφοροποίηση των τοποθεσιών διανομής, η έρευνα περιφερειακών αποθηκών και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση των προβλέψεων και του σχεδιασμού της ζήτησης, και την ψηφιοποίηση της λειτουργίας για μέγιστη αξιοποίηση χώρων. Η αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών μοντέλων, με στόχο τη μείωση του κόστους μίσθωσης ή αγοράς, συμπληρώνει τις δράσεις της οικονομικής διαχείρισης στο πλαίσιο της υλοποίησης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την ασφάλιση γης για μελλοντική ανάπτυξη με την απόκτηση γης όταν είναι διαθέσιμη. Γίνεται λοιπόν ακόμη πιο κρίσιμη η επικέντρωση στη βιωσιμότητα και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, με βελτιστοποίηση των διαδρομών μεταφοράς και της διαχείρισης αποθεμάτων, και υιοθέτηση πρακτικών που προάγουν την αειφορία. Τέλος, καθίσταται αναγκαία η agile προσέγγιση της οικονομικής διεύθυνσης, με ενσωμάτωση της στρατηγικής και του επιχειρηματικού μοντέλου στον οικονομικό σχεδιασμό για την αναζήτηση και υλοποίηση επενδυτικών ευκαιριών.»

Ο πελάτης απαιτεί επενδύσεις και έχει δίκιο
Το καταναλωτικό κοινό γίνεται πιο απαιτητικό, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανταγωνισμός στις σύγχρονες υπηρεσίες last mile. Σύμφωνα με την Gartner, οι καινοτομίες σε αυτό το πεδίο είναι συχνές, πράγμα λογικό, αν σκεφθεί κανείς ότι οι πελάτες είναι κατά 21% πιθανότερο να προβούν σε επαναληπτική αγορά αν μείνουν ικανοποιημένοι με την εξυπηρέτηση last-mile και μόνο. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα logistics είναι ο νέος παράγοντας διαφοροποίησης για τη βελτίωση της εμπειρίας καταναλωτή.

Βασίλης Ζεϊμπέκης
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL)
«Ο οικονομικός διευθυντής μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αξιοποίηση ευκαιριών, όπως για παράδειγμα η διανομή στο τελευταίο μίλι, η ενσωμάτωση τεχνολογίας στο επιχειρησιακό περιβάλλον και οι λύσεις με επίκεντρο τον πελάτη»

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Βασίλης Ζεϊμπέκης υπογραμμίζει ότι «ο οικονομικός διευθυντής μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον εντοπισμό και την αξιοποίηση σημαντικών ευκαιριών στον κλάδο των logistics, όπως για παράδειγμα:

Ηλεκτρονικό εμπόριο και διανομή στο τελευταίο μίλι: Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει δημιουργήσει ραγδαία ζήτηση για αποτελεσματικές υπηρεσίες παράδοσης τελευταίου μιλίου. Ο οικονομικός διευθυντής μπορεί να συμβάλει με την παροχή υπηρεσιών για τη μεταφορά των εμπορευμάτων, διαθέτοντας κονδύλια για επενδύσεις σε τεχνολογία και αυτοματοποίηση για την αύξηση του customer experience και της αποτελεσματικότητας της παράδοσης του τελευταίου μιλίου.

Ενσωμάτωση τεχνολογίας στο επιχειρησιακό περιβάλλον: Ο κλάδος των logistics επωφελείται από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του IoT, της τεχνητής νοημοσύνης και του blockchain. Οι οικονομικοί διευθυντές μπορούν να διαθέσουν κονδύλια για τεχνολογικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού και να αξιολογούν την απόδοση της επένδυσης με βάση τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας.

Λύσεις με επίκεντρο τον πελάτη: Οι απαιτήσεις των πελατών για ορατότητα (end-to-end visibility), παρακολούθηση παραγγελιών σε πραγματικό χρόνο και εξατομικευμένες υπηρεσίες δημιουργούν ευκαιρίες. Ο οικονομικός διευθυντής μπορεί να επενδύσει σε συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) και ανάλυσης δεδομένων (BI) για την καλύτερη κατανόηση των αναγκών των πελατών, καθώς επίσης να διαθέσει πόρους για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών.»

Γεωγραφική διαφοροποίηση και omnichannel προσέγγιση
Αναφορικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης που μπορεί να αξιοποιήσει ο οικονομικός διευθυντής, η Σπυριδούλα Τσώλα δηλώνει: «Οι μεγάλες ευκαιρίες εντοπίζονται τόσο στην επέκταση σε νέες αγορές και γεωγραφικές περιοχές όσο και στην ενσωμάτωση της τεχνολογικής καινοτομίας και νέων καινοτόμων συστημάτων και επιχειρηματικών μοντέλων. Στο πλαίσιο της μετάβασης σε πιο βιώσιμες πρακτικές, η οικονομική διεύθυνση μπορεί να μεταφράζει τα επιχειρηματικά μοντέλα σε revenue streamlines and cash flows και να αξιολογήσει τον οικονομικό αντίκτυπο των επενδύσεων. Ο οικονομικός διευθυντής έχει κρίσιμο ρόλο στην αξιοποίηση ευκαιριών, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα της εταιρείας. Η ανάγκη για την εφαρμογή των omnichannel systems θα είναι απαραίτητη για τους online retailers, προκειμένου να ενισχύσουν το customer experience, ικανοποιώντας προτιμήσεις και ανάγκες, με στόχο την ενίσχυση των πωλήσεων online. To omnichannel θα γίνει η νέα πραγματικότητα για όλες τις εταιρείες, με στρατηγική μείωση αποθεμάτων και ταυτόχρονο άνοιγμα σε νέες αγορές και γεωγραφικές περιοχές. Οι πάροχοι υπηρεσιών logistics πρέπει να είναι ευέλικτοι για να προσαρμοστούν στο δυναμικά μεταβαλλόμενο λιανικό τοπίο, όπου οι πελάτες αναμένουν άρτια εμπειρία, είτε κάνουν αγορές online, είτε σε φυσικά καταστήματα, είτε σε συνδυασμό των δύο. Αυτό απαιτεί ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού, ικανή να διαχειριστεί διάφορες μεθόδους εκτέλεσης και να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα του omnichannel fulfilment. H δημιουργία συνεργιών με τα marketplaces και last mile logistics και η ανάπτυξη specialized logistics facilities και 3PL μπορεί πράγματι να προσφέρει στις επιχειρήσεις e-commerce στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, scalable, cost-efficient και ευέλικτες λύσεις αποθήκευσης και εκτέλεσης.»

Η καθοριστική συμβολή του κόστους μεταφοράς
Στη σύγχρονη ιστορία τα ονομάσαμε logistics, αλλά η μετακίνηση και η σωστή διατήρηση αγαθών αποτελεί από αρχαιοτάτων χρόνων καθοριστικό μοχλό ανάπτυξης, γνώσης και ευημερίας. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το κόστος αυτής της διαδικασίας μπορεί να επηρεάσει ευθέως την ανάπτυξη. Ποια μπορεί να είναι η κατάλληλη πολιτική για τον κλάδο, μάς περιγράφει ο Θοδωρής Σκαγιάς: «Η αγορά των logistics είναι άμεσα εξαρτημένη από την κινητικότητα του εμπορίου σε διεθνές επίπεδο. Πολλές φορές, η διαθεσιμότητα, η ταχύτητα της μεταφοράς, αλλά και ακόμα περισσότερο το κόστος αυτής, μπορούν να είναι ο καίριος παράγοντας στο εάν ή όχι μια δουλειά θα προχωρήσει. Δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς, λόγω ακριβού κόστους μεταφοράς από Ασία προς Ευρώπη και Μέση Ανατολή, πουλήσαμε σε αγορές που πριν δεν μας έβαζαν (λόγω καλύτερου κόστους μεταφορικών), αλλά και το αντίθετο. Κατ’ εμέ, οι ευκαιρίες ανάπτυξης παρουσιάζονται σε μια σωστή και βιώσιμη εμπορική πολιτική. Μια πολιτική που θα δώσει τις σωστές ευκαιρίες ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου, που θα γεμίσει την αγορά logistics και θα της αποδώσει οικονομίες κλίμακος.»

Αλέξανδρος Παρασκευάς
Managing Director, Logistics + Consulting Experts
«Το mindset της Οικονομικής Διεύθυνσης -και θεωρώντας δεδομένη την ανάλυση κερδοφορίας ανά πελάτη και είδος- θα πρέπει να αλλάξει από Cost Warrior σε Return on Investment Enabler»

Μονόδρομος οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια και η τεχνολογία
«Η διαχείριση αποθήκης, η διαχείριση μεταφορών, οι προμήθειες, η δρομολόγηση, ο προγραμματισμός και η διανομή είναι οι διαφορετικές λειτουργίες της εφοδιαστικής, στις οποίες επικεντρώνεται και θα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια, παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Αλέξανδρος Παρασκευάς και συμπληρώνει: «Όπως ανέλυσα και προηγουμένως, οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια και η τεχνολογία αποτελούν μονόδρομο. Το νέο μοντέλο στην οικονομική διαχείριση περιλαμβάνει την κατανόηση και την αποφυγή κινδύνων και σαφώς τη διαχείριση των λελογισμένων και τεκμηριωμένων επενδύσεων. Θεωρώντας δεδομένη την αναβάθμιση της διεύθυνσης logistics σε άμεση συνεργασία με τον CEO, η οικονομική διεύθυνση θα πρέπει να είναι σε συνεχή αναζήτηση εξωτερικών συνεργασιών, εφαρμοσμένης και ώριμης τεχνολογίας, εφαρμογή νέων δεικτών (KPIs) και γενικότερα αναζήτηση πληροφοριών που ενθαρρύνουν τη λήψη αποφάσεων. Μιλώντας συγκεκριμένα για τα ελληνικά δρώμενα, τα παραπάνω δεν βοηθιούνται από χρηματοδοτικά προγράμματα του «όποιος προλάβει», αλλά ούτε με κοινωνικές πολιτικές των επιδομάτων και των vouchers. Για την εύρεση και εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων είτε με ίδια κεφάλαια, είτε μέσω χρηματοδότησης, είτε με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, θεωρώ απαραίτητη τη συμβολή της κάθε οικονομικής διεύθυνσης, σε κάθε εταιρεία που επιθυμεί να εξασφαλίσει ευέλικτες, σύγχρονες και αποτελεσματικές εφοδιαστικές αλυσίδες.»

Έμφαση στη βιωσιμότητα
Σύμφωνα με την έρευνα «The Future of Transportation & Logistics, Trends & Developments in the Greek Market» της KPMG, οι 3 κύριες τάσεις στον κλάδο είναι η έμφαση στη βιωσιμότητα, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και η έντονη ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Εντούτοις, υποστηρίζει η εταιρεία, μεγάλο μέρος των εγχώριων εγκαταστάσεων logistics είναι μάλλον ακατάλληλο για την υποστήριξη των σύγχρονων αναγκών. Η πλειοψηφία των κέντρων fulfilment είναι μικρού μεγέθους με χαμηλό επίπεδο αυτοματισμού. Οι εταιρείες, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των αποθηκευτικών χώρων αντιμετωπίζουν σειρά προκλήσεων σχετιζόμενες με την επίτευξη της σωστής ισορροπίας στη χρήση τεχνολογίας και την επιλογή των καταλληλότερων λύσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων αυτών, στη διαθεσιμότητα εξοπλισμού, στην ανάγκη υλοποίησης των επενδύσεων παράλληλα με την καθημερινή λειτουργία κ.λπ. Σημειώνεται πάντως, ότι το έτος 2020 δαπανήθηκαν 150 εκ. ευρώ σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων σχετιζόμενων με τα logistics.

Daniela Constantinescu
Country Manager για Ουγγαρία-Ελλάδα-Ρουμανία & Σλοβενία, UPS
«Η συμβολή του CFO έγκειται στη στρατηγική κατανομή πόρων, στην ιεράρχηση βιώσιμων πρακτικών και στην εκμετάλλευση ευκαιριών που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας να συνδέσουμε τον κόσμο υπεύθυνα και αποτελεσματικά»

Η Daniela Constantinescu εξηγεί πως «η παγκόσμια αγορά logistics, που εκτιμάται στα 10 δισ. δολάρια με την αναμενόμενη ανάπτυξη, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες. Η UPS αξιοποιεί ευκαιρίες αναδυόμενων αγορών και τον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, χρησιμοποιώντας ανάλυση δεδομένων για βελτιστοποίηση δικτύου, ενώ επενδύει σε προηγμένες τεχνολογίες όπως ο αυτοματισμός και τα ηλεκτρικά οχήματα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Επιπλέον, η UPS δεσμεύεται στα βιώσιμα logistics, ευθυγραμμίζοντας τις στρατηγικές της με την αυξανόμενη ζήτηση για περιβαλλοντικά υπεύθυνες υπηρεσίες. Αυτό όχι μόνο ανοίγει πόρτες σε νέες αγορές, αλλά επίσης ενισχύει τη φήμη της εταιρείας μας. Ουσιαστικά, η συμβολή του CFO έγκειται στη στρατηγική κατανομή πόρων, στην ιεράρχηση βιώσιμων πρακτικών και στην εκμετάλλευση ευκαιριών που ευθυγραμμίζονται με την αποστολή μας να συνδέσουμε τον κόσμο υπεύθυνα και αποτελεσματικά.»