Και φτάσαμε στο τέλος του 2022 το οποίο μας αφήνει με μεγάλες αβεβαιότητες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο συνεχίζεται και οι επιπτώσεις του έχουν δημιουργήσει ήδη μεγάλα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη. Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανείς αυξήσεις τιμών των πρώτων υλών αλλά και των αγαθών, ενώ ο πληθωρισμός υπονομεύει σταθερά τα εισοδήματα των πολιτών και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης το 2023.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν πως είμαστε στα πρόθυρα της «τέλειας καταιγίδας», η οποία μπορεί να συμπαρασύρει τις οικονομίες όλου του πλανήτη. Την ανησυχία τους, άλλωστε, για επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασαν πρόσφατα οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 από 3,2% φέτος, ενώ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, δήλωσε πως είναι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Σε αποκλειστικό άρθρο του στο FinancePro, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕ καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας προβλέπει πως το 2023 θα δούμε την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας στο 1-2% από περίπου 6% το 2022. «Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη ακριβώς επειδή επιδεινώνεται το διεθνές και ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον», τονίζει. «Το έτος 2023 θα είναι έτος-σταθμός για τα δημόσια οικονομικά, καθώς προβλέπεται επιστροφή σε πρωτογενές αποτέλεσμα 0,7% του ΑΕΠ από έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ το 2022 και μια σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ», προσθέτει.

Στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία παρουσιάζονται όλες οι παράμετροι του Κρατικού Προϋπολογισμού που ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή. Η συνετή δημοσιονομική διαχείριση προβάλλει από την κυβέρνηση ως το βασικότερο όπλο οικονομικής άμυνας, κατευθύνοντας τους πόρους που είναι διαθέσιμοι στον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και του αυξημένου πληθωρισμού.

Στο Cover Story φιλοξενούμε τον Ιωάννη Κιτιξή, CEO της Worldline Greece, ο οποίος μας μιλά για τις λύσεις που προσφέρει η Worldline Greece στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Εξηγεί επίσης ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις από τη χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας.

Η Βέρρα Μαρμαλίδου και ο Άρης Δημητριάδης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Β της ΙΙΑ Greece αντίστοιχα, μας αναλύουν τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον σύγχρονο εσωτερικό ελεγκτή να πλοηγηθεί με ασφάλεια στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της νέας εποχής.

Ο Μιχάλης Σαμωνάς, General Manager, Chief Financial Officer της ΣΙΔΜΑ Α.Ε., μας λέει μεταξύ άλλων πως ο σύγχρονος CFO οφείλει να μετατρέψει την αντίληψη για το οικονομικό τμήμα από απροσπέλαστο και απομονωμένο σε ανοιχτό σε νέες και παραγωγικές ιδέες.

Έχουμε επίσης αφιερώματα στα Sme & Family Business, στον Digital CFO, στα Financial Analytics και στην Υγεία. Καλή χρονιά.