Οι επιπτώσεις της πανδημίας είναι παρούσες. Οι τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια και πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργούν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία. Παρόλ’ αυτά, οι οικονομίες δείχνουν να συνέρχονται από το σοκ της υγειονομικής κρίσης και να ανακτούν το χαμένο έδαφος, επιστρέφοντας σταδιακά στα δεδομένα του 2019.

Σε θετική τροχιά κινείται και η ελληνική οικονομία με τον μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να εκτιμάται στο 8,8% σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ενώ για το σύνολο του έτους προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης στο 7,9%. Το Κέντρο εκτιμά ότι θα επέλθει σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναφέροντας ωστόσο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας των συνθηκών που συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τη δυσκολία ποσοστικοποίησης των θετικών μέτρων, όπως της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θετικά αποτιμά την πορεία της ελληνικής οικονομίας στην πρόσφατη έκθεσή της και η HSBC. Ο βρετανικός οίκος έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψή του για τη φετινή ανάπτυξη στο 7,5% από το 4,5% που βρισκόταν πριν. Η ελληνική οικονομία, κατά την HSBC, έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Εκφράζονται ωστόσο ανησυχίες για το έλλειμμα αλλά και το χρέος, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την HSBC να εκτιμά πως το έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στο 10,5% του ΑΕΠ και στο 6,5% το 2022.

Το 2022, κατά τα λοιπά, φέρνει ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα. Ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 22% για τα κέρδη που θα προκύψουν από τη φετινή χρήση, ενώ έρχονται και επιπλέον μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος της εργασίας.

Για το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεων μετά την πανδημία και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν μας μιλά ο Δημήτρης Δημητρίου, CEO της CPA Auditors & Consultants.
Η κυρία Μαρία Θεοδουλίδου, Finance Director Controlling & Planning της FOURLIS, μας περιγράφει πώς αντιμετώπισε η οικονομική διεύθυνση του ομίλου τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και πώς βλέπει τον σύγχρονο ρόλο του CFO.

Το πρώτο Agile Finance Conference της Boussias διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία. Στο συνέδριο τα οικονομικά στελέχη των επιχειρήσεων ανέδειξαν τα πλεονεκτήματα που παρέχει το agile με την εφαρμογή του στο πλαίσιο λειτουργίας της Οικονομικής Διεύθυνσης. Στο νέο τεύχος του FinancePro παρουσιάζουμε εκτενώς το outsourcing. Στελέχη της αγοράς μιλούν για τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι εξωτερικές υπηρεσίες στα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων. Στο αφιέρωμά μας στα Public Services καταγράφεται η σαφής πρόοδος που έχει σημειώσει το ελληνικό δημόσιο. Η χώρα μας ανέβηκε πέρυσι επτά θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας, και πλέον σκαρφάλωσε στην 46η θέση της διεθνούς κατάταξης με τις πιο ανταγωνιστικές ψηφιακά οικονομίες.

Θα βρείτε επίσης θέματα για τον προϋπολογισμό του 2022, για τη μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε ένα πλήρως λειτουργικό δημόσιο επενδυτικό ταμείο, τις boutique συμβουλευτικές εταιρείες, μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Αντώνη Ζαΐρη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρθρογραφία. Καλή ανάγνωση.