Η μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους που ξεκίνησε δοκιμαστικά τον Οκτώβριο του 2020 βρίσκει σιγά σιγά τον βηματισμό της αφήνοντας ήδη ένα θετικό αποτύπωμα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στις φορολογικές αρχές. Η διαβίβαση παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myDATA έβαλε οριστικό τέλος στο βασίλειο του χαρτιού επιφέροντας μείωση κόστους στις επιχειρήσεις ενώ δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη και on-line εικόνα της δραστηριότητας και του οικονομικού προφίλ επιχειρήσεων.


Πέραν αυτού, καταργούνται σταδιακά διαδικασίες που επιβάρυναν αρκετά τη λειτουργία των οικονομικών τμημάτων, όπως το τέλος της υποχρέωσης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή για το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, για το 2021: Οι επιχειρήσεις διαβιβάζουν υποχρεωτικά στη myDATA τα απαιτούμενα δεδομένα των εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης που έχουν εκδώσει έως τις 27 Μαΐου 2022. Στη συνέχεια, με βάση την εικόνα των ηλεκτρονικών βιβλίων τους, όπως θα έχει διαμορφωθεί από τη διαβίβαση στη myDATA των παραστατικών από τους προμηθευτές τους, διαβιβάζουν τυχόν αποκλίσεις παραστατικών εξόδων από τις 10 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων προβλέπεται ότι, ειδικά για το 2021, οι διαβιβάσεις δεδομένων εσόδων και αποκλίσεων εξόδων μπορούν να γίνουν, είτε αναλυτικά, ανά παραστατικό, είτε συγκεντρωτικά, ανά ΑΦΜ πελάτη ή προμηθευτή. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση καταργούνται η εκτύπωση παραστατικών πώλησης κι η διαδικασία τιμολόγησης, ενώ η αποστολή και αποθήκευση παραστατικών είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Επίσης, η αποστολή και η λήψη των αρχείων γίνεται ηλεκτρονικά με γρήγορο και ασφαλή τρόπο. Μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων η ΑΑΔΕ μπορεί να διεξάγει ταχύτατες διασταυρώσεις στοιχείων για τα έσοδα, τις πωλήσεις, τις δαπάνες και τα κέρδη και παράλληλα να ελέγχει αν είναι ειλικρινείς οι δηλώσεις στην εφορία, το οποίο αναμένεται να πλήξει τους μηχανισμούς έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Τα στατιστικά στοιχεία της εφαρμογής
Από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του myDATA και μέχρι τις 7 Απριλίου έκαναν εγγραφή στην ειδική διεπαφή της ΑΑΔΕ (myDATA RESTAPI) 839.922 επιχειρήσεις, οι οποίες διαβίβασαν 627.229.751 εκατ. τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 394 δισ. ευρώ.
Οι διαβιβάσεις κατανέμονται ως εξής :

Α) Συνολικά
Μέσω Παρόχων 38.205.493
Μέσω ERP 584.809.098
Μέσω e-timologio 2.545.717
Μέσω φόρμας 1.669.443

Β) Απρίλιος 2022
Μέσω Παρόχων 172.542
Μέσω ERP 3.914.525
Μέσω e-timologio 27.739
Μέσω φόρμας 10.436

Την εφαρμογή e-timologio χρησιμοποιούν 166.848 χρήστες, ενώ οι πάροχοι Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης είναι 12.
Ποια είναι η εντύπωση που έχουν αποκομίσει μέχρι σήμερα από τη διασύνδεση των συστημάτων των επιχειρήσεων με το myDATA; Στο ερώτημα του Finance Pro απαντούν θεσμικοί φορείς, οικονομικοί διευθυντές, φοροτεχνικοί και πάροχοι.

Κωνσταντίνος Κόλλιας
Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
«Το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ) από το 2019 έχει εκφράσει τη θετική του στάση προς στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποσκοπούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Φορολογικής Διοίκησης»

Στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού
Σχετικά με το εγχείρημα του myDATA, το ΟΕΕ στήριξε την προσπάθεια αυτή, που αποβλέπει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τονίζει στο Finance Pro o Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

«Το ΟΕΕ, με τις παρατηρήσεις – προτάσεις του και ειδικότερα για την περίοδο της πανδημίας, ζήτησε η εφαρμογή της πλατφόρμας myDATA να λειτουργήσει πιλοτικά για το έτος 2021, κατανοώντας ότι λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικά κατάστασης o επιχειρηματικός κόσμος δεν είχε προετοιμαστεί για τη λειτουργία του.

Για την όποια μεταρρύθμιση, προαπαιτούμενο είναι η διασφάλιση της σωστής και αποτελεσματικής υλοποίησής της, ακόμα κι αν χρήζει περισσότερου χρόνου από ό,τι θα θέλαμε ή υπολογίζαμε αρχικά», προσθέτει.

Λάμπρος Μπέλεσης
Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών Οικονομολόγων
«Το myDATA είναι μια ανοικτή πλατφόρμα που ουσιαστικά εμπλουτίζεται καθημερινά και, όπως όλοι γνωρίζουμε, την επιτυχία μιας πλατφόρμας την κρίνει ο χρόνος»

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης
Το myDATA προχωρά αργά και βασανιστικά για όλους, όπως αναφέρει ο Λάμπρος Μπέλεσης, Αντιπρόεδρος της ΠΑΕΛΟ. Κατά την άποψη του, έπρεπε από χρόνια να υπάρχει «μια μηχανογραφική εφαρμογή η οποία θα βοηθούσε και στις διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά και στη στοχευόμενη και αποτελεσματική δράση του ελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ με συγκεκριμένα κριτήρια και με σωστή αξιολόγηση της φοροδοτικής δυνατότητας της κάθε επιχείρησης ,και όχι αυτός ο μηχανισμός να βασίζεται σε τυπολατρικά κριτήρια όπως γίνεται χρόνια τώρα.

Η βάση σε αυτή την δομή μπαίνει με το myDATA, όμως υπάρχει πολύς δρόμος και πολλή ανηφόρα ακόμη», τονίζει.

«Από την εμπειρία και την ενασχόληση όλων μας θα προκύψουν και τα κατάλληλα εγχειρίδια για κάθε τομέα, που αυτή τη στιγμή είναι απλά άτυπες ομάδες, και από τη χρήση θα διδαχτούμε όλοι και θα διδάξουμε τους νεώτερους.

Στην όλη ιστορία το θετικό στοιχείο είναι ότι μια τέτοια δομή μπορεί να βελτιωθεί πολύ στο μέλλον παντρεύοντας την ηλεκτρονική δομή με τη λογιστική επιστήμη, η οποία δυστυχώς απουσιάζει προς το παρόν», προσθέτει.

Μιχάλης Πόλυγγερ
Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών
«Η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να λάβει σημαντικά μέτρα για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, χωρίς πρόστιμα και τιμωρητικές διατάξεις»

Τελικοί κριτές είναι η επιχείρηση και η αγορά
«Θα μου επιτρέπατε να τροποποιήσω το πρώτο σκέλος της ερώτησης ως εξής, «Η myDATA έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή των λογιστών;». Και αυτό διότι είναι λαθεμένη η υπάρχουσα εντύπωση ότι το εγχείρημα αφορά μόνο τον λογιστή-φοροτεχνικό», μας λέει ο Μιχάλης Πόλυγγερ, Πρόεδρος του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών.

«Όμως η πραγματικότητα είναι πως τελικός αποδέκτης για την εφαρμογή της, αλλά και τελικός ‘κριτής’ της επιτυχίας της λειτουργίας της, είναι η επιχείρηση και η αγορά.

Είναι τέσσερις οι εμπλεκόμενοι στη myDATA. Η πολιτεία, η οποία λαμβάνει τα δεδομένα, η επιχείρηση που καλείται να τα «διαβιβάσει», δηλαδή να τα στείλει στην ΑΑΔΕ, ο λογιστής που καλείται να τα ελέγξει, επεξεργαστεί, χαρακτηρίσει, εμπλουτίζοντας ποιοτικά την πλατφόρμα, και οι εταιρείες λογισμικού που καλούνται να την υποστηρίξουν τεχνικά.

Η μέχρι τώρα πορεία δεν είναι η επιθυμητή, εφόσον δεν υφίσταται η ομαλή και ολοκληρωμένη λειτουργία της πλατφόρμας, αφενός, και δεν υπάρχει πανελλαδική ενσωμάτωση στο εγχείρημα, έστω σε ικανοποιητικό ποσοστό, αφετέρου.

Επομένως θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα στον χρόνο εκείνο που το σύνολο των επιχειρήσεων θα είναι ενταγμένο για το σύνολο των συναλλαγών.

Εξάλλου, το πιο θετικό αποτέλεσμα που θα φέρει η myDATA στις επιχειρήσεις είναι η πλήρης μηχανογράφησή τους, που θα τις καταστήσει και ανταγωνιστικές στην αγορά», σημειώνει.

Από λογιστικής άποψης, καθώς υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες, αντιμετωπίζονται ακόμα κάποια σοβαρά προβλήματα στην πλατφόρμα που δυσκολεύουν την ορθή αποτύπωση των δεδομένων των λογιστικών βιβλίων των επιχειρήσεων. Από τη μεριά του κλάδου μας και μέσω των φορέων του, και ιδιαίτερα του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, γίνονται καθημερινές αναφορές με αιτήματα και προτάσεις προς την ΑΑΔΕ προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ο Λογιστής – φοροτεχνικός έχει πολύ διακριτό ρόλο στο εγχείρημα και γίνεται ο πλέον απαραίτητος συνεργάτης της επιχείρησης για την ορθή αποτύπωση των δεδομένων των φορολογικών βιβλίων της. Παράλληλα, συνεχίζει να είναι ο συνδετικός κρίκος της επιχείρησης και της αγοράς με την πολιτεία. Ναι, λοιπόν, η myDATA έχει μπει για τα καλά και στη δική μας ζωή!

Αυτοί είναι οι ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει επικοινωνιακά και να δημοσιοποιήσει αφενός την υποχρέωση, αφετέρου τις θετικές επιδράσεις του εγχειρήματος στην αγορά και την κοινωνία.

Μεταξύ των πιο σημαντικών μειονεκτημάτων της μεταβατικής περιόδου είναι η τυχόν ασυμφωνία δεδομένων που θα προκύψει λόγω αλλαγής της μεθόδου διασταύρωσής τους.

Πρέπει, λοιπόν, οι αρμόδιοι να λάβουν σοβαρά υπόψη ότι τα έτη 2021-2022 είναι έτη προσαρμογής και να υπάρξει ο ανάλογος χειρισμός.

Διαφορετικά, οι συνέπειες που θα προκύψουν από τυχόν μελλοντικό φορολογικό έλεγχο που θα λάβει υπόψη ασυμφωνίες δεδομένων, που είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν, θα είναι επαχθείς για τις επιχειρήσεις χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Τελικά, είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσες ενέργειες και νομοθετικές διατάξεις που θα διαφοροποιούν το υφιστάμενο πλαίσιο και θα το εναρμονίζουν με τις ειδικές διατάξεις της myDATA», προσθέτει.

Ιωάννης Αραμπατζής
CFO Timac Agro
«οι εταιρίες θα ελέγχουν ευκολότερα τα παραστατικά που εκδίδουν και αυτά που παραλαμβάνουν. Θα πρέπει όμως να υπάρξει αυστηροποίηση του πλαισίου, ώστε η πλατφόρμα να χρησιμοποιείται από όλους»

Το εγχείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση
Μετά από κάποιες αναβολές, το σύστημα myDATA ξεκίνησε να λειτουργεί επίσημα το 2021. «Κατά τη γνώμη μου, το όλο εγχείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή της ψηφιοποίησης, της αυτοματοποίησης και του ευκολότερου ελέγχου», τονίζει ο Ιωάννης Αραμπατζής, CFO της Timac Agro.

«Η κεντροποιημένη κρατική διοίκηση θα χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που ‘ανεβαίνουν’, για να ελέγχει υπάρχουσες λειτουργίες, όπως τον υπολογισμό του ΦΠΑ.

Επίσης, οι εταιρείες θα ελέγχουν ευκολότερα τα παραστατικά που εκδίδουν και αυτά που παραλαμβάνουν από τους συνεργάτες τους», αναφέρει.

«Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δαπάνησαν κεφάλαιο και εργατοώρες για να ‘στήσουν’ τα συστήματά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να επικοινωνούν με το myData. Για να μετατραπεί αυτή η δαπάνη σε επένδυση, χρειαζόμαστε περαιτέρω εξέλιξη του συστήματος.

Οι χρήστες θα πρέπει να διευκολύνονται από την πλατφόρμα στην αυτοματοποίηση λογιστικών διαδικασιών, όπως την καταχώρηση τιμολογίων εξόδων».

Χρήστος Γκανάς
CFO, MEDIA STROM
«Η μέχρι τώρα πορεία του myDATA θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από αργά και σταθερά βήματα μετεξέλιξης στην ψηφιακή εποχή κάποιων λειτουργιών των οικονομικών υπηρεσιών των επιχειρήσεων»

Χρειάζονται αλλαγές και βελτιώσεις της πλατφόρμας
«Δεδομένου ότι ακόμα και τώρα η πλατφόρμα, παρόλο που είναι σε λειτουργία πλέον των έξι μηνών, εκτός της αρχικής δοκιμαστικής περιόδου, επιδέχεται αρκετές βελτιωτικές αλλαγές, θα μπορούσε σε μελλοντικό χρόνο να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο όχι μόνο στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των οικονομικών υπηρεσιών, αλλά και στην καλύτερη και πληρέστερη παρακολούθηση και τον έλεγχο των συναλλαγών από πλευράς πολιτείας, με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού των εταιρειών», μας λέει ο Χρήστος Γκανάς CFO της Media Strom. «Για να φτάσουμε όμως σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές, βελτιώσεις της πλατφόρμας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διασύνδεση και φόρτωση των δεδομένων από τις επιχειρήσεις.

Είναι αλήθεια πως η νέα εποχή του myDATA θα επιφέρει ανάγκες για αλλαγές κυρίως στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και σε επίπεδο εσωτερικής διαχείρισης νέων συστημάτων ΕRP που θα διασυνδέονται με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου θα επιφέρει καλύτερη εσωτερική οργάνωση και παρακολούθηση των οικονομικών συναλλαγών», προσθέτει.

Ευθύμιος Τάτσιος
CFO, Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε
«Οι αλλαγές παρά το γεγονός ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δημιούργησαν επιπλέον όγκο εργασιών, κυρίως στο κομμάτι της συμφωνίας και διαβίβασης των παραστατικών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ»

Πετυχημένο εγχείρημα
Το εγχείρημα της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA, καθώς και η διαβίβαση των τιμολογίων πωλήσεων που έχει καταστεί υποχρεωτική για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από την 1η Νοεμβρίου 2021, , μας λέει ο Ευθύμιος Τάτσιος CFO της Χαλυβουργία Ελλάδος Α.Ε.

«Στην εκτίμησή μου αυτή συντείνει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στην ψηφιακή πλατφόρμα MyDATA, είτε μέσω συστημάτων ERP είτε μέσω παρόχων, ενώ έχουν ήδη διαβιβαστεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ περισσότερα από 600 εκατομμύρια παραστατικά, αριθμός ιδιαίτερα εντυπωσιακός για την ομολογουμένως φτωχή σε ψηφιοποίηση δομή αρκετών, ακόμα, επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών», αναφέρει.Επιπλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα που παρακολουθώ καθημερινά, προστίθενται νέες επιχειρήσεις στην πλατφόρμα MyData, δίνοντας τη δυνατότητα κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς κόστος, να ψηφιοποιήσουν τη διαδικασία έκδοσης των τιμολογίων τους μέσω της εφαρμογής e-timologio, συντελώντας στην κατάργηση χρονοβόρων ετήσιων διαδικασιών και υποχρεώσεων, όπως οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών (οι γνωστές ΜΥΦ), καθώς και στην καλύτερη παρακολούθηση του ΦΠΑ των επιχειρήσεων, που ως σήμερα αποτελούσε μόνιμο αγκάθι για τις φορολογικές αρχές», προσθέτει.

Ηλίας Χατζηγεωργίου
Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.
«Ακριβής αποτίμηση για το myDATA πιστεύω ότι δεν μπορεί να γίνει, γιατί είμαστε ακόμα σε φάση οργάνωσης»

Πρωτοποριακό σύστημα τιμολόγησης
«Το myDATA ήρθε στη ζωή των επιχειρήσεων μαζί με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της τελευταίας 100ετίας», τονίζει στο Finance Pro ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α. «Μοιραία η ανάπτυξη και ο προγραμματισμός που αρχικά είχαν σχεδιαστεί ήταν αδύνατον να επιτευχθούν. Το 2021 μετατράπηκε από έτος υποχρεωτικής εφαρμογής σε έτος ελαφράς προσαρμογής. Αναφέρω τη λέξη ‘ελαφρά’, γιατί ήδη έχουμε το πρώτο αυστηρό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διαβίβαση των εσόδων των επιχειρήσεων για το έτος 2021 στην εφαρμογή του myDATA, όπου σύμφωνα με την εγκύκλιο A.1038/2022 θα πρέπει να διαβιβαστούν έως τις 27 Μαΐου από όλες τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν τυχόν διαφωνίες των εξόδων των επιχειρήσεων σε σχέση με τα διαβιβασμένα έσοδα των προμηθευτών. Βέβαια μαζί με αυτό έρχονται και η απορία αλλά και η αγωνία για το άγνωστο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα τιμολόγησης που θα πρέπει σταδιακά να εφαρμόζεται σχεδόν από όλους τους επαγγελματίες», αναφέρει.

Στέφανος Μαρμαρίδης
General Manager, Partner Channel Division, Entersoft.
«Στην πράξη, η εφαρμογή συνάντησε δυσκολίες και αναγκαστικά πήρε κάποιες αναβολές, κυρίως γιατί η περιπτωσιολογία φόρων, τελών, δαπανών είναι τεράστια και το σύστημα την αντιμετώπιζε σταδιακά»

Το myDATA αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση
«H πλατφόρμα myDATA αποτελεί μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που άμεσο στόχο είχε τον εντοπισμό πλαστών τιμολογίων (που παλιότερα εξυπηρετούσαν, θεωρητικά, οι Συγκεντρωτικές Τιμολογίων) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ σε δεύτερο χρόνο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας στα λογιστήρια, εφόσον ουσιαστικά (μέσω των ηλεκτρονικών παραστατικών που φιλοξενεί η πλατφόρμα) τα περισσότερα βιβλία (π.χ. Δήλωση ΦΠΑ, Κατάσταση Αποτελεσμάτων) θα προκύπτουν αυτόματα», τονίζει ο Στέφανος Μαρμαρίδης, General Manager, Partner Channel Division, Entersoft.

«Οφέλη από την πλήρη εφαρμογή θα είναι η απλοποίηση διαδικασιών και η αναβάθμιση του ρόλου των λογιστών, η υλοποίηση αξιόπιστων, και δίκαιων, ελέγχων ορθότητας των στοιχείων και η αναμενόμενη ευρύτερη υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, δηλαδή άυλης έκδοσης τιμολογίων μέσω πιστοποιημένου παρόχου, για περαιτέρω μείωση κόστους».

Μιχάλης Λυμπεριάδης
TPS Services Director, Epsilon SingularLogic Integrator
«Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα με απαιτήσεις που αφορούν στην ιδιαίτερα πολύπλοκη ελληνική νομοθεσία και τις ανάγκες χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων»

Η προσπάθεια έχει ήδη αποδώσει καρπούς
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που πραγματοποιείται από την ΑΑΔΕ αποτελεί βεβαίως μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, με ιδιαίτερες τεχνολογικές απαιτήσεις και την ανάγκη άρρηκτης συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, λογιστών και επιχειρήσεων πληροφορικής» μας λέει ο Μιχάλης Λυμπεριάδης, TPS Services Director της Epsilon Singular Logic Integrator. «Η αλήθεια είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν μεταβληθεί πολλές φορές, ωστόσο η προσπάθεια αυτή έχει ήδη αποδώσει καρπούς και ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχει προσαρμοστεί έχοντας ενταχθεί στο σύστημα, ενώ, παράλληλα, η πλατφόρμα myDATA υποδέχεται και διαχειρίζεται καθημερινά χιλιάδες παραστατικά σε πραγματικό χρόνο. H Epsilon Net είναι η πρώτη εταιρεία που πιστοποιήθηκε ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, υλοποιώντας γρήγορα μια καινοτόμα και τεχνολογικά προηγμένη εφαρμογή, το Epsilon Digital, έχοντας παράλληλα εναρμονίσει εγκαίρως όλες τις λύσεις της με την πλατφόρμα myDATA. Αντιμετωπίζουμε πλέον τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων με τον πιο σύγχρονο τρόπο, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και εμπιστοσύνη ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και τη φορολογική αρχή, καθώς και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά».

William Drakos
Managing Director IMPACT
«Το myDATA είναι ίσως το μεγαλύτερο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα γιατί αφορά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι τους ελεύθερους επαγγελματίες»

Εντυπωσιακή η πορεία του myDATA
«Η πορεία του myDATA, όσον αφορά τη διασύνδεση των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές, είναι εντυπωσιακή καθώς υπάρχει σχεδόν καθολική εφαρμογή», όπως τονίζει ο William Drakos, Managing Director της IMPACT.

«Όμως δεν έχει προχωρήσει αρκετά το myDATA σε συνδυασμό με ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχων. Ίσως γιατί η πρωταρχική ανάγκη των επιχειρήσεων ήταν και είναι προς το παρόν η κάλυψη της φορολογικής υποχρέωσης. Πιστεύω, όμως, ότι θα δούμε στο άμεσο επόμενο διάστημα τις επιχειρήσεις να στραφούν στην υλοποίηση του myDATA σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, γιατί εκεί θα ξεκλειδώσουν τα πραγματικά οφέλη που σχετίζονται με μείωση του κόστους και του χρόνου τιμολόγησης πέραν από τα φορολογικά κίνητρα», επισημαίνει.

Γιάννης Σαλίχος
SOFTONE Group CTO
«Είναι πλέον προφανές, ότι τα myDATA είναι κοντά στην καθιέρωση τους ως η νέα πραγματικότητα που ορίζει τη σχέση φορολογικών αρχών και επιχειρήσεων»

Οφέλη σε οικονομία και επιχειρήσεις
«Η γενικότερη μαξιμαλιστική σχεδίαση του συστήματος δημιούργησε αρχικά έντονο προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη υιοθέτησή του από τις επιχειρήσεις και τις συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή των προγραμματισμένων βημάτων από την ΑΑΔΕ», μας λέει ο Γιάννης Σαλίχος, SOFTONE Group CTO.

Αν και τα myDATA δεν έχουν εφαρμοστεί σε όλη τους την έκταση, υπάρχουν ήδη εμφανή οφέλη και στους δυο βασικούς άξονες:

Οικονομία
Μείωση φοροαποφυγής/φοροδιαφυγής, επομένως μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και τις φορολογικές αρχές
Συμβολή στη διαμόρφωση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά
Διευκόλυνση έμμεσων τεχνικών ελέγχων.

Επιχειρήσεις
Μείωση γραφειοκρατίας (πχ επιστροφές ΦΠΑ, κριτήρια επιδοτήσεων υγιών επιχειρήσεων, έλεγχος επιδοτήσεων κα.)
Μείωση λαθών και παραλήψεων
Αυτοματοποίηση στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ εταιρειών για την έγκαιρη λήψη και καταχώρηση παραστατικών
Δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου καταχώρησης και συμφωνίας παραστατικών με παράλληλη μείωση του κόστους διαχείρισης
Αυτοματοποίηση δημιουργίας φορολογικών δηλώσεων και περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
Ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου και διασταύρωσης δεδομένων (κατάργηση ΜΥΦ)

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση τι έχει αλλάξει ως προς την οργάνωση των λογιστηρίων; Έχουν εντοπιστεί δυσλειτουργίες οι οποίες χρειάζεται να διορθωθούν;

Οι λογιστές σηκώνουν ένα σημαντικό βάρος
«Έχουν αλλάξει πολλά και συνεχίζουν να αλλάζουν», τονίζει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας. «Τόσο για τα λογιστήρια των επιχειρήσεων όσο και για τους λογιστές – φοροτεχνικούς, που υποστηρίζουν outsourcing σε τέτοια τμήματα. Το σημαντικότερο είναι ότι οι λογιστές κλήθηκαν να σηκώσουν στους ώμους τους ένα σημαντικό βάρος, αναφορικά με τις ανθρωποώρες που απαιτούνται για να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές. Μάλιστα, όλα αυτά ήρθαν σε μια περίοδο όπου τα λογιστικά γραφεία ήταν ήδη σημαντικά επιβαρυμένα από την εξυπηρέτηση των πελατών τους για τις ενισχύσεις της πανδημίας, πλέον των τακτικών υποχρεώσεών τους», αναφέρει. Γι’ αυτό και ζητήσαμε, από την πρώτη στιγμή, τη μέγιστη δυνατή περίοδο προσαρμογής ώστε η μετάβαση στο νέο αυτό σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και χωρίς παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, στο ΟΕΕ είμαστε σε καθημερινή ανοιχτή επικοινωνία με τους λογιστές μέλη μας, ακούμε και καταγράφουμε τα όσα μας λένε για προβλήματα και δυσλειτουργίες, και, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, μέσω ειδικής ομάδας που έχει συσταθεί, προσπαθούμε και τα επιλύουμε», συμπληρώνει.

Μειονέκτημα η μη χρησιμοποίηση του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου
Μεγάλο μειονέκτημα του myDATA, κατά τον Λάμπρο Μπέλεση, είναι η μη χρησιμοποίηση του Γενικού Λογιστικού Σχεδίου. «Αυτό συμβαίνει γιατί η κωδικοποίησή του βασίζεται καθαρά σε μηχανογραφική δομή, που είναι πολύ σωστό για την έκδοση και διαβίβαση των στοιχείων των εσόδων, όχι όμως για τον χαρακτηρισμό των δαπανών ο οποίος θα έπρεπε να είναι βασισμένος στο λογιστικό σχέδιο, την κοινή γλώσσα των οικονομικών στελεχών. Αυτό ίσως να πρέπει να γίνει στο μέλλον», εξηγεί.

«Απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά και άριστη συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών ΑΑΔΕ και ΟΕΕ για να πετύχει η εφαρμογή του φιλόδοξου πρωτοπόρου ελληνικού εγχειρήματος, όπως όλοι επιθυμούμε», συμπληρώνει.

Υπάρχει ακόμη διστακτικότητα για μηχανογράφηση
«Η ηλεκτρονική τιμολόγηση διαφέρει από την ένταξη στη myDATA», μας λέει ο Μιχάλης Πόλυγγερ. «Δυστυχώς ξεκινήσαμε ανάποδα, δηλαδή με την πρωθύστερη ένταξη στη myDATA, ενώ θα ήταν ομαλότερη η ένταξη και λειτουργικότερες οι διαδικασίες εάν είχε προηγηθεί η προσαρμογή όλων των επιχειρήσεων στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Τα περισσότερα προβλήματα που έχουν προκύψει, πέραν των ιδιαίτερων συνθηκών τιμολόγησης των υπηρεσιών διάφορων ειδικών επιχειρηματικών κλάδων, πχ. ταξιδιωτικών πρακτορείων, ταξί, αφορούν τη διατήρηση της χρήσης χειρόγραφων παραστατικών από τις επιχειρήσεις», τονίζει.

«Η myDATA ουσιαστικά ‘ζητά’ τη διαβίβαση των πρωτογενών δεδομένων, δηλαδή των παραστατικών που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις, σε πραγματικό χρόνο. Κατόπιν, με την παρέμβαση του λογιστή – φοροτεχνικού (για χαρακτηρισμό, τακτοποιητικές εγγραφές, διαβίβαση εξόδων, κλπ), δημιουργούνται στην πλατφόρμα τα λογιστικά και φορολογικά ‘βιβλία’ της επιχείρησης.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η υποχρέωση διαβίβασης των δεδομένων του παραστατικού αφορά τον εκδότη- επιχείρηση, όπως άλλωστε αυτό ορίζεται και νομοθετικά.

Επομένως, ο ομαλότερος, ευκολότερος και ασφαλέστερος τρόπος αυτόματης διαβίβασης των δεδομένων είναι μέσω ενός προγράμματος ή εφαρμογής. Τέτοια, αναλόγως με τις ζητούμενες απαιτήσεις της κάθε επιχείρησης, υπάρχουν σήμερα στην αγορά και ξεκινούν από χαμηλά ετήσια κόστη», προσθέτει. Συμπερασματικά, η προσαρμογή των επιχειρήσεων πρώτα στην ηλεκτρονική τιμολόγηση θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα. «Η απάντηση, λοιπόν, στο ερώτημα είναι ότι η μεγαλύτερη δυσλειτουργία που παρατηρείται είναι η ύπαρξη και χρήση ακόμα των χειρόγραφων παραστατικών και η διστακτικότητα για μηχανογράφηση. Κατά τη γνώμη μου, από εκεί ξεκινάει», αναφέρει.

Το κράτος οφείλει να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις
«Είναι απαραίτητο να υπάρχει ηλεκτρονική τιμολόγηση ως μέσο απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και των λογιστικών διαδικασιών. Δημιουργήθηκαν ήδη πολλές ελληνικές εφαρμογές που μπορούν να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις με μικρό κόστος», τονίζει ο Ιωάννης Αραμπατζής. Παρόλα αυτά, το κράτος οφείλει να υποστηρίξει σε αυτή την προσπάθεια ιδιαιτέρως τις μικρές επιχειρήσεις. «Τα σύγχρονα οργανωμένα λογιστήρια οφείλουν να χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση ώστε να δαπανούν λιγότερο χρόνο σε επαναλαμβανόμενα καθήκοντα που δεν επιφέρουν κέρδος. Επίσης, μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερος έλεγχος για λάθη και παραλείψεις από τον εκάστοτε προϊστάμενο.

Εκτός από το προαναφερθέν αρχικό κόστος, οι αδυναμίες που έχουμε εντοπίσει προέρχονται από την ‘ακαμψία’ του συστήματος σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, από το νόμο μια επιχείρηση μπορεί να τιμολογήσει έως τις 15 του μήνα με ημερομηνία του προηγούμενου μήνα. Όμως στο myDATA θα πρέπει να ‘ανεβάσει’ τα τιμολόγιά της την ίδια ημέρα με εκείνη που αναγράφεται στο παραστατικό, ή την επόμενη σε κάποιες εξαιρέσεις. Άρα, δημιουργείται μία αντίφαση μεταξύ της πλατφόρμας και του νόμου», αναφέρει.

Μεγάλες αλλαγές στα λογιστήρια
«Η ηλεκτρονική τιμολόγηση έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές ως προς τη διαχείριση και οργάνωση των παραστατικών από τα λογιστήρια», μας λέει ο Χρήστος Γκανάς. «Πέραν του γεγονότος ότι μειώνουν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της στροφής από την παλαιά μέθοδο αποστολής, συλλογής και αποθήκευσης παραστατικών σε έντυπη μορφή με μείωση του χαρτιού, έχουν δημιουργηθεί νέες δυνατότητες καλύτερης και πιο έγκαιρης παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικών αρχείων με άμεση πρόσβαση από κινητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι κύριες δυσλειτουργίες έχουν να κάνουν κυρίως με τους αντισυμβαλλόμενους πελάτες/προμηθευτές και κυρίως με τη δυνατότητα και την ετοιμότητα της ηλεκτρονικής αποδοχής και λήψης των παραστατικών τους», τονίζει.

Οι ωφέλειες θα είναι πολλαπλές για όλους
Η υλοποίηση και η καθημερινή εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και της πλατφόρμας myDATA, αναπόφευκτα έφερε αλλαγές στη λειτουργία των λογιστηρίων και των λογιστικών γραφείων τονίζει ο Ευθύμιος Τάτσιος. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η απλοποίηση της διαδικασίας του χαρακτηρισμού των εξόδων, αφού εκτός από το γεγονός ότι σε ένα οργανωμένο λογιστήριο ή λογιστικό γραφείο θα είναι αναγκαία η ενασχόληση ενός ατόμου -σχεδόν εξ’ ολοκλήρου- με τη συμφωνία και τη διαβίβαση των χαρακτηρισμών, δημιουργούνται και θέματα ετεροχρονισμένης καταχώρησης των παραστατικών εξόδων και ασυμφωνίας με τα διαβιβασθέντα από τους εκδότες παραστατικά. Ωστόσο, παρά τις αρχικές δυσκολίες, οι οποίες είναι αναμενόμενες σε τέτοιου είδους διαρθρωτικές αλλαγές, το project πιστεύω ότι ήταν απαραίτητο. Χρειάζεται ασφαλώς διαρκής συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων και της ΑΑΔΕ και μόνο τότε η επίτευξη των στόχων του θα είναι δεδομένη και οι ωφέλειες θα είναι πολλαπλές για όλους.

Το myDATA είναι μονόδρομος
«Εδώ και καιρό έχω αναφέρει ότι το έργο myDATA είναι μεγάλο και αποτελεί ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα όλοι μας με αυτό. Για να γίνει αυτό όμως σωστά, χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος σε όλους μας, ο οποίος προφανώς και δεν υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια», όπως λέει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου.

«Από την ως τώρα πορεία μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις φεύγουν από τη λογική του χειρόγραφου τιμολόγιου και επιλέγουν να χρησιμοποιούν κάποια εμπορική διαχείριση ή αντίστοιχα κάποια εφαρμογή τιμολόγησης. Εμείς προτείνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο, δηλαδή να χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα που θεωρούν ότι τους ταιριάζει. Δυσλειτουργίες σαφώς και υπάρχουν όταν έχεις να κάνεις με κάτι τόσο καινούργιο και καινοτόμο. Πολλές φορές τις προκαλεί το ίδιο το φορολογικό μας σύστημα, το οποίο είναι δαιδαλώδες, αφού παρ’ όλες τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών παραμένει αρκετά πολύπλοκο με αρκετές υποπεριπτώσεις.

Επίσης, δυσλειτουργία προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ανασφάλεια από τους περισσότερους εμπλεκόμενους για τον τρόπο λειτουργίας της όλης διαδικασίας, η οποία πολλές φορές κρίνεται ως δικαιολογημένη αν υπολογίσουμε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν ορίσει ακόμα ξεκάθαρα το πλαίσιο. Ή καλύτερα θα λέγαμε ότι το πλαίσιο που ορίζουν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στο απόλυτο για τους λόγους που προανέφερα. Προς το παρόν, συνιστώ σε όλους υπομονή και ψυχραιμία. Άλλωστε κανείς δεν μαθαίνει να οδηγεί από το πρώτο μάθημα. Πάντα θα πρέπει να έχει τον ανάλογο χρόνο στην κατοχή του», προσθέτει.

Μεγάλη σημασία η επιλογή του κατάλληλου παρόχου
«Επισημάνθηκαν λάθη, αστοχίες και παραλείψεις καθόλη τη διάρκεια του εγχειρήματος, που στη συντριπτική τους πλειονότητα αντιμετωπίσθηκαν αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα η διαδικασία διορθώσεων και αναπροσαρμογών συνεχίζεται», τονίζει ο Μιχάλης Λυμπεριάδης.

«Ως αποτέλεσμα, μιλάμε πλέον για πραγματική ηλεκτρονική τιμολόγηση, εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Έχει ιδιαίτερη σημασία η επιλογή του κατάλληλου πιστοποιημένου Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης για όσες επιχειρήσεις επιθυμούν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές τους, αφού συνδράμει αποτελεσματικά στον επιχειρησιακό και ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 1.200 επιχειρήσεις μάς έχουν εμπιστευτεί για την ηλεκτρονική τους τιμολόγηση και τη διασύνδεση με τη MyDATA, εκ των οποίων ηχηρά brands όλων των κλάδων της ελληνικής αγοράς, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα έχουμε στείλει μέσω του παρόχου περισσότερα από 5.000.0000 παραστατικά», συμπληρώνει.

Το myDATA επιφέρει σημαντικά οφέλη σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική τιμολόγηση
«Είναι γνωστό ότι το myDATA αποτελεί μια ακόμα φορολογική υποχρέωση των επιχειρήσεων, η οποία όμως για πρώτη φορά μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη εάν εφαρμοστεί σε συνδυασμό με ηλεκτρονική τιμολόγηση», τονίζει ο William Drakos.

«Η κατάργηση του χαρτιού μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με αυτοματοποίηση κοστοβόρων και χρονοβόρων διαδικασιών, τόσο στα εξερχόμενα τιμολόγια (κατάργηση εκτύπωσης, εμφακέλωσης και αποστολής, έλεγχος της λήψης και της είσπραξης των τιμολογίων πελατών) όσο και στα εισερχόμενα (κατάργηση της επανα-καταχώρησης του τιμολόγιου και της φυσικής αρχειοθέτησης, άμεση ενημέρωση των λογιστικών προγραμμάτων) έχει επιφέρει μόνο θετικές αλλαγές στην οργάνωση των λογιστηρίων. Από την άλλη, δυσλειτουργίες κυρίως εντοπίζονται σε περιπτώσεις που η εφαρμογή του myDATA γίνει χωρίς παράλληλη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Κυρίως γιατί η ενημέρωση των φορολογικών αρχών μέσω myDATA μπορεί να προσθέσει χρόνο στα λογιστήρια. Χρόνος που μπορεί να εξοικονομηθεί σημαντικά από τη συνδυαστική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης», συμπληρώνει.

Κωνσταντίνος Κοτζαμανίδης
General Manager, Retail-Link
«Διανύουμε έτος προσαρμογής και κάποια ζητήματα, όπως οι δυσκολίες στη διασταύρωση στοιχείων, είναι ακόμα ανεκτά. Το επόμενο έτος θα πρέπει να μας βρει όλους έτοιμους και χωρίς εκκρεμότητες»

Απλοποίηση διαδικασιών για τις επιχειρήσεις
«Προς την κατεύθυνση της απλοποίησης διαδικασιών κινούνται οι επιχειρήσεις που υιοθετούν ηλεκτρονική τιμολόγηση», τονίζει ο Κωνσταντίνος Κοτζαμανίδης, General Manager, Retail-Link. «Η ψηφιακή διαδικασία είναι σήμερα αυτονόητα απλούστερη από την παραδοσιακή εμφακέλωση, αποστολή και αρχειοθέτηση. Ωστόσο, το νέο νομοθετικό πλαίσιο εισάγει σημαντικές αλλαγές, με κυρίαρχες την έκδοση τιμολογίων σε πραγματικό χρόνο και τη διαβίβαση δομημένων στοιχείων στην ΑΑΔΕ πριν την επίσημη έκδοση παραστατικών.

Οι απαιτούμενες προσαρμογές κυμαίνονται ανάλογα με τη δραστηριότητα, τον όγκο συναλλαγών και το υφιστάμενο επίπεδο οργάνωσης και μηχανογράφησης. Εντοπίζονται κυρίως στην προετοιμασία των καταχωρίσεων, ώστε η αναλυτική απεικόνιση της συναλλαγής να είναι διαθέσιμη τη στιγμή που συμβαίνει. Τα λογιστήρια καλούνται πλέον να διαβιβάσουν στον χρόνο έκδοσης στοιχεία που άλλοτε χειρίζονταν συγκεντρωτικά κατά τις διαδικασίες λήξης περιόδων.

Το μέγεθος του εγχειρήματος φυσιολογικά επιφέρει δυσλειτουργίες και ελλείψεις», προσθέτει.

Καθοριστικό βήμα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής
«Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελούν προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του πολυπόθητου περιβάλλοντος φορολογικής δικαιοσύνης», μας λέει ο Γιάννης Σαλίχος. «Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης είναι ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροαποφυγής. Ως πιστοποιημένος πάροχος που έχει διακινήσει περισσότερα από 32 εκατ. παραστατικά, έχουμε την εμπειρία να πιστοποιήσουμε ότι οι δυσλειτουργίες είναι πρακτικά ανύπαρκτες.

Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση καταργείται η ανάγκη εκτύπωσης παραστατικών και απλοποιείται η διαδικασία τιμολόγησης. Η αποστολή, λήψη, αποθήκευση και αναζήτηση παραστατικών γίνεται γρήγορα, με απόλυτα ασφαλή τρόπο και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», αναφέρει. «Η διασύνδεση με το myDATA οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές, τόσο στον τρόπο έκδοσης και καταχώρησης των παραστατικών όσο και στη δομή του λογιστικού σχεδίου των επιχειρήσεων. Επίσης, έχει επιτευχθεί η συμβατότητα των δεδομένων μεταξύ των επιχειρήσεων, κάτι που οδήγησε στην περεταίρω τυποποίηση των διαδικασιών και στην ορθολογικότερη λειτουργία των λογιστηρίων. Ειδικότερα στον κλάδο της λιανικής, το όφελος των λογιστηρίων είναι τεράστιο λόγω της άμεσης διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων σε σχέση με την αναφορά των εσόδων στο myDATA κατά τη στιγμή έκδοσης ενός παραστατικού», συμπληρώνει.