Η νέα εποχή ICAP CRIF 3.0 θα είναι πολύ ωφέλιμη για τους πελάτες μας, καθώς θα έχουν πλέον πρόσβαση και στις νέες προηγμένες λύσεις της CRIF μας λέει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος. Η CRIF με 6.200 επαγγελματίες σε 40 χώρες σε 4 ηπείρους, προσφέρει καινοτόμες λύσεις σε 10.500 Τράπεζες, 82.000 επιχειρήσεις και 1.000.000 καταναλωτές.

Τι σηματοδοτεί η πρόσφατη ένταξη της ICAP A.E. στην οικογένεια της CRIF;

Μετά την εξαγορά της ICAP A.E. και των θυγατρικών της από την CRIF, στο τέλος του 2021, ο Όμιλός μας μετονομάστηκε σε ICAP CRIF και στις τέσσερεις χώρες που έχουμε τοπική παρουσία ήτοι Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο. Συνεχίζουμε δε να λειτουργούμε ως μία ενιαία εταιρεία και με ακριβώς την ίδια Διοικητική Ομάδα. Η εταιρεία λοιπόν, ξεκίνησε μια νέα εποχή, την ICAP CRIF 3.0, συνεχίζοντας την πολύ πετυχημένη ιστορία των 58 χρόνων της. Βάζουμε ψηλά τον πήχη, θέτοντας φιλόδοξα πλάνα περαιτέρω δυναμικής ανάπτυξης, που θα ενισχύσουν την θέση μας ως ηγέτιδα εταιρεία στην αγορά Λύσεων Πιστωτικού Κινδύνου και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό που είμαστε πλέον στην ίδια οικογένεια με την CRIF, που μας γνωρίζει καλά και μας εκτιμά ιδιαίτερα. Πράγματι, με την CRIF είχαμε αγαστή συνεργασία για πολλά χρόνια. Ιδιαίτερα τα τελευταία 10 χρόνια, όντας και οι δύο Μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου της Dun & Bradstreet, η συνεργασία μας έγινε ακόμα πιο στενή. Πίστευα από πριν και ήδη αποδεικνύεται στην πράξη, ότι η ICAP ταιριάζει πολύ με την CRIF, αφού διαθέτουμε ταυτόσημες Αξίες, Κουλτούρα και έντονα αναπτυξιακή δυναμική, με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και ESG ευαισθησίες. Μια νέα λοιπόν εποχή αρχίζει, που θα είναι πολύ ωφέλιμη για τους Πελάτες μας, καθώς θα έχουν πλέον πρόσβαση, όχι μόνο στις μοναδικές και συνεχώς εξελισσόμενες υπηρεσίες που για χρόνια προσφέρει η εταιρεία, αλλά και στις νέες προηγμένες λύσεις της CRIF.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό ότι δημιουργούνται καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης και εξέλιξης για όλους τους Ανθρώπους μας.

Πείτε μας δύο λόγια για την CRIF.

H CRIF είναι μια πολύ πετυχημένη εταιρεία που ξεκίνησε το 1988 από την Μπολόνια. Μέσα σε 34 χρόνια έχει διαγράψει μία εντυπωσιακή και ιδιαίτερα δυναμική πορεία, έχοντας επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.

Με 6.200 επαγγελματίες σε 40 χώρες σε 4 ηπείρους και με €608 εκ. Έσοδα για το 2021, ειδικεύεται σε Συστήματα Credit & Business Information, Analytics, Outsourcing και Υπηρεσίες Processing, καθώς και σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για Credit και Open Banking.

Η CRIF συνδυάζει την ευφυΐα των Ανθρώπων της, τις προηγμένες Τεχνολογίες της και τις Ψηφιακές της Καινοτομίες, για να προσφέρει λύσεις υψηλής αξίας στους παγκόσμιους πελάτες της, που είναι πάνω από 10.500 Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, 600 Ασφαλιστικές Εταιρείες, 82.000 Επιχειρήσεις και 1.000.000 Καταναλωτές.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως ηγεσία μετά την εξαγορά της ICAP A.E.;

Από τους πρώτους στόχους που θέσαμε, ήταν η εξασφάλιση μιας γρήγορης και πετυχημένης ενσωμάτωσης της ICAP στον παγκόσμιο οργανισμό της CRIF. Είναι ένα σύνθετο έργο που απαιτεί πολλαπλές ενέργειες και συγκεκριμένο πλάνο μετάβασης. Για να επιταχυνθεί το έργο, ορίσαμε δύο υψηλόβαθμα στελέχη, ένα από την CRIF και ένα από εμάς, ως Integration Managers. Η πρώτη φάση του έργου, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, συμπεριλάμβανε την εμπέδωση του Οράματος, της Στρατηγικής, της Κουλτούρας και του συστήματος Διοίκησης της CRIF και απαιτούσε να μάθει καλά ο ένας τον άλλο. Στη συνέχεια εργάζονται σε κοινές ομάδες, πολλά στελέχη σε όλα τα επίπεδα, για να εξασφαλίσουμε την εναρμόνιση των πληροφοριακών συστημάτων μας, της απαιτούμενης χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, των συστημάτων διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού κ.α. Όπως καταλαβαίνετε, η χρονιά που διανύουμε είναι ένα έτος μεγάλων αλλαγών και προσαρμογής και συνεπώς το ευρύτερο έργο το προσεγγίζουμε ως ένα σημαντικό Change Management Project. Επενδύουμε λοιπόν πολλές ώρες δουλειάς και επικοινωνίας, ενώ παράλληλα θέλουμε να πετύχουμε μια ακόμα χρονιά ισχυρής κερδοφόρας ανάπτυξης. Το ευχάριστο είναι ότι στους πέντε πρώτους μήνες της χρονιάς, είμαστε και πάνω από το Budget σε Έσοδα και Κέρδη και έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο έργο της ενσωμάτωσης.

Τα ESG απασχολούν ολοένα και περισσότερο τις επιχειρήσεις. Με ποιο τρόπο συμβάλετε στη μετάβαση τους στη νέα πραγματικότητα;

Στην ICAP CRIF εντάσσουμε βαθιά στην κουλτούρα μας, τα κριτήρια ESG. Με την ίδια ευαισθησία, αναπτύσσουμε συνεχώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες και παρέχουμε στους πελάτες μας πρόσβαση σε διεθνείς λύσεις, που τους βοηθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Συγκεκριμένα, μέσω του μοναδικού στην Ελλάδα, CRA της ICAP CRIF φιλοδοξούμε σύντομα, να καλύψουμε, υπό το πρίσμα αξιολόγησης, το ESG επιχειρηματικό ρίσκο ανταποκρινόμενοι στην κοινή ευρωπαϊκή στόχευση, στα ESG Ratings.

Αντίστοιχα, η αξιολόγηση του βαθμού υιοθέτησης και συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, καλύπτεται από τη καινοτόμο πλατφόρμα SynESGy της CRIF Ratings που πρόσφατα λανσάραμε (δωρεάν) στην Ελληνική αγορά και σύντομα θα ενεργοποιήσουμε στις Βουλγαρία και Ρουμανία. Τέλος, η νέα γενιά Credit Ratings που αναβαθμίζονται χρησιμοποιώντας τις αξιολογήσεις ESG Ratings, θα προωθούνται από κοινού με την CRIF σε όλη την Ευρώπη.

Εκπαιδεύονται επαρκώς σήμερα στην Ελλάδα οι Risk Managers;

Ας δούμε πρώτα την υφιστάμενη κατάσταση στην Ελληνική αγορά σχετικά με την παρουσία Risk Officers στις επιχειρήσεις. Αν εξαιρέσουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα που εποπτεύεται, η παρουσία ρόλων Risk Officer περιορίζεται στις πολύ μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν υιοθετούν πλάνα προετοιμασίας για τη διαχείριση κινδύνων. Οι μεγάλες συμβουλευτικές, μεταξύ των οποίων και η ICAP CRIF, παρέχουν υψηλής ποιότητας σχετικές υπηρεσίες αλλά η εφαρμογή τους μπορεί να γίνεται αποσπασματικά στους οργανισμούς από πολλά functions όπως τα operations, finance, audit committees, IT, χωρίς να υφίσταται απαραίτητα ρόλος Risk Officer.

Στις περιπτώσεις των οργανισμών που υφίσταται Risk Officer, η εκπαίδευσή του είναι αρκετά σύνθετη. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος αυτός θα πρέπει, εκτός από το να εισάγει κουλτούρα Risk Management στο προσωπικό, να προετοιμάσει όλες τις Διευθύνσεις της εταιρείας στο πλάνο αντιμετώπισης κινδύνων. Πρέπει λοιπόν να διαθέτει, μεταξύ άλλων, γνώσεις Economics & Finance, Fraud, Operations, ΙΤ, Logistics, ESG, Insurance και Commercial.

Οι σημερινοί Risk Officers έχουν κυρίως χρηματοοικονομικό background, προέρχονται από τράπεζες και συμβουλευτικές και πορεύονται με τη συσσωρευμένη εμπειρία τους . Όμως ελάχιστα επαγγελματικά εκπαιδευτικά προγράμματα στην αγορά προετοιμάζουν τα στελέχη που θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στο Risk Management.

Ποια είναι η διαφορετικότητα στο ICAP CRIF RTI;

Το Risk Training Institute της ICAP CRIF είναι προσηλωμένο στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των Risk Officers. Είναι κάτι πραγματικά πρωτοποριακό, που ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια και παραμένει μέχρι σήμερα ο μοναδικός εκπαιδευτικός φορέας αποκλειστικά για Risk Management.

Δημιουργήσαμε μια νέα προσέγγιση στην επαγγελματική γνώση και μας εμπιστεύθηκαν εκατοντάδες οργανισμοί για την εκπαίδευση των στελεχών τους. Συνεργαζόμαστε με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνων (www.harima.gr). Ο Σύνδεσμος είναι μέλος της FERMA (Federation of European Risk Management Associations) και της FECMA (Federation of European Credit Management Associations).

Διαμορφώνουμε από κοινού εκπαιδευτικά προγράμματα που οδηγούν σε πιστοποίηση επαγγελματικών ρόλων στο Risk Management, από τον Σύνδεσμο. Εισηγητές των προγραμμάτων μας είναι μέλη του Συνδέσμου, διακεκριμένοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί. Ενδεικτικά, ο Σύνδεσμος παρέχει τίτλους ‘Certified B2B Credit Risk Analyst’, ‘Certified B2B Credit Risk Officer’, ‘Certified Collection Officer’, Certified Operational Risk Officer’, ‘Certified Chief Risk Officer’ αλλά και άλλους. Πιστεύω ότι η αγορά θα αγκαλιάσει αυτή τη νέα προσέγγιση ώστε να δημιουργηθούν qualified Risk Officers και να αναβαθμιστεί περισσότερο ο ρόλος τους στις επιχειρήσεις.