Μείωση επιβαρύνσεων στις επιχειρήσεις φέρνει το 2022, καθώς από το νέο έτος εφαρμόζεται στην πράξη ο φορολογικός συντελεστής 22% για τα κέρδη που θα προκύψουν από τη φετινή χρήση, έναντι του 24% που ισχύει έως σήμερα. Παράλληλα, έρχονται και επιπλέον μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος της εργασίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση φορολόγησης που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2019 είχε μειωθεί ο συντελεστής από το 28% στο 24%, ενώ συνεχίζει να ισχύει και ο μειωμένος συντελεστής 5% στα διανεμόμενα κέρδη. Όπως αναφέρει στο FinancePro o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, άλλη μια καλή είδηση είναι η μείωση του ποσού που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που έλαβαν το βοήθημα των επιστρεπτέων προκαταβολών. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4 του ποσού, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%. «Το μη επιστρεπτέο ποσό θα είναι τουλάχιστον 50% για όλες τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τις επιστρεπτέες 4-7. Υπό προϋποθέσεις το μη επιστρεπτέο ποσό μπορεί να φτάσει και το 75%. Αν προσθέσουμε ότι εάν το επιστρεπτέο ποσό πληρωθεί εφάπαξ, θα παρέχεται μια επιπλέον έκπτωση ύψους 15%, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το βοήθημα ήταν πάρα πολύ καλό», σημειώνει ο κ. Παντελής.
Φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις
Η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη την παροχή κινήτρων για την προώθηση των συγχωνεύσεων και των συνεργασιών μικρών κυρίως και μεσαίων επιχειρήσεων. «Εκτός από τις μειώσεις στους φόρους εισοδήματος και περιουσίας, που ισχύουν ήδη για το 2021 και 2022, σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις περιέχονται στο νέο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις μετατροπές – συγχωνεύσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό παρέχονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα, όπως μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 30%, μεταφορά ζημιών, έκπτωση τόκων σε περίπτωση δανείου για αγορά επιχειρήσεων, μειωμένη φορολογία για κεφαλαιοποίηση / διανομή αφορολογήτων αποθεματικών και άλλα. Αυτό το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα, ενισχύει την φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, και θα βοηθήσει σημαντικά την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της οικονομίας», σημειώνει ο Σωτήρης Γιούσιος Senior Partner, Head of Tax της Grant Thornton.
Παρεμβάσεις όπως αυτές κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, που προϋποθέτει την διευκόλυνση της αύξησης των μεγεθών των ελληνικών επιχειρήσεων. Ως προς το ζήτημα αυτό ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των ρυθμιστικών κινήτρων για την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από συνεργασίες, συγχωνεύσεις ή εξαγορές καθώς η αύξηση του μεγέθους θα επιτρέψει την ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας, την μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης.
Οι ασφαλιστικές εισφορές και το πρώτο ένσημο
Πέρα από τη φορολογία, ελαφρύνσεις αναμένονται και στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών, στο πλαίσιο του στόχου της κυβέρνησης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες έως το 2023.
Ήδη έχουν εφαρμοστεί μειώσεις 0,9% από τον Ιούνιο του 2020 και 3% που ίσχυσε από 1 Ιανουαρίου του 2021 και θα επεκταθεί και το 2022. Από τις αρχές της ερχόμενης χρονιάς αναμένεται να ενεργοποιηθεί η διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου που διατηρήθηκε στον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση για την μείωση των εισφορών υπέρ του επικουρικού κατά 0,5 μονάδες, στο 6% από το 6,5%. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών επικουρικού κατά 0,25% και ταυτόχρονα η μείωση των εργατικών εισφορών επικουρικού κατά επίσης 0,25%.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εργασίας εντάσσεται και το μέτρο για το «πρώτο ένσημο» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη φετινή ΔΕΘ. Για το 2022, και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση. Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους. Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.
Λογισμικό συστήματα που εξασφαλίζουν κανονιστική συμμόρφωση και αξιοπιστία
Με τις φορολογικές αλλαγές να είναι ιδιαίτερα συχνές, οι εταιρείες πληροφορικής που παρέχουν εφαρμογές για τα λογιστικά γραφεία και τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων ενσωματώνουν λύσεις με στόχο την κανονιστική συμμόρφωση και την αξιοπιστία της φορολογικής αποτύπωσης.
«Στο κομμάτι του λογισμικού που απευθύνεται στις οικονομικές υπηρεσίες, εκτός από το αυτονόητο που είναι η ενημέρωση των αλλαγών στην φορολογική αλλά και την εργατική νομοθεσία, σχεδιάζουμε και την επόμενη ημέρα», σημειώνει στο FinancePro o Γιάννης Κουτκουδάκης, Oικονομικός Διευθυντής της Epsilon Net.
Ο ίδιος αναφέρει ως παράδειγμα τις εφαρμογές του Oμίλου στις οποίες έχει ενσωματωθεί ένα σύστημα αλληλεπίδρασης, προκειμένου οι χρήστες να μπορούν να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις και αλλαγές βάσει των νόμων αλλά και των εγκυκλίων που εκδίδουν οι αρμόδιες Αρχές. «Οι εφαρμογές μας συνδέονται άμεσα με το e-forologia.gr, την ενημερωτική πύλη του Ομίλου, στο οποίο συγκεντρώνουμε όλη τη φορολογική και εργατική νομοθεσία, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων που απαντά η επιστημονική μας ομάδα», δηλώνει.
«Ακόμη στα λογιστικά μας προγράμματα ετοιμάζουμε λειτουργίες που εντοπίζουν αυτόματα το είδος της επιχείρησης στην οποία καταχωρούνται στοιχεία και αντλεί δεδομένα ανάλογα με το είδος της εργασίας της επιχείρησης και το θεσμικό πλαίσιο που τη διέπει», συμπληρώνει ο Oικονομικός Διευθυντής της Epsilon Net.
Στο «παιχνίδι» μπαίνουν και τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και η διαχείριση των δεδομένων. «Πρόκειται για τεχνολογίες που μας δίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας επαναστατικών εφαρμογών όπως το Digital Accounting το οποίο επιτρέπει στον χρήστη της εφαρμογής να σκανάρει τα παραστατικά και η εφαρμογή να πραγματοποιεί αυτόματα τις λογιστικές καταχωρήσεις. Αυτό είναι κάτι που προσφέρουμε ήδη στους λογιστές και θα το ενσωματώσουμε σύντομα και στον επιχειρηματικό μας λογισμικό», τονίζει ο Οικονομικός Διευθυντής της Epsilon Net.
H σημασία του Fintech
Εξάλλου, η Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Financial Technology, FinTech) στο σύνολό της έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που εστιάζουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των σημερινών αναγκών σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων.
«Αυτού του είδους οι τεχνολογίες αιχμής, εξελίσσουν τους παραδοσιακούς τρόπους παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέσα από καινοτόμες ψηφιακές λύσεις, όπως οι νέες μορφές ηλεκτρονικών πληρωμών, ο αυτοματοποιημένος έλεγχος οικονομικών συναλλαγών, καθώς και οι προηγμένες μορφές παρακολούθησης προϋπολογισμών και απολογισμών δαπανών», τονίζει ο Σάκης Καραμητρούσης, Branch General Manager Northern Greece της Entersoft.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ένα σύγχρονο πληροφορικό σύστημα όπως το Entersoft Business Suite και εντός ενός απόλυτα ασφαλούς περιβάλλοντος επικοινωνίας, διενεργούνται αυτοματοποιημένα όλες οι λειτουργίες ελέγχου των οικονομικών συναλλαγών. Επιπρόσθετα και μέσω on-line επικοινωνίας με τις τράπεζες διενεργούνται με ασφάλεια ενέργειες όπως: μαζικές εντολές πληρωμής, εισαγωγές αναλυτικών κινήσεων λογαριασμών – χωρίς πληκτρολόγηση και συμφωνίες υπολοίπων. «Οι δυνατότητες της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) συμμετέχουν ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, εκσυγχρονίζοντας παραδοσιακές και ενίοτε χρονοβόρες πρακτικές προς όφελος τους», τονίζει ακόμη ο κ. Καραμητρούσης.
Προσχέδιο προϋπολογισμού:
Οι φορο-ελαφρύνσεις του 2022 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, φορολογικά κίνητρα για ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, επέκταση της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 22% από 24%, εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως το Ιούνιο σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, σε γυμναστήρια και σχολές χορού είναι μεταξύ των ελαφρύνσεων άνω των 2 δισ. ευρώ που εφαρμόζονται το 2022 για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις:
- Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα
- Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
- Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.
- Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.
- Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.
- Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.
- Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
- Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
- Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.
- Μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.
- Φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.
- Αναμόρφωση του πλαισίου της φορο-λοταρίας. Πλέον θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.
- Χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση.