Γράφαμε στο editorial του Φεβρουαρίου, αναφερόμενοι στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, πως η κατάσταση που επικρατούσε στην Ουκρανία ενίσχυε τις αβεβαιότητες. Δυστυχώς, μερικές μέρες αργότερα ξεκίνησε πόλεμος ο οποίος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Το ράλι στις τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στις διαδικασίες μεταφοράς των προϊόντων και στα είδη ευρείας κατανάλωσης. Ειδικά για την ελληνική οικονομία, η οποία μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και δύο χρόνια πανδημίας είχε αρχίσει να βρίσκει τον αναπτυξιακό της βηματισμό, αποτελεί ερωτηματικό το πόσο τελικά θα πληγεί από τη σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αυτή τη στιγμή ουδείς είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία των οικονομίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες λέγεται ότι θα πληγούν περισσότερο από τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία. «Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα φτάσουμε σε επίπεδα ύφεσης», δήλωσε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS), πρώην επίτροπος Οικονομικών, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2023.
Κατά τα λοιπά, το 2021 η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ξεπέρασε τις προβλέψεις και, όπως αναφέρει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατέγραψε ανάκαμψη 8,3% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 181 δισ. ευρώ. Ειδικότερα στο δ’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Σε ετήσια βάση αυξήθηκε 7,7% καθώς τόσο οι επενδύσεις και οι εξαγωγές όσο και η κατανάλωση αυξήθηκαν με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Αισιόδοξος δηλώνει για την ελληνική οικονομία ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
«Οι δείκτες και τα στοιχεία προοιωνίζουν για ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία», μας λέει. «Υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα, όπως ο πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής. Η πραγματικότητα είναι σύνθετη. Όμως στη συγκυρία αυτή, τουλάχιστον, τα καλά νέα υπερτερούν των κακών». Ο Anders Liu-Lindberg,Co-founder, CCO του Business Partnering Institute δηλώνει στο Finance Pro πως «στον σύγχρονο κόσμο το μόνο δεδομένο είναι ότι όλα αλλάζουν. Υπάρχει πάντα μια νέα κανονικότητα που έρχεται να αντικαταστήσει την προηγούμενη».
Στο νέο μας τεύχος μπορείτε επίσης να διαβάσετε το αναλυτικό αφιέρωμά μας στα Accounting Awards 2022 powered by Prosvasis, a softone company. Για πρώτη φορά σε δια ζώσης τελετή απονομής, καθώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα είχαν αποτρέψει την πραγματοποίηση αντίστοιχης εκδήλωσης πέρσι, περισσότερα από 180 στελέχη των επιχειρήσεων που διαγωνίστηκαν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν το βράδυ της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου στο Radisson Blu Park στην Αθήνα και να γιορτάσουν με αφορμή τη διάκρισή τους. Υπάρχουν επίσης θέματα για τις εταιρικές παροχές και τα κίνητρα που εκτοξεύουν την εργασιακή αποδοτικότητα, το Payroll Service & Software, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διεθνής έρευνα για τις προτεραιότητες των οικονομικών διευθυντών και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Ευγενίας Μωραΐτου, CFO του Gregory’s Food Service Group S.A.
Καλή ανάγνωση.