Δεκαετίες ακούμε για το μέγα πρόβλημα της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά επιδίωκαν να περιορίσουν την παραοικονομία ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να μπορέσουν να διατεθούν περισσότεροι πόροι σε κοινωνικές δαπάνες.
Τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ αναφέρουν πως η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στη μείωση της παραοικονομίας κατά την οκταετία 2013-2021. Συγκεκριμένα, η έκθεση διαπιστώνει πως από το 30% του ΑΕΠ το 2013 η μαύρη οικονομία υποχώρησε στο 16% του ΑΕΠ το 2021. Αυτή η συρρίκνωση του μαύρου χρήματος συνδέεται με αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 4% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε περίπου 9 δισ. ευρώ. Η έκθεση του ΔΝΤ επισημαίνει ακόμα ότι όσο αναπτύσσονται οι ψηφιακές υποδομές τόσο συρρικνώνεται η παραοικονομία στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόσβαση στο ίντερνετ συνδέεται κατά μέσο όρο με πτώση της μαύρης οικονομίας κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Μείωση κατά 10% του ποσοστού των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ ίντερνετ συνδέεται με συρρίκνωση της μαύρης οικονομίας κατά 4%. Αύξηση κατά 10% του ποσοστού των κατοίκων που έκαναν διαδικτυακές αγορές συνδέεται με μείωση της μαύρης οικονομίας κατά 4%.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας για το 2024 θα είναι 2,2%. Η εκτίμηση αυτή, όπως αναφέρεται, υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ανοδική τροχιά, διατηρώντας ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης.
Στο νέο μας τεύχος μιλάμε με τη Μαίρη Ψύλλα, Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής, η οποία μας λέει μεταξύ άλλων πως «η δημιουργία ενός απλού, σταθερού, αλλά και, ταυτόχρονα, δίκαιου φορολογικού συστήματος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης». Ο Νίκος Παππάς, CFO του Ομίλου Isomat, εξηγεί στη συνέντευξή του πως ο οικονομικός διευθυντής μετεξελίχθηκε, ώστε να υπηρετεί σήμερα τη στρατηγική της απόδοσης και όχι του κόστους, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη των επιχειρήσεων για προσαρμογή στο παγκοσμιοποιημένο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης τονίζει στο FinancePro πως η κλιματική κρίση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, διαταράσσοντας τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής, τις υποδομές και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Στο ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία καταγράφουμε τη ζήτηση-ρεκόρ που σημείωσε η ελληνική οικονομία στην πρώτη έκδοση χρέους μετά την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την στο 100% εκτέλεση το 2023 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων -εξέλιξη που ενίσχυσε την οικονομία με πόρους 11,2 δισ. ευρώ.
Έχουμε επίσης πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα στα εταιρικά προγράμματα προνομίων, στις Λύσεις ERP & RPA για την οικονομική διεύθυνση, στον απολογισμό των Finance & Accounting Awards 2024, τη φορολογία, τη ενέργεια κ.ά. Καλή ανάγνωση.