Είναι σαφές πλέον σε όλους μας, ότι την τελευταία δεκαετία η αγορά εργασίας και οι ανάγκες των εταιρειών όσον αφορά την στελέχωσή τους έχουν αλλάξει δραματικά. Το τσουνάμι της τεχνολογικής αλλαγής αλλά και η διαφορετική αντίληψη των ανθρώπων που ηγούνται πλέον στις εταιρείες, έχουν διαμορφώσει εντελώς διαφορετικά κριτήρια ως προς την επιλογή των στελεχών.
- Του Δημήτρη Σολδάτου, Managing Director Speakit
Από τις αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν και τα οικονομικά στελέχη σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα. Εκεί που αρμοδιότητες, όπως λογιστική και φορολογική παρακολούθηση της εταιρείας, παρακολούθηση της ρευστότητας και αποτύπωση των αποτελεσμάτων θεωρούνταν αρκετά ώστε να θεωρηθεί κάποιος επιτυχημένος στο ρόλο του, πλέον μοιάζουν δεδομένα και ανεπαρκή. Ο ρόλος του σύγχρονου Οικονομικού Διευθυντή απαιτεί πολλά περισσότερα από αυτά. Μπορεί τα σύγχρονα ERP συστήματα καθώς οι δομικές αλλαγές των εταιρειών σε κεντροποιημένες υπηρεσίες (Shared Services Centers) να έχουν μειώσει τους χρόνους που απαιτούνται για την αποτίμηση της οικονομικής εικόνας μιας εταιρείας, αλλά πλέον η ανάλυση των αποτελεσμάτων και η ερμηνεία τους είναι το ζητούμενο από την κεντρική διοίκηση. Με αυτό τον τρόπο, οι Οικονομικοί Διευθυντές πρέπει πρώτοι να ηγηθούν των δομικών αλλαγών στο τμήμα τους και ταυτόχρονα να αποτελέσουν το δεξί χέρι του Γενικού Διευθυντή στο μετασχηματισμό ολόκληρης της εταιρείας.
Οι δεξιότητες που απαιτούνται λοιπόν προκειμένου να μπορεί ένας Οικονομικός Διευθυντής να ανταποκριθεί στο ρόλο αυτό είναι, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, τελείως διαφορετικές σε σχέση με το παρελθόν τόσο σε επίπεδο soft skills όσο και σε επίπεδο hard skills. Πλέον η θέση του CFO ενώ θεωρούταν υποστηρικτική σε μια εταιρεία αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο, άρα η ανάγκη για ένα προφίλ με εξωστρέφεια και επικοινωνιακές δεξιότητες είναι απαραίτητη. Επίσης, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τα ηγετικά χαρακτηριστικά, ώστε να ηγηθεί των αλλαγών αυτών, είναι πρωταρχικά. Επιπλέον, η χρήση των νέων τεχνολογιών και η αξιοποίηση τους προς όφελος της εταιρείας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που αναζητούν οι εταιρείες όταν καλούνται να καλύψουν την συγκεκριμένη θέση.
Είναι ξεκάθαρο ότι η εικόνα του Οικονομικού Διευθυντή/Λογιστή με τα μανίκια και τα χειρόγραφα βιβλία εσόδων εξόδων ανήκουν σε ένα παλιό νοσταλγικό τηλεοπτικό παρελθόν, το οποίο σίγουρα δεν αντιπροσωπεύει την σύγχρονη πραγματικότητα. Ο ρόλος μετατράπηκε, από έναν άνθρωπο που παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα στη διοίκηση σε έναν Finance Business Partner δίπλα στον CEO, τον οποίο συμβουλεύεται σε θέματα που μέχρι πρότινος φαντάζαν αδιανόητα όπως οι πωλήσεις, τα θέματα προσωπικού ή οι ενέργειες μάρκετινγκ. Σε ένα ρόλο που στέκεται με κριτική ικανότητα και λόγο απέναντι στις πωλήσεις και το operation, και έχει εμπεριστατωμένη άποψη στη πλειονότητα των θεμάτων που αφορούν την εταιρεία.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή μπορεί να θεωρηθεί πλέον ο νούμερο 2 σε ιεραρχία ρόλος εκτοπίζοντας τον Εμπορικό Διευθυντή από το προνόμιο αυτό. Το γεγονός αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και αρκετές έρευνες που καταδεικνύουν τον ανερχόμενο ρόλο του Οικονομικού διευθυντή ως προς την εξέλιξή του σε θέσεις Γενικής Διεύθυνσης. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε έρευνα της Korn Ferry που παρουσιάστηκε το 2015 μόλις το 13% των θέσεων του CEO καταλήφθηκαν από CFO, ενώ μόλις πριν ένα μήνα σε αντίστοιχη έρευνα της Heidrick & Struggles το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 29%!
Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή αναβαθμίζεται και ενδυναμώνεται, ειδικά σε περιόδους αστάθειας και ανασφάλειας σαν αυτή που ζούμε τώρα. Όμως οι αλλαγές που μόλις περιγράψαμε ήρθαν για να μείνουν και να διασφαλίσουν ένα καινούργιο status quo σε όλους τους επαγγελματίες του finance.