Η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα στην απασχόληση και η τηλεργασία καθιερώνεται πλέον ως η καινούρια εργασιακή συνθήκη. Ποια είναι η συμβολή της τεχνολογίας στο νέο υβριδικό περιβάλλον και πως απαντούν οι CFOs στο δίλημμα εργασία στο γραφείο ή τηλεργασία;
Κανένας δεν σκέφτηκε ποτέ πεθαίνοντας: «Μακάρι να είχα περάσει περισσότερες ώρες στο γραφείο» είπε κάποτε ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής, Paul Tsongas, αδυνατώντας φυσικά να προβλέψει τις μεταβολές που θα επέφερε η πανδημία του Covid-19 στις εργασιακές συνθήκες. Πράγματι, η τηλεργασία καθιερώνεται τα τελευταία χρόνια σε μια πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της Catalyst και της CNBC, το 76% των εργαζομένων επιθυμεί μόνιμα ευέλικτη απασχόληση όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ή/και την τοποθεσία ενώ όπως επιβεβαιώνεται από την εταιρεία συμβούλων τηλεργασίας Global Workplace Analytics, η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορούσε να εξοικονομήσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις αμερικανικές εταιρείες ή 11.000 δολάρια ανά εργαζόμενο, λόγω του μειωμένου ενοικίου, της αυξημένης παραγωγικότητας και των χαμηλότερων ποσοστών απουσιών του προσωπικού. Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι οικονομικοί διευθυντές την καινούργια αυτή συνθήκη απασχόλησης και ποια είναι η συμβολή της τεχνολογίας στη λειτουργικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας;

«Η πολύ γρήγορη εξοικείωση των πελατών / συνεργατών με τις εφαρμογές e-meeting, οδήγησε σε μικρότερη ανάγκη για δια ζώσης συναντήσεις, διευρύνοντας τον εργασιακό χρόνο και μειώνοντας ή/ και εκμηδενίζοντας το κόστος μετακίνησης»
Καθιέρωση νέων μοντέλων εργασίας
Η πανδημία του Covid-19 έφερε νέα δεδομένα στα εργασιακά ζητήματα, με σημαντικότερο την αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος καθώς αρκετοί υπάλληλοι χρειάστηκε να εργαστούν από το σπίτι τους και να εξοικειωθούν με τη λεγόμενη «τηλεργασία, αναφέρει ο Λάμπρος Νάσης, Managing Partner στη Define Solutions. Στη σύγχρονη εποχή, η ευέλικτη απασχόληση εξελίσσεται σε βασικό κριτήριο επιλογής επαγγέλματος για το προσωπικό. Ενδεικτικό είναι πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Gallup διαπιστώθηκε ότι εννέα στους δέκα εργαζόμενους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι σε κάποιο βαθμό ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) που εργάζονται εξ αποστάσεως τώρα, τουλάχιστον για ένα μέρος του χρόνου τους, θα προτιμούσαν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας στο μέλλον -μεταξύ του σπιτιού και του γραφείου.
Όπως προκύπτει, μάλιστα, μόνο το 9% των εργαζομένων επιθυμούν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση. Σε συνέντευξή του στην Time ο διευθύνοντας σύμβουλος της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, χαρακτήρισε την εργασία στο γραφείο μια «αναχρονιστική μορφή εργασίας της προ-ψηφιακής εποχής» ενώ λίγο μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για μόνιμη τηλεργασία, η ιστοσελίδα με τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης εκτοξεύτηκε σε περισσότερες από 800.000 θεάσεις -απόρροια του έντονου ενδιαφέροντος των υποψήφιων εργαζόμενων. Σύμφωνα με έρευνα της Microsoft που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένων από 11 χώρες, καθώς όλο και περισσότερες μεγάλες εταιρείες καλούν τους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν στα γραφεία, εκείνοι εμφανίζονται απρόθυμοι, με αποτέλεσμα οι εντάσεις να αυξάνονται.
Συγκεκριμένα, ενώ το 87% των εργαζομένων νιώθει ότι εργάζεται εξίσου ή και περισσότερο αποτελεσματικά από το σπίτι, το 80% των προϊστάμενων διαφωνεί. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η Apple ήρθε αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των υπαλλήλων όταν τους κάλεσε να επιστρέψουν στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση το μοντέλο εργασίας εξαρτάται πάντα από τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του κάθε ρόλου, επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Σιαμπάνης, Finance Director στη SAP Hellas, Cyprus and Malta υπογραμμίζοντας πως το ζητούμενο του να λειτουργούν περισσότερο οργανωμένα και αποτελεσματικά οι επιχειρήσεις είναι η υιοθέτηση πρακτικών που υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν πολλαπλά μοντέλα εργασίας. Καθίσταται βασικό για τους οργανισμούς να αφουγκράζονται τις ανάγκες των εργαζομένων, προσαρμοζόμενοι στα ζητούμενα της οποιασδήποτε εποχής, αφού σημασία δεν έχει ο «τόπος» αλλά ο «τρόπος» που επιτελείται η εργασία και το «πώς» εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από κοινού, προσθέτει.
Ψήφος εμπιστοσύνης στις ευέλικτες μορφές εργασίας
Στην παγκόσμια οικονομική πρωτεύουσα, τη Νέα Υόρκη, η υβριδική εργασία καθίσταται κυρίαρχη. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του The Partnership for New York City, με έρευνα σε περισσότερους από 160 μεγάλους εργοδότες γραφείων στο Μανχάταν, το 77% αυτών σχεδιάζει ή εφαρμόζει επί του παρόντος ένα υβριδικό πρόγραμμα και μόνο το 10% απαιτεί καθημερινή παρουσία στο γραφείο. Καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων εκφράζουν την προτίμησή τους για την εξ’ αποστάσεως και την υβριδική εργασία, οι οργανισμοί που παρουσιάζονται απρόθυμοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις πρόσληψης και διατήρησης προσωπικού.

«Ευελιξία σημαίνει και φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα συναισθηματικής αποστασιοποίησης από το αντικείμενο εργασίας»
Οι ευέλικτες μορφές εργασίας επιδρούν θετικά στην εμπειρία του εργαζομένου, ο οποίος μπορεί να εξισορροπήσει ευκολότερα την επαγγελματική με την προσωπική του ζωή, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνεται από το συναίσθημα ότι ο εργοδότης του τον εμπιστεύεται να εργάζεται από όπου αυτός αισθάνεται πιο παραγωγικός υπογραμμίζει η Ιρίνα Γκίνη, Marketing Manager Greece, Cyprus, Bulgaria & Adriatic Region στη SAS, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ευελιξία σημαίνει και φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας, προκειμένου να αποτρέπονται φαινόμενα συναισθηματικής αποστασιοποίησης από το αντικείμενο εργασίας και να ενισχύεται η δημιουργικότητα μέσα από τη «ζωντανή» διάδραση και ανταλλαγή ιδεών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey, το 87% των εργαζομένων αξιοποιούν την ευκαιρία να εργαστούν εξ αποστάσεως εάν τους προσφερθεί ενώ αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση της έρευνας του Robert Half ότι το 50% των εξ αποστάσεως υπαλλήλων θα αναζητούσαν μια νέα δουλειά εάν απαιτούνταν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters και σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία ευρέσεως εργασίας ADP σε δείγμα 33.000 εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1997 και αντιστοιχούν στη λεγόμενη Generation Z συγκεντρώνουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αλλάξουν δουλειά, αφού τα δύο τρίτα αυτών σκέφτονται να εγκαταλείψουν την εργασία τους και να προσπαθήσουν να βρουν καινούργια εφόσον οι εργοδότες τους υποχρεώσουν σε φυσική παρουσία στα γραφεία. Σε μελέτη από την Quantum Workplace, το 78% των εξ’ αποστάσεως εργαζομένων δήλωσαν ότι ήταν αφοσιωμένοι στην επιχείρηση που απασχολούνται σε σύγκριση με το 72% των εργαζομένων στο γραφείο, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για την επιτυχία ενός οργανισμού, αφού όπως διαπίστωσε η Gallup, οι επιχειρήσεις ή οι μονάδες εργασίας που σημειώνουν υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά τη δέσμευση των εργαζομένων παρουσιάζουν 21% υψηλότερη κερδοφορία. Κατά την γνώμη μου δεν τίθεται θέμα διλήμματος μεταξύ εργασίας στο γραφείο ή τηλεργασία, όλα είναι θέμα προσαρμοστικότητας και ευελιξίας, τοποθετείται σχετικά ο Κωνσταντίνος Σιαμπάνης, τονίζοντας πως ενώ κατά το παρελθόν, η κερδοφορία συνιστούσε τον μοναδικό μετρήσιμο στόχο των επιχειρήσεων, ο τρόπος λειτουργίας πλέον έχει αλλάξει, με τη Βιωσιμότητα και το Ευ ζην των εργαζομένων να αποτελούν βασικούς μεσοσταθμικούς παράγοντες ευημερίας μιας επιχείρησης.
Η τεχνολογία ως υποστηρικτικός παράγοντας της τηλεργασίας
Αναμφισβήτητα, η τεχνολογία και τα εργαλεία που αυτή παρέχει λειτουργούν υποστηρικτικά στην εξ αποστάσεως εργασία. Μάλιστα, η ενεργοποίηση απομακρυσμένων ή υβριδικών περιβαλλόντων εργασίας προσφέρει πολλά απτά οφέλη στην εταιρική βάση. Το κόστος τεχνολογίας ελαχιστοποιείται ή μειώνεται, αφού με λύσεις όπως της εικονικοποίησης, ο οργανισμός μπορεί να παρέχει στους εξ αποστάσεως εργαζόμενους ασφαλή πρόσβαση σε εικονικούς επιτραπέζιους υπολογιστές και στις εφαρμογές εσωτερικής εγκατάστασης που απαιτούνται για εργασία. Όταν οι άνθρωποι δύνανται να εργάζονται από το σπίτι (ή οπουδήποτε αλλού), το κόστος ιδιοκτησίας ή μίσθωσης εμπορικών ακινήτων μειώνεται ή εξαλείφεται σημαντικά.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, περισσότερες εταιρείες προσπαθούν πλέον να αυξήσουν τον επαναχρησιμοποιούμενο παλιό εξοπλισμό αντί να αγοράσουν νέο υλικό, με ενδεικτικό παράδειγμα τη Gartner, στην οποία οι παγκόσμιες αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο του 2022 ενώ η Medicopy στο Nashville, TN, που έχει υιοθετήσει την εξ αποστάσεως εργασία για σχεδόν όλους τους 200 υπαλλήλους της προβλέπει ότι θα εξοικονομήσει 350.000 $ ετησίως μόνο σε κόστος μίσθωσης. Πράγματι, όσο περισσότεροι εργαζόμενοι απασχολούνται εξ’ αποστάσεως, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξοικονόμηση κόστους για τους οργανισμούς ενώ επιπλέον εξοικονόμηση κόστους μπορεί να προέλθει από τη μετατροπή των εκδηλώσεων από δια ζώσης σε διαδικτυακές, με την google να εξοικονομεί περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ταξίδια, ξενοδοχεία και έξοδα που σχετίζονται με εκδηλώσεις εργαζομένων. Στη δημιουργία άριστων συνθηκών ευελιξίας, καθοριστικός αποδεικνύεται ο ρόλος των analytics μας πληροφορεί η Ιρίνα Γκίνη, εξηγώντας μας πως τα analytics παρέχουν μια ολοκληρωμένη θεώρηση του κάθε εργαζόμενου, αξιοποιώντας δομημένα και μη-δομημένα δεδομένα από πολλαπλές πηγές.

«Σημασία δεν έχει ο «τόπος» αλλά ο «τρόπος» που επιτελείται η εργασία και «πώς» εργαζόμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από κοινού»
Το μέλλον της ευέλικτης εργασίας είναι στενά συνδεδεμένο με τη χρήση τους, καθώς βοηθούν τους ηγέτες των οργανισμών να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των εργαζομένων τους, να πάρουν έξυπνες αποφάσεις με βάση τα δεδομένα σχετικά με την κατανομή εργασιών και τις πολιτικές αναφορικά με την ευέλικτη εργασία και να σχεδιάζουν αποτελεσματικές ενέργειες συνεργασίας, επικοινωνίας και συνδημιουργίας ανάμεσα στις ομάδες, διευκρινίζει. Επιπλέον, όπως επισημαίνει, τα analytics δίνουν σημαντικά insights στη διαδικασία του employee onboarding, η οποία καθίσταται πιο πολύπλοκη σε συνθήκες ευέλικτης εργασίας. Στις σημερινές συνθήκες ένας νέος εργαζόμενος καλείται να ενταχθεί σε remote ομάδες όπου έχουν ήδη διαμορφώσει δεσμούς, δυναμικές και ισορροπίες σε pro-COVID εποχές, άρα απαιτείται μια πιο δομημένη προσέγγιση, μας υπενθυμίζει η Ιρίνα Γκίνη σημειώνοντας πως τα analytics αναλύουν δεδομένα από κάθε touchpoint του employee onboarding journey, παρέχοντας insights σχετικά με την ικανοποίηση του νεοπροσληφθέντα και βελτιστοποιώντας έτσι την εμπειρία του. Μέσω της τεχνολογίας και της αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων οι επιχειρήσεις δεν εστιάζουν στην απόσταση αλλά στην αξία και την ποιότητα της απόδοσης του κάθε εργαζομένου, μας λέει ο Κωνσταντίνος Σιαμπάνης.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τηλεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα
Η τηλεργασία έχει γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένη στον τομέα των οικονομικών τα τελευταία χρόνια λόγω της προόδου της τεχνολογίας μας λέει ο Vasilis Culla, Finance Manager στην IQVIA τονίζοντας τα πολλά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη νέα συνθήκη για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα. Όπως αναφέρει, η τηλεργασία επιτρέπει στους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα να έχουν περισσότερο έλεγχο στο πρόγραμμα εργασίας τους, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους διατηρούν οικογενειακές ή προσωπικές υποχρεώσεις ενώ δύναται να εξοικονομήσει χρήματα για τη μετακίνηση, τη στάθμευση και άλλα έξοδα που σχετίζονται με την εργασία σε ένα γραφείο.

«Η τηλεργασία μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και πειθαρχία για να είναι επιτυχής»
Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι διαθέτουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα όταν απασχολούνται από το σπίτι, αφού συναντούν λιγότερους περισπασμούς και είναι σε θέση να εργάζονται σε ένα πιο άνετο και οικείο περιβάλλον, συμπληρώνει ο Vasilis Culla. Μια πολύ θετική συνέπεια της πανδημίας ήταν το γεγονός της πολύ γρήγορης εξοικείωσης των πελατών / συνεργατών με τις εφαρμογές e-meeting, που οδήγησε σε μικρότερη ανάγκη για δια ζώσης συναντήσεις, διευρύνοντας τον εργασιακό χρόνο και μειώνοντας ή/ και εκμηδενίζοντας το κόστος μετακίνησης, σημειώνει με τη σειρά του ο Λάμπρος Νάσης υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά, η τηλεργασία ωφέλησε και ανέπτυξε την επαφή με συνεργάτες/ πελάτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Κατ’ ουσίαν, η τηλεργασία και οι τηλεδιασκέψεις διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη μείωση του κόστους των υπηρεσιών σε πελάτες, συμπληρώνει.
Παρά τα παραπάνω πλεονεκτήματα, η εργασία στο σπίτι μπορεί επίσης να παρουσιάσει προκλήσεις για τους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, δηλώνει στο Finance Pro o Vasilis Culla, αναφέροντας ως παράδειγμα τα εμπόδια στη συνεργασία και την επικοινωνία με συναδέλφους, όπως και το ότι μερικοί άνθρωποι ίσως να δυσκολεύονται να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο εστίασης και πειθαρχίας στο σπίτι τους, όπως θα έκαναν σε ένα περιβάλλον γραφείου. Στην Define Solutions, η επικοινωνία με τους πελάτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και σημαντική για την επιτυχή υλοποίηση των έργων μας, τονίζει ο Λάμπρος Νάσης διευκρινίζοντας πως η face to face επαφή είτε των στελεχών της εταιρείας μεταξύ τους είτε με τους πελάτες δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης και ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.
Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον αυξάνει την απόδοση της εργασίας, προσθέτει υπογραμμίζοντας, επιπλέον, πως οι επιχειρήσεις καθίστανται εξοπλισμένες με όλους τους απαραίτητους πόρους, σε αντίθεση με το οικιακό περιβάλλον. Για να αποδειχθούν επιτυχείς στην τηλεργασία, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν έναν ειδικό χώρο εργασίας και τον απαραίτητο εξοπλισμό και λογισμικό για την αποτελεσματική ολοκλήρωση της εργασίας τους, διευκρινίζει ο Vasilis Culla, συμπληρώνοντας την ανάγκη ύπαρξης σαφών ορίων μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου αλλά και τη σημαντικότητα της διατήρησης της σύνδεσης με τους συναδέλφους και τη διοίκηση. Συνολικά, η τηλεργασία δύναται να προσφέρει πολλά οφέλη στους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, εντούτοις απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και πειθαρχία προκειμένου να αποδειχθεί επιτυχής, καταλήγει.
Συνοψίζοντας, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι ένα υβριδικό περιβάλλον που θα συνδυάζει τόσο την φυσική παρουσία όσο και την τηλεργασία είναι ίσως το αποτελεσματικότερο μοντέλο εργασίας, σύμφωνα πάντα με τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, μας λέει ο Λάμπρος Νάσης.