Στην εποχή μας ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει καταστεί κορυφαία προτεραιότητα των επιχειρήσεων. Η υγειονομική κρίση επιτάχυνε τους ρυθμούς της ψηφιακής μετάβασης και οι οικονομικές διευθύνσεις συντονίζονται με τη νέα πραγματικότητα. Στο νέο μας τεύχος παρουσιάζουμε εκτενώς την ψηφιακή μετάβαση των οικονομικών διευθυντών, οι οποίοι λειτουργούν ως καταλύτες του ψηφιακού μετασχηματισμού ολόκληρης της επιχείρησης. Δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως οι CFOs αποτελούν τον θεμέλιο λίθο που διασφαλίζει τη βέλτιστη στροφή της επιχείρησης στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το 85% των 1.500 οικονομικών διευθυντών που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα της Dimensional Research λέει ότι o ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα της λίστας προτεραιοτήτων.

Επιπρόσθετα, σχεδόν τρεις στους τέσσερις (73%) CFOs ανέφεραν ότι η παγκόσμια πανδημία αύξησε τις επενδύσεις τους στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (95%) συμφωνεί ότι οι επενδύσεις στην τεχνολογία είναι το κλειδί για την ανάκαμψη από τις επιχειρηματικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Για τις αλλαγές στο παγκόσμιο φορολογικό περιβάλλον, αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν οι φορολογικές διευθύνσεις προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτές τις αλλαγές, μιλά στο FinancePro ο Στέφανος Μήτσιος, Partner και Επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της EY Ελλάδος. Δίνει επίσης απαντήσεις για τη διαχείριση των φορολογικών κινδύνων, αλλά και για το πώς η τεχνολογία ενισχύει τις φορολογικές διευθύνσεις.

Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος του ΕΒΕΠ τονίζει πως «μόνη λύση» για τη μεγέθυνση της οικονομίας και των επιχειρήσεων, άρα και του βαθμού ανθεκτικότητάς τους, είναι οι επενδύσεις παγίων. Δίνει επίσης απαντήσεις ως προς τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την πολιτεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επισημαίνει πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ είναι η μειωμένη διαθεσιμότητα τραπεζικής χρηματοδότησης. Οι επιχειρήσεις που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες ρευστότητας σήμερα έχουν τη μικρότερη προσβασιμότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Ο Σπύρος Κοκκόλης, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών Ομίλου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, μας μιλά για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, την ψηφιακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης.

Σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπαίνει στην κορυφή της ατζέντας των ελληνικών επιχειρήσεων, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ενισχύουν την γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς τους πελάτες, όπως προκύπτει από το σχετικό θέμα στο περιοδικό.

Μιλάμε επίσης για το πώς ανταποκρίνεται ο τραπεζικός κλάδος στην υγειονομική κρίση και πώς στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους παράγοντες επιχειρηματικού ρίσκου και πώς η Οικονομική Διεύθυνση μπορεί να σχεδιάζει προδραστικά έναντι των κινδύνων.

Θα βρείτε επίσης θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών με στόχο την έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, τον τρόπο που η υιοθέτηση της BIM μετατρέπει τα έργα του κατασκευαστικού κλάδου σε ελκυστικές επενδύσεις καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αρθρογραφία. Καλή ανάγνωση.