Ενώ η πανδημία φαίνεται πως απέχει πολύ από το τέλος της, πέντε τάσεις των Οικονομικών Διευθυντών φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν το 2022, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Πληθωρισμός
Ήταν Δεκέμβριος του 2020 όταν οι διοικητές της Federal Reserve και οι πρόεδροι των περιφερειακών τραπεζών προέβλεψαν αύξηση της προτιμώμενης μέτρησης του πληθωρισμού κατά 1,8% το 2021. Ωστόσο, οι προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες καθώς, όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας τον περασμένο μήνα, το βασικό PCE τον Νοέμβριο έφτασε στο 4,7% σε σύγκριση με 12 μήνες πριν.

Η αποτυχία της Fed, όπως και άλλα σημάδια αύξησης του πληθωρισμού, θέτουν τους CFOs αντιμέτωπους με τα παρακάτω δύσκολα ερωτήματα:

  1. Πόσο θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές και να μεταφέρουν στους καταναλωτές το κέρδος 9,6% στον δείκτη τιμών παραγωγού κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Νοέμβριο, το μεγαλύτερο κέρδος από την έναρξη της σειράς δεδομένων το 2010;
  2. Πόσο θα πρέπει να αυξήσουν τους μισθούς, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προσέλκυσης και διατήρησης εργαζομένων που αντιμετώπισαν άλμα 6,8% στον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) κατά τους 12 μήνες έως τον Νοέμβριο -το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 39 ετών;

Αναμφισβήτητα, όλα τα βλέμματα στρέφονται πια στην κεντρική τράπεζα. Ο Πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σημείωσε ότι τα κέρδη των τιμών θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ενώ η Fed στις 15 Δεκεμβρίου, ευθυγραμμισμένη με την επισήμανση του Πάουελ, επιτάχυνε τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, θέτοντας αυτή την ποσοτική χαλάρωση σε τροχιά λήξης τον Μάρτιο ή τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματίσει.

«Πόλεμος» για ταλέντα
Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα σε 1.453 στελέχη της C-suite και μέλη του διοικητικού συμβουλίου από το Protiviti και το North Carolina State University, η προσέλκυση και η διατήρηση εργαζομένων -γνωστή και ως «πόλεμος για το ταλέντο»- βρίσκεται στη δεύτερη θέση των επιχειρηματικών κινδύνων για το 2022 και την επόμενη δεκαετία, από την όγδοη θέση πριν από ένα χρόνο. Επισημαίνεται ότι κορυφαίος στη λίστα των κινδύνων για το 2022 είναι ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις της κυβερνητικής πολιτικής που σχετίζεται με την πανδημία.

Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας, το ποσοστό αποχωρήσεων, ή ο αριθμός των εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης, αυξήθηκε από 2,3% τον Ιανουάριο σε 3% τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο σε στοιχεία που χρονολογούνται από το 2000. Το ποσοστό αποχωρήσεων έφτασε στο 3% και τον Σεπτέμβριο.

Οι Οικονομικοί Διευθυντές ανταποκρίθηκαν στη νέα μόχλευση των εργαζομένων όσον αφορά τις αποζημιώσεις και τις αυξήσεις των πληρωμών από τις αντίπαλες εταιρείες τους και, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, οι ωριαίοι μισθοί του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν 4,8% τον Νοέμβριο, συγκριτικά με 12 μήνες πριν.

Στρέφοντας το βλέμμα τους στο μέλλον, οι Οικονομικοί Διευθυντές προέβλεψαν αυξήσεις μισθών 3,9% για το 2022 — το μεγαλύτερο άλμα από το 2008, όπως επιβεβαιώνει έρευνα του Conference Board. Η Grant Thornton, σε έρευνα με τη συμμετοχή 551 ηγετών ανθρώπινου δυναμικού, διαπίστωσε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς, κατά μέσο όρο 5%.

Τιμολόγηση με βάση τη χρήση
Την τελευταία δεκαετία περίπου, οι συνδρομές αντιστοιχούσαν στο βασικό μοντέλο τιμολόγησης για εταιρείες λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS), αλλά πλέον οι εταιρείες μεταβαίνουν σε ένα μοντέλο τιμολόγησης βασισμένο στη χρήση. Αφήνοντας τους πελάτες να πληρώνουν με βάση το τι χρησιμοποιούν, οι εταιρείες μπορούν να παράγουν περισσότερα έσοδα από βαρείς χρήστες ενώ ενθαρρύνουν όσους χρησιμοποιούν λιγότερα να παραμείνουν, μειώνοντας τα χρήματα που πληρώνουν. Σύμφωνα με έρευνα του OpenView, περίπου το 45% των εταιρειών SaaS περιλαμβάνουν κάποια μορφή τιμολόγησης χρήσης τώρα, από 34% πέρυσι.

Εταιρικές αντιστροφές
Η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21% σε 28% προκάλεσε προβληματισμό, αφού ένας υψηλότερος συντελεστής θα μπορούσε να υποκινήσει τις εταιρικές αντιστροφές – μια τακτική των εταιρειών να μειώσουν τους φόρους τους με το να κανονίσουν να εξαγοραστούν από έναν εταίρο σε μια χώρα με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία.

Αν και οι συζητήσεις για εταιρικές αντιστροφές υποχώρησαν όταν το Κογκρέσο άφησε την αύξηση του εταιρικού φόρου εκτός του νομοσχεδίου της διοίκησης για το Build Back Better, ο κίνδυνος οι εταιρείες να αναζητήσουν ξένο αγοραστή υφίσταται ακόμη, εν μέρει λόγω των προτεινόμενων χαμηλότερων εκπτώσεων στο παγκόσμιο άυλο εισόδημα με χαμηλή φορολογία (GILTI). Η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο θα αυξήσει τους φόρους μειώνοντας την έκπτωση GILTI από 50% σε 28,5%, με αποτέλεσμα έναν πραγματικό φορολογικό συντελεστή GILTI, μόλις συνυπολογιστεί ο εταιρικός συντελεστής 21%, από 10,5% σήμερα.

Clawbacks
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επανέφερε μια πολιτική του 2015 που απαιτούσε από τις εταιρείες που κάνουν επαναδιατυπώσεις στις οικονομικές τους εκθέσεις να ανακτούν τυχόν αποζημιώσεις στελεχών βάσει απόδοσης που προέκυψαν από λανθασμένους υπολογισμούς.

Η κίνηση της SEC έρχεται σε μια στιγμή που οι εταιρείες ασχολούνται σοβαρά με τα clawbacks. Περισσότερες από 2.000 από τις περίπου 5.500 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν διατάξεις clawback στα κυβερνητικά τους έγγραφα. Αυτό είναι υψηλότερο από περίπου 1.300 πριν από τρία χρόνια και λιγότερο από 1.000 το 2015.