Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία (περίπου 80%) των ερωτηθέντων οικονομικών διευθυντών σε τριμηνιαία έρευνα CFO δηλώνει πως επιλέγει την αύξηση των τιμών αντί για την απορρόφηση των αυξήσεων
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, πρόεδροι της Federal Reserve και στελέχη επιχειρήσεων, ήλπιζαν να θέσουν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό το 2022 αλλά σταδιακά συνειδητοποιούν ότι αυτό αποδεικνύεται ανέφικτο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας CFO του τέταρτου τριμήνου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8 και 19 Νοεμβρίου με 261 έως 292 ερωτηθέντες, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Σχολής Επιχειρήσεων Fuqua του Πανεπιστημίου Duke και των Ομοσπονδιακών Τραπεζών του Richmond και της Atlanta, οι οικονομικοί διευθυντές αναμένουν ότι οι μεγαλύτερες από τις κανονικές αυξήσεις κόστους που έπληξαν τις επιχειρήσεις τους θα διαρκέσουν άλλους 10 μήνες ή περισσότερο.
Συγκεκριμένα, λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων CFO αναμένει ότι οι αυξήσεις κόστους θα μειωθούν εντός 6 μηνών. Αντίθετα, η πλειονότητά τους (60%) εκτιμά ότι οι αυξήσεις κόστους θα διαρκέσουν τουλάχιστον άλλους 10 μήνες, αν όχι μέχρι το 2023. Σχεδόν το 90% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν μεγαλύτερες από τις κανονικές αυξήσεις κόστους -μια απότομη αύξηση από το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πληθωρισμό πλησιέστερο στο μέσο -περίπου 2,7%- το 2022, από το αναμενόμενο 6,6% στο τέλος του 2021.
Οι προβλέψεις για υψηλότερο πληθωρισμό μπορεί να ωθήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια το επόμενο έτος, αντί να περιμένει μέχρι το 2023.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο οικονομολόγος της Fed της Atlanta, Brent Meyer, δήλωσε: «Οι Οικονομικοί Διευθυντές υποδεικνύουν ότι αυτές οι πιέσεις κόστους δεν υποχωρούν και πιθανότατα θα είναι μαζί μας για κάποιο χρονικό διάστημα».
Πώς οι οικονομικοί διευθυντές διαχειρίζονται το αυξανόμενο κόστος
Για να χειριστούν το αυξανόμενο κόστος, οι CFOs ακολουθούν δύο στρατηγικές. Η συντριπτική πλειονότητα (περίπου το 80%) των επιχειρήσεων μεταφέρει τουλάχιστον ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες, μέσω υψηλότερων τιμών. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων λένε ότι διοχετεύουν εκεί το 76% έως το 100% του υψηλότερου κόστους.
Ένα χαμηλότερο ποσοστό εταιρειών αναφέρει ότι απορροφά αυξήσεις κόστους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των περιθωρίων κέρδους, της μείωσης του κόστους σε άλλους τομείς, της εξάλειψης ή της αντικατάστασης των προσφορών προϊόντων, της προσθήκης ρητρών έκτακτης ανάγκης στα συμβόλαια και της απόρριψης εργασιών. Οι πιέσεις κόστους και ο πληθωρισμός ήταν η δεύτερη πιο πιεστική ανησυχία μεταξύ των Οικονομικών Διευθυντών το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα της εργασίας. Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας βρέθηκαν στην τρίτη θέση ενώ λιγότεροι CFOs ανησυχούν για τη ζήτηση των πελατών και τις φορολογικές πολιτικές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, πολλές εταιρείες αναμένουν αύξηση της απασχόλησης και των εσόδων το 2021 και το 2022, συνοδευόμενη από συνεχείς αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων.
Η Έρευνα της AICPA επιβεβαιώνει την ανησυχία για τον πληθωρισμό
Τα αποτελέσματα της Έρευνας CFO κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικονομικών Προοπτικών της AICPA τέταρτου τριμήνου, που διεξήχθη από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου με 628 επιβεβαιωμένες απαντήσεις.
Η έρευνα μεταξύ των ανώτατων εκτελεστικών στελεχών, των ανώτατων οικονομικών στελεχών, των ελεγκτών και άλλων εγκεκριμένων λογιστών κατέληξε στη διαπίστωση ότι ο πληθωρισμός συνιστά την κύρια ανησυχία, υποσκελίζοντας εκείνη της περιορισμένης διαθεσιμότητας ειδικευμένου προσωπικού.
Η στενή αγορά εργασίας αναφέρεται ως παράγοντας για την αναμενόμενη αύξηση του κόστους μισθών και παροχών με τους ερωτηθέντες να αναμένουν αύξηση κατά 4,3% τους επόμενους 12 μήνες, που ισοδυναμεί με τον ταχύτερο ρυθμό από πριν από τη Μεγάλη Ύφεση. Οι προσδοκίες για τα κέρδη των στελεχών πέφτουν επίσης, με τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες να υποχωρεί στο 2,1% από 2,5% το τρίτο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την αύξηση των εσόδων ανέρχονται σε 4,7% από 4,3%, σε τρίμηνο. Και οι δύο έρευνες αποτύπωσαν τη μειωμένη αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ. Όταν ζητήθηκε από τους οικονομικούς διευθυντές να κατατάξουν την αισιοδοξία για τη συνολική οικονομία των ΗΠΑ σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, εκείνοι κατέταξαν την αισιοδοξία τους στο 60,3, ελάχιστα υψηλότερη από το 59,9 του τρίτου τριμήνου και κάτω από 69 του Ιουνίου.
Μόνο το 41% των στελεχών επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν από την AICPA εξέφρασαν αισιοδοξία για την οικονομία των ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες, από 51% το περασμένο τρίμηνο και 70% το δεύτερο τρίμηνο.