Το 2021 είναι κομβική χρονιά για τις οικονομικές διευθύνσεις. Τα στελέχη του finance θα διαδραματίσουν έναν πολυσήμαντο ρόλο σε ό,τι αφορά τον επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος των επιχειρήσεων, όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα της EY. To 84% των CFO που συμμετείχαν σε αυτήν την έρευνα είπαν πως η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ βραχυπρόθεσμων αποτελεσμάτων και δημιουργίας μακροπρόθεσμης αξίας θα καταστεί προτεραιότητα. Η επίτευξη δε αυτής της ισορροπίας περιλαμβάνει τόσο τις παραδοσιακές αρμοδιότητες ενός οικονομικού διευθυντή, όπως τις εταιρικές αναφορές, όσο και νέες, όπως την επίβλεψη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Το ξεκίνημα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη επιτάχυνε τις διαδικασίες προσαρμογής των εταιρειών στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Αποφάσεις πάρθηκαν και υλοποιήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορέσει να εργαστεί αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος της οικονομικής  διοίκησης είναι περισσότερο από ποτέ στρατηγικός και εξαιρετικά σημαντικός, όπως μας λέει στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Οικονομικών Διευθυντών (ΣΕΟΔΙ) Αλέξανδρος Κωστόπουλος.

 

Στο δεύτερο τεύχος του FinancePro δίνουμε τον λόγο σε επτά καταξιωμένες οικονομικές διευθύντριες οι οποίες διαπρέπουν σε έναν ανδροκρατούμενο, κατά βάση, χώρο. Μας περιγράφουν τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν στην καριέρα τους, πώς βλέπουν τον ρόλο τους, αλλά και τι συμβουλεύουν τις νεότερες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο τους.

 

Φιλοξενούμε επίσης τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ και Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Πισσαρίδη Νίκο Βέττα, ο οποίος εκτιμά πως η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Αν και τους επόμενους μήνες θα κινείται, όπως λέει,  στο μεταίχμιο μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης, θα εμφανιστούν σημαντικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους κλάδους που θα κάνουν σωστή ανάγνωση της νέας πραγματικότητας.

 

Μιλάμε για το θέμα της επόμενης δεκαετίας, που δεν είναι άλλο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ίσως αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, αρκεί να υπάρχει στρατηγική στόχευση σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και όχι σε επιδοτήσεις.

 

Ο Οικονομικός Διευθυντής της ΑΒ Βασιλόπουλος Σοφοκλής Γιαννακού περιγράφει τις ενέργειες που έκανε η εταιρεία του για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά και πώς η νέα πραγματικότητα ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη προσαρμογής των ικανοτήτων και των προσωπικών στόχων ανάπτυξης όλων των finance professional του μέλλοντος.

 

Υπάρχουν επίσης σημαντικά θέματα που αφορούν τα συστήματα ERP, την τεχνητή νοημοσύνη, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CFO ,το τρίπτυχο των ESG στην ατζέντα των οικονομικών διευθυντών και τις αλλαγές που υπάρχουν στον τρόπο διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Καλή ανάγνωση.