Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι σε εξέλιξη κι όπως είναι φυσικό υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω οικονομικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των μεταφορών, λόγω των σχεδόν καθημερινών επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, το 2024 δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς καθώς, όπως αναφέρει το moneyreview, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα καταδεικνύει συρρίκνωση για όγδοο συναπτό μήνα τον Ιανουάριο και τα στοιχεία του δεύτερου εξαμήνου του 2023 έδειχναν ήδη ύφεση. Σύμφωνα μάλιστα με τις ενδείξεις της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα σε Γερμανία και Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης εξακολουθούν να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Μάλιστα, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οικονομίες των δύο χωρών συνεχίζουν να διολισθαίνουν με ταχύτερο ρυθμό το 2024 και ούτε ο κλάδος της μεταποίησης ούτε οι υπηρεσίες δείχνουν σημάδια ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, το 2024 αναμένεται να είναι μεταβατική χρονιά για την οικονομία της Ευρωζώνης, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σημαντικά και τις μειώσεις επιτοκίων να αποτελούν ορατή προοπτική μετά από μία διετία συνεχόμενων αυξήσεών τους σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει τον Δεκέμβριο μόνο ελαφρά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη σε σχέση με το 2023 (0,8% έναντι 0,6%). Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), η ανάπτυξη θα φθάσει το 1,2% το επόμενο έτος.

Η ελληνική οικονομία ωστόσο εξακολουθεί να καταγράφει θετικές επιδόσεις, παρά το άστατο διεθνές περιβάλλον. Για το 2024 τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 2,0%-2,3%, οριακά χαμηλότερο από το 2,4% του 2023, αλλά υψηλότερο από τον μ.ό. της Ευρωζώνης (1,2%). Στην πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ προβλέπει πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% το 2024. Παράλληλα επισημαίνει ότι «παραμένουν σημαντικές προκλήσεις που επιβαρύνουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης», όπως οι χαμηλές επενδύσεις και αποταμιεύσεις και οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή.

Στο νέο μας τεύχος μπορείτε να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλικής Λαζαράκου, η οποία μας λέει μεταξύ άλλων πως «η πραγματοποίηση βιώσιμων επενδύσεων και η ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία έχει ξεχωριστή σπουδαιότητα και βαρύτητα».

Φιλοξενούμε επίσης συνέντευξη του Θοδωρή Ματσαντώνη, Group CFO της Cafetex. Μας λέει πως ο νέος CFO έχει μπει στα παπούτσια του στρατηγικού συμβούλου της επιχείρησης, συμβάλλοντας ενεργά στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.

Έχουμε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα σε Finance & Data Analytics, NPLs & Debt Restructuring, Pharma & Healthcare, Πιστοποιήσεις δεξιοτήτων οικονομικών στελεχών κ.ά. Καλή ανάγνωση.