Ο πόλεμος ανέκαθεν υπήρξε αξιόπιστος προάγγελος του πληθωρισμού. Η σύγκρουση θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές παγκοσμίως κατά περίπου 2,5% και να μειώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα τον πρώτο χρόνο μετά την εισβολή(ΟΟΣΑ). Οι κυρώσεις που ακολούθησαν οδήγησαν σε μια ήδη ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την ΕΕ. Η χώρα μας έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε ανάλογες ατραπούς.
Η ενεργειακή κρίση του 1973 εκτοξεύει τον πληθωρισμό στο 21% εκείνη τη χρονιά και σχεδόν στο 23% το επόμενο έτος. Η δεύτερη ενεργειακή κρίση του 1979 εκτοξεύει ξανά τον πληθωρισμό άνω του 20%. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε το 1982 λίγο πάνω από το 27% και στη συνέχεια υποχωρεί αργά για το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1980, καταλήγοντας στο 14,5% το 1989. Μετά από µια ανοδική πορεία το 1990, όπου ξεπερνά και πάλι το 20%, ακολουθεί µια δεκαετία ραγδαίας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Το 1999 ο πληθωρισμός ανήλθε στο 3% και παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα για την επόμενη δεκαετία. Η δεκαετία του 2010 – 2020, θα καταγραφεί, ως η δεκαετία με τον χαμηλότερο πληθωρισμό, από την περίοδο του 1910.Κατά τη δεκαετία αυτή, η σωρευτική μεταβολή των τιμών υπήρξε αρνητική και έφτασε στο -1,7% ή, κατά μέσο όρο, στο -0,17% ανά έτος. Τα ποσοστά αυτά είναι εντυπωσιακά χαμηλά για μία οικονομία όπως η ελληνική. Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 8,9% τον Μάρτιο του 2022 από 7,2% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 1995. Το κόστος αυξήθηκε ταχύτερα για τη στέγαση και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (29,9% από 25,4%), τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (8,1%) από 7,1 τοις εκατό), μεταφορές (15,4 τοις εκατό από 12,2 τοις εκατό), είδη ένδυσης και υπόδησης (6,5 τοις εκατό από 5,6 τοις εκατό) και εστιατόρια και ξενοδοχεία (2,8 τοις εκατό από 1,7 τοις εκατό). Επίσης, οι τιμές ανέκαμψαν για τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (0,4 τοις εκατό από -0,2 τοις εκατό). Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,7%, μετά από άνοδο 1,1% τον Φεβρουάριο.
Η παγκόσμια οικονομία στάθηκε άτυχη καθώς αυτός ο πόλεμος ξέσπασε με τις συνθήκες έναρξης να είναι οι συνθήκες εκκίνησης του ήδη υψηλότερου πληθωρισμού που έχουμε δει. Μέχρι πρόσφατα, κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ ή η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θεωρούσαν την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού προσωρινή, αν και πιο επίμονη από το αναμενόμενο. Απέδωσαν τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού στις επιδράσεις της βάσης, στα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και στις μετατοπίσεις της ζήτησης, όλα σχετιζόμενα με την πανδημία, και περίμεναν ότι αυτοί οι μεταβατικοί παράγοντες θα μειωθούν κατά τη διάρκεια του έτους.
Η ενέργεια μοιάζει να είναι το «χρυσόμαλλο δέρας » για την Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αποτελεί κρίσιμη πηγή εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι ευρύτερες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι ένα ακόμα επακόλουθο που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και επιβραδύνει την ανάκαμψη από την πανδημία. Ο έλεγχος του πληθωρισμού είναι ένα από τα κύρια καθήκοντα της EE . Η άνοδος του πληθωρισμού αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο.
Μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία θα σημαίνει ότι το κόστος ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται στα ύψη, εμποδίζοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη μετά την COVID-19.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν δημοσιονομικές πιέσεις από πρόσθετες δαπάνες για προϋπολογισμούς ενεργειακής ασφάλειας και άμυνας.