Στο χρηματοοικονομικό κλάδο η τεχνολογία πάντα έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο κυρίως λόγου των big data αλλά και των αναδυόμενων fintech επιχειρήσεων οι οποίες διατάραξαν τα παραδοσιακά εταιρικά μοντέλα λειτουργίας.
Αναρωτιέμαι όμως κατά το πόσο η fintech είναι πραγματικά τόσο ανατρεπτική. Η άποψη μου είναι ότι από μόνη της η Fintech δεν άλλαξε τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο κόσμος άλλαξε, καθώς και οι ανάγκες του καθώς ήδη έχουν αποκτήσει μια «ψηφιακή εμπειρία» από την Google, την Amazon, το Zoom και το Facebook. Ο σημερινός καταναλωτής έχει γίνει πλέον μετατραπεί σε «ψηφιακό καταναλωτή». Οι παραδοσιακοί χρηματοοικονομικοί φορείς άργησαν να προσαρμοστούν, ανοίγοντας έτσι ευκαιρίες στο fintech για να αναπτυχθεί και να καινοτομήσει.
Τι μπορούμε όμως να περιμένουμε από την ανάπτυξη της Fintech; Πρώτα από όλα, και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (AI) οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό κλάδο μπορούν να βελτιώσουν αφενός τη λειτουργική τους με αποτελεσματικότητα και αφετέρου να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας τους.
Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εργάζεται με μη δομημένα δεδομένα και αλγόριθμους machine learning, οδηγεί στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και την κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών των πελατών τους, αλλά και παράλληλα δημιουργεί ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στον κυβερνοχώρο.
Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα διαχειρίζεται σε ημερήσια βάση τρισεκατομμύρια δολάρια όπου και λειτουργεί αποκλειστικά από centralised χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές. Παράλληλα όμως έχει και αρκετά προβλήματα τα οποία όμως δεν έχουν επιλυθεί. Για παράδειγμα, όπως τα υψηλά κόστη λόγω τελών, καθυστερήσεων, γραφειοκρατίας, πολύπλοκες νομοθεσίες, απάτες καθώς και ένα ξεπερασμένο τεχνολογικό υπόβαθρο. Ως αποτέλεσμα αυτών των αδυναμιών η ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain διαμόρφωσε το χρηματοοικονομικό κλάδο.
Αρχικά αναπτύχθηκε από τα κρυπτονομίσματα, η τεχνολογία blockchain είναι ένας κατανεμημένος λογιστικός κατάλογος (distributed ledger), δημόσιος ή ιδιωτικός, στον οποίο συναλλαγές ή δεδομένα συνδέονται μεταξύ τους σε συνδεδεμένα μπλοκ δεδομένων καθιστώντας τα πρακτικά αμετάβλητα και αδιαμφισβήτητα από όλους τους κατανεμημένους κόμβους (Nodes) στους οποίους έχει γίνει η ενημέρωση του καταλόγου. To αποκεντρωμένo πρωτόκολλο ασφάλειας του Blockchain είναι μια επαναστατική τεχνολογία που έχει αυξήσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Με προηγμένη ασφάλεια, αυξημένη προσβασιμότητα και βελτιστοποιημένη λειτουργική αποτελεσματικότητα, η ανάπτυξη του blockchain είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εταιρείες του κλάδου όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan επενδύουν στη blockchain τεχνολογία.
Εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επενδύουν σε λύσεις αυτοματοποιημένων συστημάτων τύπου συμβουλευτικής robo-advisory σε περιβάλλον cloud. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούν αλγόριθμους συμπεριφοράς και πρόγνωσης για την αξιολόγηση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο, ποσοτικοποίησης κινδύνου ενώ παράλληλα μειώνουν το λειτουργικό κόστος.
Βλέπουμε επίσης επιτέλους την εμφάνιση του regtech. Με τα μεγάλα δεδομένα και το cloud computing, η regtech έρχεται να πλαισιώσει το πολύπλοκο νομικό πλαίσιο και να βοηθήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσαρμοστούν αποτελεσματικά στα μεταβαλλόμενα νομικά συστήματα, μειώνοντας το κόστος αλλά και τον κίνδυνο από απάτες και παραβιάσεις δεδομένων.
Η ψηφιακή εποχή έφτασε και δεν μπορούμε να μην είμαστε μέρος αυτής της εξέλιξης. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσετε και στην εκπαίδευση των στελεχών σας σε θέματα συμμόρφωσης, cybersecurity, cloud τεχνολογίες, ΑΙ, ML, κοκ – που έχουν γίνει πλέον αναγκαία.