Παρότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν φαίνεται να υπάρχουν αναταράξεις στον οικονομικό τομέα. Το κράτος επί του παρόντος λειτουργεί κανονικά χωρίς να έχουν παρατηρηθεί οι γνωστές από το παρελθόν αδράνειες. Η συνέχεια, άλλωστε, του κράτους, ακόμη και όταν η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στο φόρτε της ή το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, είναι ζητούμενο για την Ελλάδα. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως στο Βέλγιο, όλα λειτουργούν κανονικά ακόμη κι όταν δεν έχει σχηματιστεί επί μήνες κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέπεμψε θετικό σήμα πρόσφατα καθώς αναθεώρησε προς το θετικότερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2023 στη χώρα μας. Η νέα πρόβλεψη αναφέρει πως η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2% από 1% στις εκτιμήσεις του φθινοπώρου, ενώ για τον πληθωρισμό οι χειμερινές προβλέψεις της αναφέρουν ότι θα υποχωρήσει στο 4,5% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης που εκτιμούσε πληθωρισμό 6%. Για το 2024 η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,2% από 2% που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ για το πληθωρισμό η πρόβλεψη δεν μεταβλήθηκε. Εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 2,4%.

Το ΙΟΒΕ, από την πλευρά του, αναμένει ηπιότερη ετήσια ανάπτυξη, κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους, κυρίως λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και αβεβαιότητας. Η ελβετική τράπεζα UBS, εν τω μεταξύ, αναμένει ανάπτυξη έκπληξη για την ελληνική οικονομία στο 3% για το 2023, βελτιώνοντας την προγούμενη πρόβλεψή της που ήταν στο 2,5%. Η τράπεζα εκτιμά πως υπάρχουν αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, και άρα οι χαμηλότερες επιδοτήσεις, αναμένεται να αντιστρέψουν το μεγάλο χάσμα που άνοιξε μεταξύ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2022, ευνοώντας την ανάπτυξη.

Παράλληλα, η πτώση των τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο θα περιορίσουν και τον μέσο πληθωρισμό στο 3,3%. Ο υποδικοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Θεόδωρος Πελαγίδης εμφανίζεται, όπως θα διαβάσετε στη συνέντευξη που μας έδωσε, αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διότι έχει ως ανάχωμα τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τις πολύ ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν γίνει ως προς το ελληνικό χρέος. Θεωρεί, επίσης, πως θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός τους έτους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ρεπορτάζ μας για την ελληνική οικονομία, το οποίο καταγράφει περιοριορισμένη ανησυχία λόγω εκλογών, αλλά και θετικό κλίμα λόγω των αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους.

Ο CFO της Microsoft Νίκος Κουβαράς μιλά στο Finance Pro για την ανάγκη ένταξης της κυβερνοασφάλειας στην ατζέντα όλων των CFOs, επισημαίνει τη σημασία της προτεραιοποίησης Cloud-first πολιτικών στο agile τοπίο της εποχής, ενώ υπογραμμίζει τη συμβολή του growth mindset και των ESG κριτηρίων στην εταιρική ανάπτυξη. Έχουμε, επίσης, ενδιαφέροντα αφιερώματα στις λύσεις ERP & RPA, στον ρόλο του CFO στο σύγχρονο budgeting και το business planning, τη βιομηχανία και τη φορολογία.
Καλή ανάγνωση.