Η Ελλάδα είναι από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς φέτος το καλοκαίρι. Όλα δείχνουν πως οι οικονομικές επιδόσεις που θα σημειωθούν το 2022 θα προσεγγίσουν αυτές του 2019 όταν τα έσοδα έφτασαν τα 18 δισ. ευρώ.

Οι γενικότερες προβλέψεις για την οικονομία είναι θετικές για το 2022, παρότι έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η ελληνική οικονομία θα εξακολουθήσει να ανακάμπτει με ρυθμούς που θα της επιτρέψουν να αναπληρώσει τις απώλειες που είχαν σημειωθεί λόγω της πανδημίας, και να ξεπεράσει σε πραγματικούς όρους το επίπεδο του ΑΕΠ του έτους 2019, όπως υποστηρίζει στην τελευταία του έκθεση το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Στο αποκλειστικό άρθρο του στο FinancePro, o Παναγιώτης Λιαργκόβας κάνει λόγο για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2022. Ο ρυθμός ανάπτυξης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΠΕ για το σύνολο του έτους θα κυμανθεί στο 4,3%. Δεν είναι όμως ανάλογες οι εκτιμήσεις για το 2023. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, τρεις λόγοι επηρεάζουν αρνητικά την πρόβλεψη για το επόμενο έτος. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός, η άνοδος των επιτοκίων και η γεωπολιτική αστάθεια.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει νέα, πολύ μεγάλη, περικοπή των εκτιμήσεών του για την πορεία της καθώς και των ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό αποκάλυψε η διευθύντρια του τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επιθεώρησης του Ταμείου Σέιλα Παζαρμπασίογλου, μιλώντας σε οικονομικό πάνελ στο Μπαλί της Ινδονησίας. Το στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε πως η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τροφίμων, η επιβράδυνση των εισροών κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές, η συνεχιζόμενη πανδημία και η υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο κλίμα για τους διαμορφωτές της πολιτικής.

Στο νέο μας τεύχος φιλοξενούμε αποκλειστική συνέντευξη του διεθνούς φήμης καθηγητή Οικονομικών Arturo Bris, ο οποίος μεταξύ άλλων μας λέει πως τα οικονομικά θα ενσωματωθούν στην κύρια στρατηγική των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως ο διευθύνων σύμβουλος και ο οικονομικός διευθυντής πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά από ποτέ, γιατί η στρατηγική δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να ληφθεί υπόψη ο τρόπος με τον οποίο η εταιρεία συλλαμβάνει την αξία. Επιπρόσθετα αναφέρει πως οι CFOs θα είναι πιο πιθανό να αναρριχηθούν σε θέσεις CEOs, εφόσον για να επιτύχουν οι CEO θα χρειαστούν, τώρα περισσότερο από ποτέ, χρηματοοικονομικές δεξιότητες.

Ο Γεώργιος Ζερβός, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, εξηγεί στο FinancePro γιατί οι επόμενοι 18 μήνες αποτελούν μια μοναδική πρόκληση στην εξέλιξη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων για τον μηχανισμό διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Η Γεωργία Σουρλαντζή, Finance Director της AbbVie, αναφέρει πως ο σύγχρονος οικονομικός διευθυντής συνδυάζει τον παραδοσιακό θεσμικό του ρόλο με την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε και σε αυτό το τεύχος εκτενές ρεπορτάζ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σημαντικά αφιερώματα για το Real Estate, το Accounting Εducation, το Factoring, το Business Performance Management και το Business Intelligence. Καλή ανάγνωση και καλές διακοπές.