Το λιανεμπόριο δεν υφίσταται τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που υπήρχαν το 2022, οι τιμές της ενέργειας είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ σημαντική παράμετρο αποτελεί και η οικονομική σταθερότητα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός καταγράφει επιβράδυνση τον Μάιο. Συγκεκριμένα, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Μαΐου 2023 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, προέκυψε αύξηση 2,8%, έναντι αύξησης 11,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.
Δεν σημαίνει ωστόσο πως δεν υπάρχουν προβλήματα, καθώς, σε αντίθεση με τον γενικό πληθωρισμό που μειώνεται από μήνα σε μήνα, ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να καταγράφει υψηλές επιδόσεις. Σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, η κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» εμφανίζει, σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών -συνεχίζοντας σε διψήφιο ποσοστό- στο 12,5% (συσκευασμένα τρόφιμα 13,4% και μη συσκευασμένα τρόφιμα 9,6%) τον Μάιο.
Η γενική εικόνα πάντως είναι θετική, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας εμφάνισαν αύξηση 13,2% στον τζίρο τους το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας, ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο 2023 ανήλθε σε 14,88 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 13,15 δισ. ευρώ.
Συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2022, που ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 17,52 δισ. ευρώ, πρόκειται για μείωση 15,1%.
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο είναι:
- Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων (46,4%).
- Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (42,7%).
- Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι:
- Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα (8,6%).
- Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα (4,5%).
Για το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 8,59 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 8,05 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο εξασθένισε ήπια τον Μάιο στις 116,3 μονάδες, από 119,2 μονάδες τον Απρίλιο. Η υποχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα της μικρής εξασθένισης προσδοκιών στον κλάδο Τροφίμων-Ποτών-Καπνού και της εντονότερης στα Πολυκαταστήματα, με τους υπόλοιπους κλάδους να κινούνται ανοδικά. Ρωτήσαμε τους συνομιλητές μας από τα θεσμικά όργανα και την αγορά ποια είναι η εκτίμησή τους για την πορεία των πωλήσεων το 2023 σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις που εξακολουθούν να υφίστανται.

Υπάρχει ευνοϊκή δυναμική για το 2023
«Ο πληθωρισμός από μόνος του δεν είναι ένα μέγεθος που θα έπρεπε να ανησυχεί», μας λέει ο Γιώργος Αλεβίζος, Finance Director του Fourlis Group. «Η Ελλάδα έχει επιτύχει να έχει από τις χαμηλότερες πληθωριστικές τάσεις, τόσο γενικά, όσο και ειδικότερα στον δείκτη τροφίμων. Παράλληλα όμως, η επίτευξη μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος 0,1% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης το 2022 -έναν χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, έναντι εκτίμησης του Προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ- και η σημαντική μείωση του Δημόσιου Χρέους, δημιουργούν ευνοϊκή δυναμική για το 2023. Η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας ήταν η ταχύτερη μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, με την προσαρμογή στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να ανέρχεται στο 4,8% του ΑΕΠ. Η υπεραπόδοση κατά το 2022, σε συνδυασμό με την καλύτερη του αναμενομένου υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού στο τρίμηνο του 2023, δημιουργούν υψηλές προσδοκίες και για τη φετινή χρονιά», επισημαίνει. «Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα πέτυχε την ταχύτερη μείωση στον λόγο δημόσιου χρέους ως προς ΑΕΠ, που ανήλθε στις 23,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, έναντι 4% του ΑΕΠ για την ευρωζώνη, μειούμενο στο 171,3% το 2022, από 194,6% το 2021. Η πρόβλεψη είναι ο δείκτης να φθάσει στο 135,2% έως το 2026, οπότε και αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον αντίστοιχο λόγο χρέους προς ΑΕΠ για την Ιταλία. Οι ανωτέρω εξελίξεις συνηγορούν ως προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα, οι προσδοκίες και για τον Όμιλό μας για το 2023 είναι αυξημένες σε σχέση με την αρχική μας πρόβλεψη για το budget του 2023. Ήδη κινούμαστε με ρυθμούς διπλάσιους των αρχικών προβλέψεων, που είναι συνδυασμός πληθωρισμένων τιμών και αυξημένου όγκου. Η τάση αυτή φαίνεται να οδηγεί σε διψήφιο ρυθμό ποσοστιαίας αύξησης σε σχέση με το 2022», αναφέρει.

Εκτιμάται ότι η αγορά το 2023 θα κλείσει με άνοδο πωλήσεων περί το 5%
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen IQ, το 2022 οι πωλήσεις στις αλυσίδες σουπερμάρκετ παρουσίασαν αύξηση κατά 6,4%, επισημαίνει ο καθηγητής Γεώργιος Δουκίδης, Επιστημονικός Σύμβουλος και Πρόεδρος στο ΙΕΛΚΑ. «Παράλληλα, ο όγκος παρουσίασε μείωση κατά 1,5%, ενώ η μέση τιμή που καταγράφηκε παρουσίασε αύξηση κατά 7,9% (έναντι πληθωρισμού 10,9% που κατέγραψε η ελληνική οικονομία). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις πωλήσεις καταγράφονται στην Κρήτη με 18,1% και στην Πελοπόννησο με 14,1%, ενώ η μικρότερη στη Μακεδονία-Θράκη με 3%», τονίζει.
«Η συγκράτηση της μέσης τιμής σε σχέση με τον πληθωρισμό που καταγράφεται, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 16,4% και για το 2022 αποτέλεσαν το 25% των συνολικών πωλήσεων, με αύξηση μεριδίου κατά 1,7%. Η συγκράτηση της μέσης τιμής επηρεάστηκε και από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων που πωλούνται υπό το καθεστώς προωθητικής ενέργειας-προσφοράς. Συγκεκριμένα το ποσοστό των προϊόντων που πωλήθηκαν το 2022 μέσω προωθητικών ενεργειών ανέρχεται σε 50,6% έναντι 48,8% το 2021. Το πρώτο 4μηνο του 2023 καταγράφεται συνέχεια των παραπάνω τάσεων. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις παρουσιάζουν, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022, αύξηση 8,4%, με τον όγκο να βαίνει μειούμενος κατά 3,5%. Η μέχρι τώρα εκτίμηση είναι ότι η αγορά το 2023 θα κλείσει με άνοδο πωλήσεων περί το 5%, αλλά με μειούμενους όγκους», προσθέτει.

Οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στο προ διετίας επίπεδο
«Ο πληθωρισμός πράγματι συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και η αποκλιμάκωση που παρατηρείται επιβεβαιώνει ότι οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στο προ διετίας επίπεδο, αλλά θα διατηρηθούν σε γενικές γραμμές στα υφιστάμενα», τονίζει ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ. «Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τις πωλήσεις στις εμπορικές μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς είναι εμφανείς οι αρνητικές επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν οδηγήσει σε σοβαρή αύξηση του κόστους λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 39,5% των εμπορικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, κατέγραψε μείωση του κύκλου εργασιών το β’ εξάμηνο του 2022, έναντι 27,9% που κατέγραψε αύξηση. Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά αναφορικά με τη ζήτηση. Αντίθετα, στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης, τα ισοζύγια κύκλου εργασιών και ζήτησης ήταν θετικά. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν μια δύσκολη κατάσταση για το 2023, δεδομένου ότι ιδιαίτερα οι πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης», επισημαίνει.

Ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου θα συνεχίσει να αυξάνεται
«Στις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ βλέπουμε ότι η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας έχει άμεση επίπτωση στον μέσο πληθωρισμό, αλλά την ίδια ώρα οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά επηρεάζοντας πλέον την αγοραστική δύναμη και τις καταναλωτικές προτιμήσεις όλων των νοικοκυριών και όχι μόνον όσων χαρακτηρίζονται ευάλωτα», αναφέρει ο Γιώργος Καρανίκας, Πρόεδρος ΕΣΕΕ. «Υπό αυτές τις συνθήκες, την πορεία των πωλήσεων έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να καθορίσουν, αφενός το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αφετέρου τα στοχευμένα μέτρα που πιθανώς θα χρειαστεί να λάβει η κυβέρνηση προς ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνολικός τζίρος του λιανεμπορίου θα συνεχίσει μεν να αυξάνεται με την υποβοήθηση των τουριστικών ροών και της σταθερά αυξανόμενης επέκτασης των ηλεκτρονικών αγορών, από την άλλη πλευρά όμως, μεγάλοι υποκλάδοι του λιανεμπορίου, όπως τα έπιπλα και τα είδη ένδυσης/υπόδησης, δεν περιμένουμε ότι θα ανακτήσουν εύκολα το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών», επισημαίνει.

Λόγω του υψηλού πληθωρισμού τροφίμων η αγορά το 1ο τρίμηνο κινείται πτωτικά
«Με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτών, για το 1ο τετράμηνο, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί στο 5,5%, καταγράφοντας φθίνουσα πορεία από τις αρχές του χρόνου», μας λέει ο Μανώλης Καρυδάκης, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της METRO. «Κατά κύριο λόγο, η μείωση του πληθωρισμού προέρχεται από τη μείωση του κόστους ενέργειας και καυσίμων, όπου ο σχετικός δείκτης έχει μειωθεί κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ο Δείκτης Τροφίμων από την άλλη πλευρά, συνεχίζει να κινείται σε διψήφια ποσοστά αύξησης πληθωρισμού, με μέση αύξηση στο τετράμηνο κατά 14,6%, ενώ τον Απρίλιο υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση στο 12,4%. Υπολογίζεται μέχρι τέλος του χρόνου, ο πληθωρισμός τροφίμων να έχει υποχωρήσει στο 7%-8%», επισημαίνει.
«Λόγω του υψηλού πληθωρισμού τροφίμων, που έχει καταγραφεί στο 1ο τετράμηνο, προς το παρόν η αγορά, σε όγκους, κινείται πτωτικά, ανάλογα με την κατηγορία, και σε ποσοστά της τάξεως του -4% έως -5%. Σε ετήσια βάση, η εκτίμηση για τη συνολική πορεία πωλήσεων εκτιμάται μεταξύ 6%-7%.
Άρα, εάν ο ετήσιος μεσοσταθμικός πληθωρισμός τροφίμων κλείσει στο 7%-8%, οι πωλήσεις σε όγκους για το 2023, θα είναι οριακά πτωτικές», προσθέτει.

Η αγορά θα κλείσει με αύξηση πωλήσεων το 2023
«Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε για την πορεία των πωλήσεων, την πορεία των τιμών και τον πληθωρισμό, η εκτίμηση είναι ότι η αγορά το 2023 θα κλείσει με νέα αύξηση πωλήσεων σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 5-7%», επισημαίνει ο Δρ. Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής ΙΕΛΚΑ. «Βέβαια, λόγω του εύρους αλλαγών των συνθηκών της αγοράς τον τελευταίο χρόνο, είναι επίφοβο να κάνουμε προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι και το 2023 θα καταγράψει πληθωρισμό και, με βάση την «αντίσταση» που δείχνει ο όγκος πωλήσεων, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει αυξητική τάση σε αυτά τα επίπεδα», αναφέρει.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Η συμβολή της πανδημίας στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν καταλυτική και οι απανωτές διεθνείς κρίσεις που ήρθαν κατόπιν το επηρέασαν, αλλά δεν κατάφεραν να ανακόψουν τη διείσδυσή του στην εγχώρια αγορά. Από τα πέντε δισ. ευρώ τζίρου το 2017, έφτασε τα 15 δισ. ευρώ το 2022, έχοντας σημαντικές προοπτικές για το μέλλον, με σημαντική διείσδυση σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Τις αγορές, τόσο από τα φυσικά καταστήματα, όσο και από το online κανάλι αγορών, επιλέγουν πλέον οι έλληνες καταναλωτές, επιδιώκοντας μια πολυκαναλική (omnichannel) εμπειρία αγορών. Σήμερα, αν και το 76% των Ελλήνων κάνει ηλεκτρονικά τις αγορές του, οι πολίτες θέλουν ένα πιο phygital αγοραστικό μοντέλο. Σύμφωνα με έρευνα των Focus Bari και Plushost, οι Έλληνες δαπανούν, κατά μέσο όρο, 644 ευρώ σε φυσικά καταστήματα και 510 ευρώ για αγορές από το διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό εμπόριο λοιπόν, αποτελεί θετική σταθερά των εταιρειών. Ρωτήσαμε τους συνομιλητές μας αν εκτιμούν πως θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος στον τομέα αυτόν.
Ο σύγχρονος καταναλωτής απαιτεί πολυκαναλικό τρόπο προσέγγισης
Το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί αναγκαία σταθερά που πρέπει να μετατραπεί και σε θετική σταθερά για τις εταιρείες, τονίζει ο Γιώργος Αλεβίζος. «Η περίοδος της πανδημίας επιτάχυνε τη διείσδυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, αλλά παράλληλα έδωσε πλασματική εικόνα για την επόμενη μέρα. Στο δίκτυό μας, πλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η προσέγγιση ενός πολυκαναλικού τρόπου (Omni Channel) είναι αυτό που ο σύγχρονος καταναλωτής απαιτεί από το λιανεμπόριο. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να ψάχνει, στοχευμένα ή όχι, θα συγκρίνει τιμές, θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα του προϊόντος που διάλεξε, μέχρι να επισκεφθεί ενδεχομένως το φυσικό κατάστημα για να δοκιμάσει και να δει το προϊόν και, τέλος, η εναλλακτική των διαφορετικών τρόπων πληρωμής και ανταποδοτικότητας προγραμμάτων loyalty, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη μιας ολοκληρωμένης Omni Channel πρότασης», αναφέρει. «Η μέχρι τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις στον τομέα αυτό δεν είναι αμελητέες, με περίοδο αποπληρωμής που σε κάποιες περιπτώσεις δεν υποστηρίζει την επένδυση. Δεν είναι όμως σωστός αυτός ο τρόπος προσέγγισης. Πρέπει να δούμε συνολικά τη συνεισφορά των ηλεκτρονικών πωλήσεων, ως ένα μέρος μιας πολυκαναλικής προσέγγισης και επιλογής του καταναλωτή. Εκτιμούμε λοιπόν ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος από το σημερινό επίπεδο ισορροπίας μετά την πανδημία και με όλο το δίκτυο σε λειτουργία. Όμως, αν δεν υπάρξουν άλλα γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν αυτή τη στιγμή, δεν αναμένεται η αύξηση αυτή να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, βρίσκοντας ένα νέο σημείο ισορροπίας, στο οποίο σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες ηλεκτρονικών πωλήσεων και marketplace», προσθέτει.
Πιθανή η αύξηση 5-10% στη συνολική αξία αγορών στο ηλεκτρονικό εμπόριο
«Σε πρόσφατη ανακοίνωση, η Convert δημοσίευσε τα πραγματικά δεδομένα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου, για το πρώτο τρίμηνο του 2023, εμφανίστηκε αύξηση κατά 10% (σε σχέση με το 2022) της αξίας αγορών και του αριθμού παραγγελιών στις online αγορές των σούπερ-μάρκετ», αναφέρει ο Γεώργιος Δουκίδης. «Η ίδια μικρή ανοδική τάση καταγράφεται και στην πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, όπου το 38% των ερωτηθέντων έκανε κάποια ηλεκτρονική αγορά το τελευταίο 10ήμερο, από 33% την αντίστοιχη περίοδο το 2022. Άρα φαίνεται ότι πολύ πιθανόν να υπάρχει το 2023 μια αύξηση της τάξης του 5-10% στη συνολική αξία αγορών στο ηλεκτρονικό εμπόριο», προσθέτει.
Χαμηλότερος ρυθμός αύξησης σε σχέση με την πανδημία
«Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, ο συνολικός κύκλος εργασιών μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου υπερτριπλασιάστηκε», επισημαίνει ο Γιώργος Καββαθάς. «Οι καταναλωτικές τάσεις και συμπεριφορές δείχνουν πως θα συνεχίσει να αυξάνεται και στο μέλλον με σημαντικά, ωστόσο, χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με εκείνον που καταγράφηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Αυτό αποτελεί πρόκληση κυρίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου μόλις 1 στις 4 έχει αναπτύξει δικό της e-shop, ενώ και σε κάθε περίπτωση εξαρτώνται όλο και περισσότερο για την προώθηση και πώληση των προϊόντων από ελάχιστες ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες παρουσιάζουν σαφή τάση ολιγοπώλησης, ή ακόμη και μονοπώλησης, της κάθε αγοράς όπου δραστηριοποιούνται, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες, κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις», αναφέρει.
Οδηγούμαστε στο λεγόμενο υβριδικό εμπορικό κατάστημα
«Η ψηφιοποίηση σχεδόν κάθε πτυχής της καθημερινότητας των καταναλωτών, νομοτελειακά θα φέρει συνεχή άνοδο του e-commerce τα επόμενα χρόνια», εκτιμά ο Γιώργος Καρανίκας. «Οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις -η συντριπτική πλειονότητα των οποίων παρουσιάζει σημαντική υστέρηση ψηφιακής ωριμότητας, τεχνογνωσίας και κεφαλαίων- διανύουν τα πρώτα βήματα στον μακρύ δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο του φυσικού καταστήματος, όσο και της παρουσίας τους στο διαδίκτυο. Οδηγούμαστε στο λεγόμενο υβριδικό εμπορικό κατάστημα, στη «phygital» αγοραστική εμπειρία, όπου τα πολλαπλά κανάλια πωλήσεων θα εξυπηρετούν όλες τις ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον άλλοτε επιλέγουν έρευνα αγοράς από το σπίτι και αγορά προϊόντος από το κατάστημα, και άλλοτε το αντίστροφο», επισημαίνει. «Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο μετάβασης, οι ελληνικές πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν συμπαραστάτη την Πολιτεία και το τραπεζικό σύστημα, μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα και χρηματοδοτική στήριξη της αναβάθμισης της λειτουργίας τους και των ψηφιακών δεξιοτήτων ιδιοκτητών και εργαζομένων», αναφέρει.
Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου εξαρτάται από τη δέσμευση της εκάστοτε εταιρείας για καινοτομία και εξέλιξη
Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εδραιωθεί πλέον στις προτιμήσεις του σύγχρονου καταναλωτή, τονίζει ο Μανώλης Καρυδάκης. «Πλέον, η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι Omnichannel, συνδυάζοντας τις αγορές τους σε φυσικές και ψηφιακές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της καθημερινότητάς τους. Αυτό που πλέον έχει σημασία για κάθε εταιρεία, είναι το πόσο γρήγορα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, ώστε να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά, καλύπτοντας τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών της», αναφέρει. «Στη METRO, έχουμε μπει από νωρίς στη διαδικασία να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες για τους πελάτες μας, που επιλέγουν τα ψηφιακά μας κανάλια. Έτσι, το e-shop των My market, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη του quick delivery, προσφέρει τη νέα υπηρεσία Speedy, η οποία υπόσχεται παράδοση σε μόλις 1 ώρα, χωρίς κανέναν περιορισμό στις επιλογές και στις προσφορές. Παράλληλα, το e-shop των METRO Cash & Carry απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες πανελλαδικά, καθώς προσφέρει 24/7 εύχρηστη πλοήγηση, κωδικολόγιο προσαρμοσμένο στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε πελάτη και άμεση τοποθέτηση παραγγελιών. Κατά συνέπεια, η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου εξαρτάται από τη δέσμευση της εκάστοτε εταιρείας για καινοτομία και εξέλιξη. Και στη METRO εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», προσθέτει.
Η Ελλάδα υπολείπεται των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών
«Το ηλεκτρονικό εμπόριο, μετά την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μία περίοδο διόρθωσης που ακολούθησε, φαίνεται να είναι και πάλι σε ανοδική τροχιά», τονίζει ο Λευτέρης Κιοσές. «Άλλωστε, οι πληθωριστικές πιέσεις επηρεάζουν και το ηλεκτρονικό κανάλι, όπως και το φυσικό, στο επίπεδο των πωλήσεων. Πλέον είναι σαφές σε κάθε περίπτωση ότι, αν και μικρό ως ποσοστό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου. Σίγουρα τα κόστη παραμένουν μεγάλα για τις επιχειρήσεις, ειδικά στο τελευταίο «μίλι» και στην προετοιμασία της παραγγελίας, κάτι που εμποδίζει το συγκεκριμένο κανάλι από το να γίνει κερδοφόρο σε αντίστοιχο επίπεδο με το φυσικό κανάλι, αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα παίζει ρόλο αυξανόμενης σημασίας τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι, παρά την αύξηση αυτή των προηγούμενων ετών, η Ελλάδα υπολείπεται των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών στο μερίδιο που καταλαμβάνουν οι ηλεκτρονικές αγορές στο σύνολο των πωλήσεων», αναφέρει.