Λίγο πριν από το τέλος του 2022 όλες οι αβεβαιότητες και οι ανησυχίες εξακολουθούν. Η σύρραξη στην Ουκρανία μπήκε στον δέκατο μήνα και, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει προοπτική ειρήνευσης στο προσεχές διάστημα. Οι επιπτώσεις της παρατεταμένης σύγκρουσης σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία ωθούν την παγκόσμια οικονομία σε επιβράδυνση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 στο 2,2% από 3,1% που εκτιμάται εφέτος, λόγω του αντίκτυπου από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ για το 2024 αναμένεται μια ενίσχυση της ανάπτυξης στο 2,7% καθώς θα αρχίσουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων σε πολλές χώρες.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρώπη, η οποία πλήττεται περισσότερο λόγω της γειτνίασης με την εστία σύγκρουσης το 2023, θα είναι ένα έτος στασιμότητας. Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να είναι υποτονική, με την αύξηση του ΑΕΠ να φτάνει το 0,3% συνολικά τόσο στην ΕΕ, όσο και στη ζώνη του ευρώ.

Για την ελληνική οικονομία, όλα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως θα κινηθεί αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 1,6% το 2023, ενώ ο προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπει ανάπτυξη 1,8% για το επόμενο έτος. Για τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% και περαιτέρω στο 2,3% το 2024 από 9,7% εφέτος, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν.

Στο νέο μας τεύχος φιλοξενούμε την Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, η οποία επισημαίνει πως το Επιμελητήριο, με την ιδιότητα του θεσμικού συνομιλητή της πολιτείας, προτείνει μέτρα και πολιτικές για τη στήριξη και την ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και για την αντιμετώπιση βασικών εμποδίων, όπως είναι τη δυσχερή πρόσβαση σε δανειακά κεφάλαια. Η χρηματοδότηση, όπως λέει, είναι το σημαντικότερο μέσο για την ενδυνάμωση του επιχειρείν. Η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκη Δανδόλου, αναφέρεται διεξοδικά στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης, ειδικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, μέσω των πόρων του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο στο σύνολό του αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία που συγκροτούν τον προϋπολογισμό του 2023, τον πρώτο μετά από 12 χρόνια που κατατέθηκε εκτός πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας. Ο προϋπολογισμός θέτει επτά προτεραιότητες με τις βασικότερες να αφορούν στη συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας και αφετέρου στην επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας και τη διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Η CFO της Mapei Hellas Σπυριδούλα Τσώλα μιλά στο FinancePro για το πώς αντιμετωπίζει ως οικονομική διεύθυνση τις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, τον καθοριστικό ρόλο των ψηφιακών εργαλείων, αλλά και για τη συμβολή της οικονομικής διεύθυνσης στη στρατηγική της επιχείρησης. Έχουμε επίσης αφιερώματα στο Risk Management, τις Τηλεπικοινωνίες, το Debt Restructuring & Npl και το Corporate & Investment Banking. Καλή ανάγνωση.