Οι αλλαγές που συντελούνται στις επιχειρήσεις ενδυναμώνουν τον ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή, ο οποίος πρέπει να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για όλες τις λειτουργίες της εταιρείας. Όπως μας λέει ο κύριος Κουτιανούδης, οι επιχειρήσεις που ηγούνται του ψηφιακού μετασχηματισμού θα αποκτήσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την κατανόηση και κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη της υγειονομικής κρίσης. Πώς αντιμετωπίζετε ως εταιρεία αυτήν την κατάσταση;

Το τελευταίο έτος η ανθρωπότητα έχει ζήσει μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που τόσο η έκταση όσο και η διάρκειά της δεν μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί. Καθώς συνεχίζεται η πανδημία COVID-19, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, των καταναλωτών και των κοινοτήτων μας. Η GSK Consumer Healthcare δίνει προτεραιότητα στην αλυσίδα εφοδιασμού της προκειμένου να διαθέτει περισσότερα προϊόντα που έχουν υψηλή ζήτηση λόγω του COVID-19. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση της παραγωγής για αναλγητικά προϊόντα όπως το Panadol και πολυβιταμίνες όπως το Centrum. Υποστηρίζουμε επίσης τους εργαζομένους στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και άλλα άτομα που έχουν ανάγκη, μέσω δωρεών των καταναλωτικών προϊόντων υγειονομικής περίθαλψης σε νοσοκομεία, αρχές υγείας και φιλανθρωπικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, έχουμε δωρίσει πάνω από μισό εκατομμύριο προϊόντα σε 25 χώρες. Προκειμένου να συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε την επιστήμη, την τεχνογνωσία μας και να παρέχουμε φάρμακα και προϊόντα στους ασθενείς και τους καταναλωτές μας, χιλιάδες συνάδελφοι εξακολουθούν να προσέρχονται στα εργοστάσια και τα εργαστήριά μας σε όλο τον κόσμο. Στην GSK CH Ελλάδος, η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων μας, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιούμαστε είναι αδιαπραγμάτευτη. Γι’ αυτόν το λόγο εφαρμόσαμε έγκαιρα και αδιάλειπτα την εξ αποστάσεως εργασία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για τους συναδέλφους που χρειάζεται να προσέρχονται στο χώρο εργασίας, τηρούμε όλα τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας που υποδεικνύονται από το Υπουργείο Υγείας. Όσον αφορά την ομάδα πωλήσεών μας, εφαρμόζουμε τακτικά rapid test πριν από τις επισκέψεις στους πελάτες μας.

Τα οικονομικά μεγέθη της GSK CH επηρεάστηκαν από την πανδημία;

Στην GSK CH Ελλάδος, παρά το δυσμενές οικονομικό κλίμα καταφέραμε να αναπτυχθούμε το 2020. Βασικοί πυλώνες, το πάθος και η προσαρμοστικότητα των ανθρώπων μας, το ευρείας γκάμας χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διαθέτουμε και η πειθαρχία στα έξοδα και τις ταμειακές ροές. Συγκεκριμένα, υπήρξε ανάπτυξη στην κατηγορία των αναλγητικών, η οποία οφείλεται στα προϊόντα παρακεταμόλης και τοπικής ανακούφισης από τον πόνο όπου δραστηριοποιούμαστε με το Panadol και το Voltarol. Ισχυρή ανάπτυξη παρατηρήθηκε επίσης στις κατηγορίες βιταμινών και στοματικής υγιεινής, καθώς οι καταναλωτές έχουν ανάγκη να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν υγιείς, όπου συμμετέχουμε με το Centrum, τη Sensodyne, την Parodontax και την Corega. Στον αντίποδα, τα lockdown σε συνδυασμό με τα αυξημένα μέτρα προσωπικής υγιεινής, μείωσαν τις κατηγορίες κρυολογήματος και γρίπης, όπου εμπορευόμαστε το Panadol Cold & Flu, το Comtrex, το Otrivin και το Otrimer.

Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

Το COVID-19 μας ανάγκασε να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε ως κοινωνία, δραστηριοποιούμαστε ως επιχειρήσεις και χρησιμοποιούμε τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτή τη «νέα πραγματικότητα» για το εγγύς μέλλον. Σε μια εποχή όπου τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε τεράστια πίεση, η προώθηση της αυτοφροντίδας είναι το κλειδί για την ανακούφιση αυτής της πίεσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν οι ίδιοι την προάσπιση της υγείας τους.

Ανέκαθεν υπήρχε η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές θεραπείες, τον τελευταίο όμως χρόνο αντιληφθήκαμε τη σπουδαιότητα της προληπτικής προστασίας και διατήρησης της υγείας μας σε καθημερινή βάση. Το γεγονός ότι η πρόληψη και αυτοφροντίδα έχουν γίνει κύριο μέλημα μας, αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από την αυξημένη ζήτηση σκευασμάτων βιταμινών με σκοπό την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Στην GSK CH, καθώς εργαζόμαστε για να γίνουμε η παγκοσμίως κορυφαία αυτόνομη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων υγείας, προτεραιότητά μας αποτελεί να παρέχουμε καλύτερη καθημερινή φροντίδα υγείας. Ταυτόχρονα, στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις καθημερινές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των καταναλωτών μας μέσω της δημιουργίας εμπορικών σημάτων που προτιμούν οι καταναλωτές και συνιστούν οι επαγγελματίες υγείας.

Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα των προβλέψεων και των οικονομικών δεικτών και μεγεθών της εταιρείας μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα;

Η πανδημία μας έχει εκπαιδεύσει να είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι στη χάραξη της στρατηγικής μας. Οι προβλέψεις οφείλουν να λαμβάνουν υπόψιν τις δυναμικά μεταβαλλόμενες εκτιμήσεις για τη διάρκεια και το εύρος των lockdown, της επανεκκίνησης της οικονομίας και του τουρισμού, καθώς και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Επομένως, με δεδομένη την ανωτέρω αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα, χαράσσουμε και αναλύουμε εναλλακτικά σενάρια, τόσο για το τρέχον όσο και για το επόμενο έτος, προκειμένου να είμαστε προετοιμασμένοι με συγκεκριμένα πλάνα δράσης για κάθε πιθανό σενάριο.

Ποια είναι η εικόνα σας για το πρώτο τρίμηνο του 2021;

Το πρώτο τρίμηνο του έτους είχε πολλές προκλήσεις, λόγω των εκτεταμένων lockdown σε συνδυασμό με τα περιορισμένα περιστατικά εποχικής γρίπης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κανάλι του φαρμακείου να υποχωρήσει σε τζίρο, ενώ το κανάλι των σούπερ μάρκετ συνέχισε να αναπτύσσεται. Προκειμένου να εισέλθουμε σε μια φάση ανάκαμψης, τόσο για την ελληνική όσο και για την παγκόσμια οικονομία, είναι απαραίτητη η εντατικοποίηση των εμβολιασμών COVID-19. Η GSK CH Ελλάδος έχει ένα ισχυρό πλάνο καινοτόμων λανσαρισμάτων για το 2021, έχοντας ήδη ξεκινήσει δυναμικά με το λανσάρισμα των προϊόντων της σειράς Otrimer, για τον φυσικό καθαρισμό και ενυδάτωση της ρινικής κοιλότητας, και με πολλά ακόμη προϊόντα να ακολουθούν τους επόμενους μήνες. Σκοπός μας είναι να αφουγκραζόμαστε πάντα τις τάσεις της αγοράς και να προσφέρουμε στους καταναλωτές καινοτόμες λύσεις που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους.

Η πανδημία ανάγκασε τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό για να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Ποια είναι η στάση της GSK Consumer Healthcare σε αυτό το θέμα;

Η εταιρεία μας επενδύει συνεχώς στην ενίσχυση των ψηφιακών της ικανοτήτων, καθώς αποτελεί πεποίθησή μας ότι οι επιχειρήσεις που ηγούνται του ψηφιακού μετασχηματισμού θα αποκτήσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την κατανόηση και κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Οι καταναλωτές μας ζουν τη ζωή τους χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα και πρέπει να εμβαθύνουμε στην καθημερινότητα και τις ανάγκες τους προκειμένου να προσφέρουμε λύσεις και προϊόντα υψηλής αξίας. Επιπλέον, η πανδημία οδήγησε σε μια μαζική στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, οπότε οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα προϊόντα μας θα είναι διαθέσιμα για online αγορές. Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της GSK CH Ελλάδος, στο ξεκίνημα της πανδημίας καταφέραμε μέσα σε 24 ώρες να εφαρμόσουμε την τηλεργασία για όλο μας το προσωπικό και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις λειτουργίες της επιχείρησης.

Αποτελεί γεγονός ότι η παραγωγικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική από ό,τι αναμενόταν. Ωστόσο, πρέπει να διαχειριζόμαστε την εξ αποστάσεως εργασία με βιώσιμο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να παραμένουν εστιασμένοι, να αποφεύγουν την εξάντληση και να μην νιώθουν απομονωμένοι από την εταιρεία και τους συναδέλφους τους. Η υγεία και η ευημερία όλων των εργαζομένων, όπου κι αν βρίσκονται, είναι υψίστης σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι manager μας έχουν συχνές ενημερώσεις με τις ομάδες τους, ενώ πρόσφατα εφαρμόσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας τις «ώρες χωρίς συναντήσεις» για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι υπάλληλοι κάνουν τακτικά διαλείμματα.

Οι αλλαγές που συντελούνται επηρεάζουν και τις οικονομικές διευθύνσεις. Τι πιστεύετε πως αλλάζει στο ρόλο και τη λειτουργία σας;

Ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή ενδυναμώνεται. Αποτελεί πλέον τον πιο στενό συνεργάτη του CEO και είναι απαραίτητο να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για όλες τις λειτουργίες της εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο, ο Οικονομικός Διευθυντής συμβάλλει στην διαμόρφωση και εποικοδομητική κριτική των εμπορικών στρατηγικών (πωλήσεις, μάρκετινγκ) καθώς και των υποστηρικτικών λειτουργιών (ανθρώπινου δυναμικού, πληροφορικής, εφοδιαστικής αλυσίδας, προμηθειών, εξυπηρέτησης πελατών).

Επιπλέον, οφείλει να προσθέτει αξία στη βελτιστοποίηση των οργανωτικών δομών και διαδικασιών της επιχείρησης, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σύμμαχος προς την κατεύθυνση αυτή. Με άλλα λόγια, όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό και απαλλαγούμε από το χρονοβόρο διαχειριστικό κομμάτι των καταχωρήσεων, αναφορών και ελέγχων, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη ανάπτυξη των πωλήσεων, της κερδοφορίας, του ανθρώπινου δυναμικού και του οικοσυστήματος στο οποίο δραστηριοποιούμαστε.