Η οικονομική διεύθυνση οφείλει να μένει σε εγρήγορση, να επενδύσει εγκαίρως και έξυπνα, ώστε να ενισχύσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα να προστατεύσει τα οικονομικά δεδομένα και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της επιχείρησης.

Ριζικές αλλαγές φέρνει η τεχνολογία 5G στις τηλεπικοινωνίες, οδηγώντας όχι μόνο στις περιλάλητες μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων για τους χρήστες, αλλά και σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Μεγαλώνει εκθετικά ο χώρος για νέες δραστηριότητες, και ακόμη είναι άγνωστο το πώς ακριβώς θα «γεμίσει». Μαζί με τις ευκαιρίες δε, έρχονται και κίνδυνοι, οι οποίοι επίσης βρίσκονται σε φάση διερεύνησης.

Στην έκθεση Οκτωβρίου του παρατηρητηρίου 5G της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται ότι όλες οι χώρες της ΕΕ-27 διαθέτουν κάλυψη 5G, έστω και μερική, με περίπου 81% του πληθυσμού της ΕΕ να καλύπτεται από τουλάχιστον ένα βασικό δίκτυο. Στην Ελλάδα, το ποσοστό κάλυψης διαμορφώνεται στο 85,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Παγκοσμίως, ηγέτης στην αναλογία σταθμών βάσης προς πληθυσμό είναι η Ν. Κορέα, και ακολουθούν Κίνα, ΕΕ και ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Grand View Research, η αγορά των υπηρεσιών 5G παγκοσμίως ανήλθε σε 60,61 δισ. δολάρια το 2022 και αναμένεται να αναπτυχθεί με CAGR της τάξεως του 59,4% από το 2023 ως το 2030, φθάνοντας σε αξία τα 2.208,2 δισ. δολάρια.

Χρειάζεται εκσυγχρονισμός υποδομών
Μολονότι το ταχύτερο streaming ταινιών και μουσικής κλέβει προς το παρόν τα φώτα, δεν είναι ο πρωταρχικός παράγοντας που ωθεί την ανάπτυξη και την επένδυση στην τεχνολογία 5G. Η τεχνολογία 5G επιτρέπει τη λειτουργία δικτύων, όπου θα μπορούν να συνδέονται σχεδόν τα πάντα μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας πολύ χαμηλή χρονοκαθυστέρηση και αξιόπιστη εμπειρία χρήστη, ενώ οι νέες δυνατότητες που εμφανίζει εκτείνονται πολύ πέρα από το smartphone.

Μαρία Καπελάκη Country Manager Greece & Cyprus, Devolo Greece
«Βλέπουμε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό υποδομών, η οποία αποτελεί σημαντική απόφαση της οικονομικής διεύθυνσης, καθώς τα κόστη αναβάθμισης είναι υψηλά, αλλά αναγκαία για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των νέων αυτών τεχνολογιών»

Τις νέες αυτές πιθανές εφαρμογές και χρήσεις περιγράφει η Μαρία Καπελάκη, Country Manager Greece & Cyprus της Devolo Greece: «Σαφέστατα οι νέες τεχνολογίες όπως το 5G και η ΤΝ ανοίγουν νέους ορίζοντες στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Η αιχμή του δόρατος βρίσκεται στις υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων αλλά και στην ικανότητα της ΤΝ να επεξεργάζεται τις πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας γενικότερα. Από τις απλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας με διεργασίες όπως streaming, online gaming, τον κλάδο της υγείας με νέες εφαρμογές για απομακρυσμένη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών, τα οχήματα με την αυτόνομη οδήγηση, τη βιομηχανία με την αυτοματοποίηση της παραγωγικότητας, την εκπαίδευση με την τηλεδιάσκεψη και τη γενικότερη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, καθώς επίσης και τις έξυπνες πόλεις για μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση πόρων για βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό υποδομών, η οποία αποτελεί μια σημαντική απόφαση της οικονομικής διεύθυνσης, καθώς τα κόστη αναβάθμισης είναι αρκετά υψηλά αλλά ταυτόχρονα αναγκαία για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες των νέων αυτών τεχνολογιών.»

Βασίλης Παπαπαναγιώτου Chief Financial Officer, CQS
«Σε έναν ψηφιακό κόσμο που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για τη μείωση των κινδύνων, προστατεύοντας τις ευαίσθητες πληροφορίες και εξασφαλίζοντας την ευελιξία των οικονομικών δραστηριοτήτων»

Δημιουργούνται νέες δυνατότητες
«Οι νέες τεχνολογίες, όπως το 5G και η ΤΝ, αναδιαμορφώνουν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και δημιουργούν νέες δυνατότητες, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες μετάδοσης και αξιόπιστη συνδεσιμότητα», εξηγεί ο Βασίλης Παπαπαναγιώτου, Chief Financial Officer της CQS, και συμπληρώνει: «Οι πρώτες εφαρμογές που έχουμε ήδη δει και στην Ελλάδα, θεωρώ ότι αποτελούν το πρώτο δείγμα των νέων δυνατοτήτων και των νέων πεδίων στα οποία θα προσανατολιστεί η αγορά των τηλεπικοινωνιών τα επόμενα χρόνια. Όπως είναι φυσικό, σε αυτή την πρώτη φάση εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, σημαντικές προκλήσεις αναδύονται για τα θέματα ασφάλειας, καθώς η αυξημένη συνδεσιμότητα απαιτεί εξελιγμένες πρακτικές και εφαρμογές για την προστασία των δεδομένων. Η διάδοση της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών, από την πλευρά μιας οικονομικής διεύθυνσης, θα έλεγα ότι δημιουργεί δύο διαφορετικές κατευθύνσεις ενδιαφέροντος. Η πρώτη αφορά στις ευκαιρίες για σχεδιασμό και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, που μπορούν να δημιουργηθούν από εφαρμογές όπως τα εικονικά δίκτυα με τη χρήση 5G. Η δεύτερη αφορά στην ασφάλεια και στη θωράκιση των εταιρειών απέναντι σε νέους, διευρυμένους κινδύνους κυβερνοασφάλειας. Συμπερασματικά, θα έλεγα ότι οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά απαιτούν, παράλληλα, στρατηγική διαχείριση και επενδύσεις για την αντιμετώπιση προκλήσεων και την πλήρη αξιοποίησή τους.»

Τα verticals
Τα δίκτυα 5ης γενιάς θα μπορούν να στηρίζουν υπηρεσίες στις αποκαλούμενες vertical αγορές, όπως η γεωργία, η βιομηχανία, οι μετακινήσεις, η υγεία κ.ά. Σύμφωνα με την έκθεση του παρατηρητηρίου 5G της ΕΕ, στην Ευρώπη, οι δοκιμές σε αυτούς τους κλάδους υποστηρίζονται από το έργο 5G Public Private Partnership, το οποίο χρηματοδοτείται από ερευνητικά κονδύλια της ΕΕ, ύψους 700 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με 3,5 δισ. ευρώ ιδιωτικής επένδυσης από την περίοδο 2014-2020. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ειδικό task force (VTF) για να συντονίζει και να παρακολουθεί τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τα verticals. Οι κλάδοι που παρακολουθεί είναι η βιομηχανία οχημάτων, η μεταποίηση, τα ΜΜΕ, η ενέργεια, οι έξυπνες πόλεις, η δημόσια ασφάλεια και η υγεία.

Μεγάλες ευκαιρίες φαίνεται να παρουσιάζει η νέα τεχνολογία για τον κλάδο της υγείας, είτε επιτρέποντας τη συλλογή δεδομένων μέσω wearable συσκευών, είτε διευρύνοντας το φάσμα δραστηριοποίησης και αποτελεσματικότητας της τηλεϊατρικής.

Γιάννης Σκεπαρνιάς Επικεφαλής Fonemed, Business Development Director, Όμιλος Βιοϊατρική
«Η οικονομική διεύθυνση οφείλει να συμπορευθεί με το business και να ευθυγραμμιστεί ως προς το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου, με τακτική αξιολόγηση του κινδύνου και των μέτρων προστασίας»

Ο Γιάννης Σκεπαρνιάς, Επικεφαλής της Fonemed και Business Development Director στον Όμιλο Βιοϊατρική, αναφέρει σχετικά: «Οι νέες τεχνολογίες και, ειδικότερα, το 5G και η TN, επιτρέπουν ταχύτερη, ποιοτικότερη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, και παράλληλα βελτιώνουν σημαντικά την απομακρυσμένη παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω της τηλεϊατρικής, της κατ’ οίκον νοσηλείας, και της συνεχούς παρακολούθησης των ασθενών. Η Fonemed, ως συντονιστικό κέντρο για ασφαλιστικές εταιρείες, εξυπηρετεί άνω του 1 εκατ. κλήσεις ετησίως. Έχει τη δυνατότητα, με τη χρήση 5G, να εξυπηρετήσει ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων, με καλύτερη ποιότητα επικοινωνίας, ενώ οι agents μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα. Η χρήση ΤΝ παρέχει πολλαπλές δυνατότητες και εργαλεία για να βελτιώσει την εμπειρία εξυπηρέτησης, αξιοποιώντας το ιστορικό επικοινωνίας και επιτρέποντας την παροχή εστιασμένης διαχείρισης των κλήσεων, με την έξυπνη δρομολόγησή τους στους κατάλληλους agents. Παράλληλα, και στο επίπεδο διάγνωσης και ιατρικών υπηρεσιών, μπορεί να προσθέσει σημαντικά οφέλη με μείωση του χρόνου εξέτασης, βελτιωμένη απεικόνιση και υποστηρικτικό ρόλο στην αξιολόγηση των εξετάσεων από τους ιατρούς. Οι παραπάνω τεχνολογίες επιτάσσουν ψηφιοποίηση των διαδικασιών και ισχυρή υποδομή, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δεδομένων και η αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου όγκου αυτών. Η οικονομική διεύθυνση έχει κομβικό ρόλο στην εξασφάλιση αυτών των συνθηκών, στηρίζοντας τις αντίστοιχες επενδύσεις ανάλογα με το εκτιμώμενο αποτέλεσμα στο business και στην κερδοφορία.»

Γιώργος Στεφανόπουλος Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ)
«Μέσω της υλοποίησης ιδιωτικών δικτύων, η διαχείριση των δεδομένων γίνεται σε προστατευμένο περιβάλλον, με εξαιρετικές επιδόσεις ως προς την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα

Η εικόνα στην Ελλάδα
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε δίκτυα 5G 10-πλάσιας ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων σε σχέση με τα δίκτυα 4G και βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ σε κάλυψη 5G και δείκτες ποιότητας», μάς λέει ο Γιώργος Στεφανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΕΚΤ, και συνεχίζει:

«Σε ένα επόμενο βήμα, η υλοποίηση ώριμων δικτύων 5G, θα επιφέρει πρόσθετα ποιοτικά χαρακτηριστικά άμεσης και καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της διαχείρισης της κλιματικής κρίσης και τον δραστικό μετασχηματισμό πόλεων σε «ευφυείς», πράσινες υποδομές:
Α. εγγυημένη ποιότητα παροχής υπηρεσίας, κυρίως προς επιχειρήσεις
Β. διευκόλυνση καινοτόμων υπηρεσιών (government to citizens, B2B, B2C)
Γ. υλοποίηση network as a service (NaaS) υπηρεσιών, μέσω της πρωτοβουλίας GSMA Open Gateway (υλοποίηση και διαθεσιμότητα υπηρεσίας σε πολλά δίκτυα και χώρες).

Οι υποδομές χωλαίνουν κυρίως σε πεδία που η ανάπτυξή τους εναπόκειται σε συνεργασίες με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, π.χ. δίκτυα Μετρό, σιδηροδρόμων κ.ά. εξαιτίας γραφειοκρατικών κυρίως προσκομμάτων. Παρ’ όλα αυτά, τελευταία, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για την υλοποίηση δικτυακών υποδομών σε αυτούς τους χώρους.»

Προκλήσεις
Σύμφωνα με το Ubuntu, μπροστά στην πρόοδο της τεχνολογίας 5G, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έρχεται αντιμέτωπος με προκλήσεις αναφορικά με τις υποδομές, όπως τα υψηλά κόστη επένδυσης σε νέο hardware και software, το περιορισμένο και αυστηρά ελεγχόμενο ραδιοφάσμα, αλλά και η κάλυψη δικτύου, καθώς το 5G απαιτεί περισσότερους σταθμούς βάσης και κεραίες από ό,τι οι προηγούμενες γενιές δικτύων κινητής, κάτι που δυσκολεύει την υλοποίηση σε περιοχές αγροτικές ή πολύ πυκνοκατοικημένες. Επίσης, η μεγαλύτερη ευπάθεια σε κυβερνοεπιθέσεις, αλλά και μεγάλη εξάρτηση του παρόχου από έναν ή λίγους προμηθευτές.

Πώς θα αποσβεστεί το κόστος της επένδυσης
Τα επόμενα χρόνια, οι telcos αναμένεται να επενδύσουν μέχρι και 57 δισ. δολάρια για πυκνότερα δίκτυα, ευρύτερο ραδιοφάσμα και αναβάθμιση υφιστάμενου εξοπλισμού, σύμφωνα με την PwC, η οποία τις παροτρύνει να αντιμετωπίσουν ολιστικά τις ευκαιρίες για νέα έσοδα και να μην αρκεστούν απλώς σε μεγαλύτερες χρεώσεις προς τους καταναλωτές. Στα μοντέλα B2B2X, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα μπορούν να αποκομίσουν έσοδα από τα δίκτυά τους, στηρίζοντας επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο. Προειδοποιεί όμως ότι το 5G από μόνο του δεν είναι η λύση, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με άλλες τεχνολογίες, όπως το υπολογιστικό νέφος και το edge computing, η ΤΝ και οι αυτοματισμοί.

Στέλλα Τσιτσούλα Managing Director RED.comm, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, Αντιπρόεδρος Women4Cyber Greece
«Οι διοικήσεις των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διεύθυνσης, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ορατότητα της ασφάλειας, τη διαχείριση του ελέγχου κινδύνου και τη βελτιωμένη ειδοποίηση»

Επενδύσεις σε νέες υποδομές και συσκευές
Η Στέλλα Τσιτσούλα, Managing Director RED.comm, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας και Αντιπρόεδρος του Women4Cyber Greece υποστηρίζει: «Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν αναμφίβολα τη ραχοκοκαλιά της συνδεσιμότητας στον σύγχρονο κόσμο και εξελίσσονται συνεχώς, με αναδυόμενες τεχνολογίες που φέρνουν την επανάσταση στον τρόπο που επικοινωνούμε. Το 5G ανοίγει μία νέα εποχή υπερ-συνδεσιμότητας μπροστά μας, προσφέροντας αστραπιαίες ταχύτητες (ως και 100 φορές μεγαλύτερες από τον προκάτοχό του), επιτρέποντάς μας να κατεβάζουμε ταινίες σε δευτερόλεπτα και να μεταδίδουμε περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας χωρίς καθυστερήσεις.

Η ελάχιστη καθυστέρηση που θα προσφέρει το 5G θα επιτρέψει την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και θα ενισχύσει την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων, τηλεϊατρικής και εμπειριών επαυξημένης πραγματικότητας. Με την ικανότητά του να συνδέει τεράστιο αριθμό συσκευών ταυτόχρονα, θα καταλύσει την ανάπτυξη των τεχνολογιών IoT, επιτρέποντας έξυπνες πόλεις, αυτοματοποιημένες βιομηχανίες και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα. Η ΤΝ θα βοηθήσει στην ενεργοποίηση εξυπνότερων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και, αξιοποιώντας τη μηχανική μάθηση και την ανάλυση δεδομένων, θα υπάρχει βελτιστοποίηση της απόδοσης του δικτύου, της εξατομίκευσης των εμπειριών των χρηστών, αλλά και της αυτοματοποίησης των διαδικασιών. Να σημειώσουμε ότι η ΤΝ αναδιαμορφώνει το τοπίο των τηλεπικοινωνιών γιατί οι αλγόριθμοί της επιτρέπουν την προληπτική παρακολούθηση, την πρόβλεψη προβλημάτων και τη βελτιστοποίηση των πόρων, με αποτέλεσμα βελτιωμένη απόδοση δικτύου και μειωμένο χρόνο διακοπής λειτουργίας. Όλα τα παραπάνω μπορεί να φέρνουν επανάσταση στις τηλεπικοινωνίες, ωστόσο πρέπει να υπολογίσουμε και το κόστος, καθώς οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν σε νέες υποδομές και συσκευές, προκειμένου να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα. Αυτό στο οποίο θα πρέπει να σταθούν οι επιχειρήσεις που θα τολμήσουν τη μετάβαση, είναι τα πλεονεκτήματα της επένδυσης στα δίκτυα 5G, καθώς αυτά υποστηρίζουν περισσότερους χρήστες και είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά, επιτρέποντας τη μείωση του ενεργειακού κόστους.»

Τα οφέλη για το δημόσιο
Εκτός από τα οφέλη υπέρ του επιχειρείν και του καταναλωτικού κοινού, το 5G ενισχύει και τα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες της Statista, οι δημοπρασίες για τις άδειες χρήσης συχνοτήτων μπορεί να είναι πολύ προσοδοφόρες. Στη Γερμανία, η Telekom Deutschland κατέβαλε 2,17 δισ. ευρώ το 2019 για χρήση συχνοτήτων 700 MHz και 3,6 GHz, σε δημοπρασία που απέφερε συνολικά 6,5 δισ. ευρώ, και στην Ιταλία, οι Telecom Italia και Vodafone πλήρωσαν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ για τις άδειές τους. Θεαματικότερα είναι τα ποσά που δαπανώνται στις ΗΠΑ: το 2021, η Verizon αγόρασε άδειες αξίας 45,45 δισ. δολαρίων στο φάσμα 3,6 GHz. Στα καθ’ ημάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΤΤ του 2020, το αντίστοιχο τίμημα από τις τρεις εγχώριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανέρχεται σε 372.261.153 ευρώ.

Γενναίος νέος κόσμος, με πολλές παγίδες
Παράλληλα με τις νέες ευκαιρίες, αναδύονται νέοι προβληματισμοί και νέοι κίνδυνοι, εν πολλοίς ανεξερεύνητοι. Η εργαλειοθήκη της ΕΕ περιέχει 8 στρατηγικά και 11 τεχνικά μέτρα, για τη συντονισμένη προσέγγιση στην ασφάλεια δικτύων 5G. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 23 κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υιοθετήσει το πρώτο στρατηγικό μέτρο (SM01), το οποίο αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του ρόλου και την ισχύ των ρυθμιστικών αρχών, και 21 μέλη έχουν υιοθετήσει το μέτρο 3 (SM03), το οποίο προβλέπει νομοθεσία για την αξιολόγηση κινδύνων που σχετίζονται με προμηθευτές. Το μέτρο SM06 που προβλέπει ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε εθνικό επίπεδο έχει υλοποιηθεί μόνο σε 3 κράτη-μέλη, και 4 ακόμη βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησής του.

Οι συνομιλητές μας σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν μεταξύ τους και προκρίνουν τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης του προσωπικού, την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση, την τακτική αξιολόγηση κινδύνων, την αναβάθμιση της ασφάλειας στα υφιστάμενα συστήματά τους, καθώς επίσης την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία της επιχείρησης.

Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Στεφανόπουλος, «οι πάροχοι, μέσα από την υλοποίηση των κατάλληλων υποδομών, π.χ. καινοτόμα software-defined wide area δίκτυα (SD-WANs) ανταποκρίνονται σε θέματα ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επιπλέον, μέσω της υλοποίησης των ιδιωτικών δικτύων (private networks), η διαχείριση των δεδομένων γίνεται σε προστατευμένο περιβάλλον με εξαιρετικές επιδόσεις ως προς την ασφάλεια, την εμπιστευτικότητα και την ακεραιότητα μεταφοράς και επικοινωνίας δεδομένων. Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια και τα δεδομένα (Κανονισμός Data Act της ΕΕ για μια δίκαιη και καινοτόμα οικονομία δεδομένων και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη-ΑΙ) καθορίζει ένα ασφαλές κανονιστικό περιβάλλον που παρέχει στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, σε εθνικό επίπεδο, σαφή πλεονεκτήματα για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Οι πάροχοι ακολουθούν πιστά τους κανονισμούς της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κινδύνους σε επίπεδο ασφάλειας, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες της σύγχρονης, ψηφιακής εποχής. Η ανάγκη επαγρύπνησης είναι υπαρκτή και αποτελεί πάντοτε μια διαρκή διαδικασία.»

Προτεραιότητα η ορατότητα της ασφάλειας
«Καθώς η υιοθέτηση ιδιωτικών δικτύων 5G επιταχύνεται, οι επιχειρήσεις πρέπει να κατανοήσουν το τοπίο ασφαλείας που περιβάλλει αυτά τα δίκτυα», εξηγεί η Στέλλα Τσιτσούλα. «Αρκετοί οργανισμοί έχουν ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα ασφαλείας για την προστασία των δικτύων τους. Η απρόσκοπτη ενσωμάτωση ιδιωτικών δικτύων 5G με την πλατφόρμα ασφάλειας που έχουν όμως ήδη, μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά επειδή το 5G εισάγει νέα αρχιτεκτονικά στοιχεία και πρωτόκολλα. Οι οργανισμοί θα πρέπει να επενδύσουν σε λύσεις ασφάλειας που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στην υπάρχουσα υποδομή τους για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση. Παρά την προσδοκία εξοικονόμησης κόστους από τους οργανισμούς, πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα ασφαλείας για την ενσωμάτωση της ιδιωτικής ασφάλειας δικτύου 5G στις υπάρχουσες υποδομές. Οι διοικήσεις των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής διεύθυνσης, πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ορατότητα της ασφάλειας, τη διαχείριση του ελέγχου κινδύνου, τη βελτιωμένη ειδοποίηση, τον έλεγχο από πολλούς προμηθευτές και τις ισοδύναμες ή βελτιωμένες λειτουργίες ασφάλειας σε σύγκριση με τα υπάρχοντα συστήματά τους», τονίζει.

Τακτική αξιολόγηση κινδύνων και μέτρων
Ο Γιάννης Σκεπαρνιάς υπογραμμίζει ότι «το σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον απαιτεί συνεχή εγρήγορση όσον αφορά την ασφάλεια των συστημάτων και των δεδομένων από εξωτερικές, αλλά και εσωτερικές απειλές. Τα call centers όπως η Fonemed, καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς, πρακτικές και διαδικασίες ώστε να είναι ανθεκτικά σε κυβερνοεπιθέσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επιχειρησιακή συνέχεια σε περίπτωση ακραίων γεγονότων. Η αυξημένη χρήση των τηλεϊατρικών υπηρεσιών αυξάνει τον όγκο δεδομένων που μεταφέρονται, δημιουργώντας περισσότερα σημεία ευπάθειας για επιθέσεις. Ταυτόχρονα, οι ανωτέρω υπηρεσίες οφείλουν να είναι πλήρως συμμορφωμένες με τους κανονισμούς περί προστασίας δεδομένων. Σε αυτό το περιβάλλον, η οικονομική διεύθυνση οφείλει να συμπορευθεί με το business και να ευθυγραμμιστεί όσον αφορά το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου, κάνοντας τακτική αξιολόγηση του κινδύνου και των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Επιπλέον, απαιτείται η συνεργασία με εξωτερικούς εξειδικευμένους συμβούλους, η επένδυση σε προηγμένα συστήματα κρυπτογράφησης και η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα συμμόρφωσης με τους κανονισμούς προσωπικών δεδομένων και θέματα κυβερνοασφάλειας.»

Ανάγκη γενικότερης στρατηγικής προσέγγισης
Σύμφωνα με τη Μαρία Καπελάκη, «οι νέες τεχνολογίες και οι εφαρμογές προσφέρουν μεν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, ωστόσο απαιτούν μεγάλη προσοχή αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι κίνδυνοι διαφόρων επιθέσεων (π.χ. κακόβουλα λογισμικά malware, phishing emails, διαρροή δεδομένων, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συσκευές IOT, κ.ά.). Κίνδυνοι, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις σε μια επιχείρηση, όπως την απώλεια σοβαρών και ευαίσθητων δεδομένων που μπορούν να έχουν ακόμα και νομικές συνέπειες. Έτσι λοιπόν, η οικονομική διεύθυνση πρέπει να επενδύσει στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, να αναπτύξει πλάνα και σχέδια αντιμετώπισης των πιθανών κινδύνων και γενικότερα να εφαρμόσει σύγχρονες πρακτικές ασφαλείας, όπως και να επενδύσει στη σχετική εκπαίδευση των υπαλλήλων για τους πιθανούς κινδύνους. Απαιτεί δηλαδή μια γενικότερη στρατηγική προσέγγιση για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη κάθε νέας τεχνολογίας.»

Διπλή απειλή για την οικονομική διεύθυνση
«Στην πραγματικότητα η οικονομική διεύθυνση σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό θα έχει να αντιμετωπίσει -εάν δεν αντιμετωπίζει ήδη- μια διπλή απειλή», υποστηρίζει ο Βασίλης Παπαπαναγιώτου και την αναλύει ως εξής: «Τους κινδύνους που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα απώλειας ευαίσθητων οικονομικών δεδομένων, αλλά και τις απειλές που αφορούν στη λειτουργία της επιχείρησης και μπορούν να απειλήσουν τη συνολική οικονομική της σταθερότητα. Για να ενισχυθεί η προστασία ενός οργανισμού, η οικονομική διεύθυνση θα πρέπει να επενδύσει στην εφαρμογή αυστηρών πολιτικών ασφαλείας δικτύου και στην εκπαίδευση του προσωπικού, έτσι ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα αντιμετώπισης των απειλών. Ταυτόχρονα, θα πρέπει τα λογισμικά συστήματα να διατηρούνται συνεχώς ενημερωμένα και με προγράμματα ανίχνευσης κινδύνου. Σε έναν ψηφιακό κόσμο που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, τα προληπτικά μέτρα είναι επίσης απαραίτητα για τη μείωση αυτών των κινδύνων, προστατεύοντας τις ευαίσθητες πληροφορίες και εξασφαλίζοντας την ευελιξία των οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ανάλυση κινδύνων και η συνεχής επανεκτίμηση των μέτρων ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε την ασφαλή λειτουργία της επιχείρησης συνολικά καθώς και την προστασία των οικονομικών της πόρων.»