Σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπαίνει στην κορυφή της ατζέντας των ελληνικών επιχειρήσεων, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι ενισχύουν την γκάμα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους επιχειρηματικούς τους πελάτες. Όλοι οι πάροχοι έχουν αναπτύξει ειδικά τμήματα business με λύσεις που ξεκινούν από ένα website ή ηλεκτρονικό κατάστημα, έως τις ολοκληρωμένες εφαρμογές Internet of Things (IoT).

ΟΤΕ, Vodafone, Wind και Nova πραγματοποιούν τον δικό τους μετασχηματισμό και από εταιρείες τηλεπικοινωνιών μετατρέπονται σε ομίλους τεχνολογίας, με στόχο να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται στις ελληνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενοι μεταξύ άλλων το ευρύ δίκτυο συνεργατών τους και το εκτεταμένο πελατολόγιο τους.

Έτσι βλέπουμε υπηρεσίες, όπως η δημιουργία sites ή και e-shop για επιχειρήσεις, ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα και ειδικά προϊόντα για τηλεργασία και απομακρυσμένη συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων μιας επιχείρησης. Ακόμη επεκτείνονται και σε καθετοποιημένες λύσεις για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως για παράδειγμα εφαρμογές για τη διαχείριση επαγγελματικών οχημάτων, ή συστήματα μετρήσεων σε κρίσιμες υποδομές και εξοπλισμό των επιχειρήσεων.

Ιδιωτικά Δίκτυα
Εκτός όμως από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι αναπτύσσουν και μεγάλα έργα, στοχευμένα κυρίως σε βιομηχανίες και μεγάλες εγκαταστάσεις όπως λιμάνια ή αεροδρόμια, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των νέων δικτύων όπως οι οπτικές ίνες και το 5G.

Tα ιδιωτικά δίκτυα κινητής επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να διασυνδέουν «πράγματα» (things) όπως οχήματα και μηχανήματα με ένα κεντρικό σημείο ελέγχου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία 4G ή 5G και παρέχουν ασφάλεια, αξιοπιστία και διαρκή διαθεσιμότητα. Σε σχέση με τα δημόσια δίκτυα, ένα ιδιωτικό δίκτυο λόγω της κλειστής αρχιτεκτονικής του, προσφέρει απόλυτη ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει πλήρως το επιχειρησιακό πεδίο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το campus network (ιδιωτικό δίκτυο) με υποδομή κινητής τηλεφωνίας που εφαρμόστηκε από την COSMOTE συνεργασία με την Ericsson στο εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών θερμοσιφώνων της Calpak στο Λουτράκι. Στο δίκτυο αυτό είναι συνδεδεμένα τα ρομποτικά μηχανήματα της Gizelis Robotics, όσο και της πλατφόρμας καινοτόμων εφαρμογών Industrial IoT (IIoT) και Αugmented Reality (AR) της εταιρείας PTC. Με τη χρήση αλγορίθμων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning) και διαδικασιών Ανάλυσης Δεδομένων (Data Analytics), συλλέγονται και αξιοποιούνται κρίσιμα δεδομένα που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Η Vodafone έχει θέσει σε λειτουργία για τον Εμπορικό Λιμένα Πειραιά, ένα Mobile Private Network (MPN) βασισμένο σε καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις Internet of Things , που καλύπτει αποτελεσματικά τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες της επιχείρησης. Το νέο ιδιωτικό δίκτυο που μπορεί να αναβαθμιστεί άμεσα σε 5G, διασυνδέει όλα τα σημεία επαφής του λιμένος, από τους χειριστές στις γερανογέφυρες μέχρι το κέντρο ελέγχου και περιλαμβάνει 11 ιδιωτικούς σταθμούς κινητής τηλεφωνίας, 2000 τερματικά και αισθητήρες, 2 Data Centers και 80 διασυνδέεις οπτικών ινών. Παράλληλα έχει δοθεί βάρος στην αδιάλειπτη λειτουργία ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια μεγάλο όγκο δεδομένων.

H Wind έχει προχωρήσει σε συνεργασία με Myrmex Inc. (Material Handling Robotics) για την επόμενη γενιά δικτύων 5G Stand Alone (5GSA) για εφαρμογές ρομποτικής. Η τεχνολογία 5GSA είναι απαραίτητη για την παροχή του υψηλού εύρους ζώνης, της χαμηλής απόκρισης (latency) και της υψηλής αξιοπιστίας, στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία σε τομείς της Βιομηχανίας 4.0, τομείς που τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το επόμενο διάστημα.

Ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δημιούργησε το εργαστήριο ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών 1 στις 2 ελληνικές ΜμΕ σήμερα (από 1-50 εργαζομένους) βρίσκεται στα πρώτα στάδια ωριμότητας (Elementary, Basic), ενώ μόλις 1 στις 8 κατατάσσεται σε προχωρημένο στάδιο (Advanced) και καμία στο ιδεατό (Ideal).
Αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναδεικνύει τις αυξημένες ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων για σύγχρονες και οικονομικές λύσεις που εκτός της βελτίωσης της παραγωγικότητας θα μειώσουν και το «ψηφιακό χάσμα» που χωρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις με αντίστοιχες επιχειρήσεις άλλων χωρών της Ευρώπης.

Για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι μιλούν στο Finance Pro αρμόδια στελέχη των εταιρειών OTE, Vodafone και Wind.

Θάνος Φαλάγγας, Διευθυντής Εnterprise & Business Marketing & CRM, Ομίλου ΟΤΕ

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι ζήτημα επιβίωσης για τους μικρομεσαίους
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 98% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι για τις επιχειρήσεις αυτές ζήτημα επιβίωσης, κάτι που φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Στην COSMOTE, στηρίζουμε διαχρονικά την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την ψηφιακή πρόοδο της χώρας μας. Με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και προηγμένες ψηφιακές λύσεις προσαρμοσμένες στο προφίλ κάθε επιχείρησης, ενισχύουμε την ευελιξία και αυξάνουμε την ανταγωνιστικότητά τους, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στη μείωση των δαπανών τους. Ξεκινώντας από βασικές λειτουργικές εφαρμογές, όπως είναι αυτή του τηλεφωνικού κέντρου, έως τη διαχείριση στόλου οχημάτων και τη δημιουργία μιας ισχυρής online παρουσίας, βοηθάμε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας στην πράξη. Επιπλέον, μέσω της ενέργειας #GrowYourBusiness, από το 2017 εκπαιδεύουμε δωρεάν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα τους στην ψηφιακή εποχή. Με τη δύναμη της τεχνολογίας και τις δυνατότητες των σύγχρονων ψηφιακών μέσων, θέλουμε να συμβάλουμε σε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Γιώργος Τζανετάκος, Γενικός Διευθυντής, Vodafone Business

Διαθέτουμε και προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη γκάμα επιχειρηματικών λύσεων
«Αξιοποιώντας τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και διασυνδέοντας ανθρώπους, εγκαταστάσεις και αντικείμενα, το Vodafone Business στηρίζει οργανισμούς και επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επιτύχουν σε έναν ολοένα και περισσότερο ψηφιακό κόσμο. Με την εμπειρία στη συνδεσιμότητα, την κορυφαία πλατφόρμα IoT και το παγκόσμιο αποτύπωμα του Ομίλου Vodafone, το Vodafone Business μπορεί να προσφέρει σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών υπηρεσίες που θα τις βοηθήσουν να εξελιχθούν και να επιτύχουν. Στη Vodafone διαθέτουμε και προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη γκάμα επιχειρηματικών λύσεων, που καλύπτουν το σύνολο των αναγκών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και είμαστε κατάλληλα τοποθετημένοι ώστε να αναγνωρίσουμε τις υπηρεσίες που όχι μόνο μπορούν να συμβάλλουν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και να οδηγήσουν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και να επιταχύνουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των πελατών μας: από παραδοσιακές υπηρεσίες connectivity έως και το Internet of Things, αλλά και από το Cloud και τα απομακρυσμένα εργαλεία έως και τα ιδιωτικά δίκτυα. Έτσι, προσφέρουμε έναν ολιστικό τρόπο με ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα τους προς το αύριο της τεχνολογίας».

Τερέζα Μπέτσι, Business Sales Direct & Major Accounts, Senior Manager WIND Ελλάς

Στοχεύουμε σε προσεγγίσεις, που δημιουργούν αξία στους πελάτες μας
«Η συνεχής υιοθέτηση των τελευταίων τάσεων της τεχνολογίας είναι το κλειδί για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού και κατ’ επέκταση της επιτυχίας κάθε επιχείρησης. Στη WIND Ελλάς αναπτύσσουμε καινοτόμες υπηρεσίες και ολοκληρωμένες προτάσεις που συνδυάζουν την σταθερή με την κινητή τηλεφωνία και την συνδεσιμότητα με δίκτυα νέας γενιάς προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε κάθε επιχείρηση, όσο μικρή ή μεγάλη είναι. Με τον πελάτη πάντα στο επίκεντρο προτείνουμε λύσεις που απαντούν στις επικοινωνιακές του ανάγκες και τον καθοδηγούν στο ψηφιακό μέλλον. Μέσα από το οικοσύστημα WIND Business IoT (Smart cities, Smart parks, Smart fleet, Smart freeze) και λύσεις, όπως το Wind Secure SD-WAN, συνθέτουμε tailor made λύσεις που μετατρέπουν το δίκτυο σε «έξυπνο», πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο και αυτοματοποιημένο. Στοχεύουμε σε προσεγγίσεις, που δημιουργούν αξία στους πελάτες μας είτε είναι start ups, μικρομεσαίες ή μεγάλοι οργανισμοί ώστε να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης».

Γιάννης Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας της Checkpoint Software Technologies Ltd

Η σημασία της κυβερνοασφάλειας
«Όσο επιταχύνεται η στροφή στο digital, το ψηφιακό έγκλημα αυξάνεται και πλέον βρίσκεται στις πιο συχνές πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος, μαζί με το trafficking και τη διακίνηση ναρκωτικών», αναφέρει στο Finance Pro ο Γιάννης Γκίκας, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου, Ρουμανίας και Βουλγαρίας της Check Point Software Technologies.

Η πιο συνηθισμένη πρακτική εξαπάτησης είναι αυτή του ηλεκτρονικού “ψαρέματος” (phishing), η οποία αποτελεί μια αρκετά παλιά διαδικτυακή απάτη, που όμως εξελίσσεται διαρκώς. Μέσω μιας ψεύτικής ιστοσελίδας ή ενός μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι κυβερνοεγκληματίες επιχειρούν να οδηγήσουν τον χρήστη στο να κατεβάσει μολυσμένα αρχεία. «Οι επιθέσεις γίνονται ολοένα και πιο έξυπνες και τα μηνύματα όλο και πιο αληθοφανή, ενώ πλέον οι κυβερνοεγκληματίες μελετούν το στόχο τους πριν προχωρήσουν σε μια επίθεση. Βλέπουμε να γίνονται στόχοι phishing ανώτερα και ανώτατα στελέχη που είναι πιο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε εταιρικά συστήματα», τονίζει ο κ. Γκίκας.

Συστήματα στα ομηρεία
Ο πιο συχνός τρόπος επίθεσης είναι το ransomware. Ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού το οποίο όταν εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή κρυπτογραφεί τα αρχεία του και στη συνέχεια ζητάει από τον χρήστη να καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως μέσω Bitcoin, για να τα αποκρυπτογραφήσει. «Στην Ελλάδα τα στοιχεία που αφορούν επιθέσεις ransomware δείχνουν πως ένας οργανισμός δέχεται επίθεση κατά μέσο όρο 479 φορές την εβδομάδα τους τελευταίους 6 μήνες», αναφέρει ακόμη κ. Γκίκας και σημειώνει πως οι χάκερ πλέον χρησιμοποιούν την τεχνική του τριπλού εκβιασμού, και απειλούν όχι μόνο τους στόχους τους, αλλά τους πελάτες και τους συνεργάτες αυτού. Σύμφωνα με την Check Point: Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα είναι το AgentTesla, το οποίο επηρεάζει το 13% των οργανισμών. Η λίστα με το διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό στην Ελλάδα περιλαμβάνει 3 Infostealers, 1 Mobile (Joker), 1 Banking Trojan (Trickbot), 1 RAT (AgentTesla) και 1 Downloader (Joker). Το 98% των κακόβουλων αρχείων στην Ελλάδα στάλθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο πιο κοινός τύπος εκμετάλλευσης ευπάθειας στην Ελλάδα είναι η απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα, επηρεάζοντας το 67% των οργανισμών.