Το πρώτο τρίμηνο του 2021 κλείνει με την οικονομία σε βαθιά ύφεση, με ορατό ωστόσο το τέλος της υγειονομικής κρίσης. Οι εμβολιασμοί δημιουργούν, όσο προχωρούν, το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας και τις προϋποθέσεις για την επαναφορά στην κανονικότητα. Όπως αναφέρει η τετραμηνιαία έκδοση του ΚΕΠΕ, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα εμφανιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Για να φτάσουμε όμως εκεί θα προηγηθεί ύφεση 10,4%.

Οι οικονομικοί διευθυντές, σύμφωνα με έρευνα της Gartner, επισπεύδουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως απάντηση στον κορονοϊό και βάζουν το Cloud Σύστημα Ενδοεπιχειρησιακού Σχεδιασμού (ERP) στην πρώτη θέση της λίστας των επενδύσεων στην Τεχνολογία Πληροφοριών (ΙΤ) ως το 2024.

Η πανδημία έχει επηρεάσει το σύνολο του λιανεμπορίου αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις σε επανεξέταση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων τους. Ο κλάδος υπέστη μεγάλο πλήγμα το 2020, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση 8,6% σε σχέση με το 2019. Στο αφιέρωμά μας φιλοξενούμε τις απόψεις δυο οικονομικών διευθυντών καθώς κι ένα σημαντικό άρθρο που αναφέρεται στο μέλλον του λιανεμπορίου.

Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ Ορέστης Καβαλάκης, μας εξηγεί το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τονίζει πως έχει κύριο στόχο τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα περισσότερο εξωστρεφές και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα βελτιώσει καθοριστικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Ο Senior Partner της KPMG Νικόλαος Βουνισέας, εκτιμά πως η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 θα εξαρτηθεί σημαντικά από την εξέλιξη του τουρισμού και την ταχύτητα στην επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Φιλοξενούμε επίσης συνέντευξη του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της MYTILINEOS, ο οποίος μας μιλά για το πώς αντιμετώπισε ο όμιλος τις επιπτώσεις της πανδημίας, για τα βήματα που έχουν γίνει ως προς την ψηφιακή μετάβαση καθώς και για τον σύγχρονο ρόλο της οικονομικής διεύθυνσης.

Από την πλευρά του, ο Finance Director της Microsoft πιστεύει πως οι οικονομικοί διευθυντές, όπως όλοι οι ηγέτες, πρέπει να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα.

Στο τρίτο τεύχος του FinancePro έχουμε επίσης θέματα που αφορούν τα εργαλεία επιβράβευσης εργαζομένων, το μέλλον της εργασίας και το αύριο των εργαζομένων, παρουσιάζουμε πέντε πολύ κρίσιμα ζητήματα για τους Οικονομικούς Διευθυντές το 2021, μιλάμε για το Cyber Security & Risk, καθώς και για το παρόν και το μέλλον του Payroll Management Software. Καλή ανάγνωση.