Τίποτε δεν θα μείνει ίδιο στον νέο κόσμο που ανατέλλει με τη συμβολή της τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν το 5G θα μετέχουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και θα έχουν μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης καινοτομιών στη λειτουργία τους που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξή τους.
H εφαρμογή του 5G θα φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και καλύτερη ποιότητα επικοινωνιών, ενώ αναμένεται να προσθέσει στο ΑΕΠ της Ελλάδας 4,18 δισ. ευρώ ετησίως. Η πανδημία «φρέναρε» σε έναν βαθμό τη δυναμική του 5G ,όπως λέει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, αλλά ακόμη και υπό αυτήν τη συνθήκη ο ρυθμός υιοθέτησης του 5G ξεπερνά όλες τις προηγούμενες γενιές κινητών επικοινωνιών έως σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πέμπτη γενιά κινητών επικοινωνιών εκτιμάται ότι θα παραγάγει αξία 7 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με την έκθεση των InterDigital και ABI Research, τη μεγαλύτερη οικονομική αξία προσδίδει στο 5G η δυνατότητα του να λειτουργεί ως καταλύτης για τον πολλαπλασιασμό των συνδεδεμένων συσκευών ανά τον πλανήτη, από smartphones έως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, αλλά και για μια σειρά καινοτόμων εφαρμογών για επιχειρήσεις και φορείς.
«Η εποχή που ζούμε είναι ένα συναρπαστικό σημείο καμπής για το 5G και τον τρόπο ανάπτυξης και ‘κατανάλωσης’ των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Καθώς το 5G αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, βοηθά στην επίλυση θεμελιωδών προβλημάτων και στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, θέτοντας τα θεμέλια για νέες καινοτόμες εφαρμογές», αναφέρει η μελέτη των InterDigital και ABI Research.
Οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στρέφονται στην τεχνολογία 5G για να διαχειριστούν καλύτερα τις άμεσες επιχειρηματικές πιέσεις που επιφέρει η πανδημία της COVID-19. Αυτό προκύπτει από την τρίτη έκδοση της έρευνα της EY, “Reimagining Industry Futures Study”, βάσει της οποίας το 85% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον τους για το 5G, σε σχέση με 52% στην περσινή αντίστοιχη μελέτη. Όσον αφορά τις προθέσεις για μελλοντικές δαπάνες, το 5G πρωτοστατεί των άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών που ερευνά η μελέτη, με το 56% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν να σχεδιάζουν επενδύσεις εντός της επόμενης τριετίας. Η πρόθεση για τρέχουσες και μελλοντικές δαπάνες για 5G αυτήν την περίοδο είναι υψηλότερες στην Ευρώπη σε αντίθεση με πέρυσι (76%, αυξημένες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες), όταν και υστερούσε σε σχέση με άλλες γεωγραφικές περιοχές.
Ωστόσο, τα ευρήματα προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με τις προθέσεις να μειώνονται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση – στο 70% – στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και στη Μέση Ανατολή.
Τα δίκτυα 5G, λοιπόν, εξαπλώνονται ταχύτατα και στη χώρα μας. Ποιες είναι οι αλλαγές που θα δουν οι επιχειρήσεις στη λειτουργία τους από τη χρήση των εξελιγμένων δικτύων; Σε αυτό το ερώτημα απαντούν στο FinancePro κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου EVOLVED-5G στον «Δημόκριτο».

«Η αυξημένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των αλυσίδων αξίας της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να συντελέσει σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18,7%»
Το 5G θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας
«Στη Vodafone είμαστε ενθουσιασμένοι για την ανάπτυξη του 5G δικτύου μας καθώς θα προσφέρει νέες, απεριόριστες δυνατότητες σε πολίτες και, κυρίως, επιχειρήσεις», μας λέει ο Γιώργος Κουκουμέλης Οικονομικός Διευθυντής της Vodafone Ελλάδας. «Είναι κοινή μας πεποίθηση ότι το 5G θα επιταχύνει την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της εθνικής οικονομίας. Ήδη υπάρχουν μελέτες που τεκμηριώνουν τα οφέλη αυτά ως προς το ιδιαίτερα θετικό αποτύπωμα του 5G στο ΑΕΠ και τις θέσεις απασχόλησης. Μάλιστα, μελέτη του ομίλου Vodafone έδειξε ότι η αυξημένη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των αλυσίδων αξίας της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να συντελέσει σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 18,7% και άνοδο της παραγωγικότητας της χώρας κατά 17,9%, αντίστοιχα.
Ο συνδυασμός του 5G και του Internet of Things, στο οποίο ο όμιλός μας είναι παγκόσμιος ηγέτης, θα συμπαρασύρει τις επιχειρήσεις στην υιοθέτηση υπηρεσιών νέας γενιάς, που με τη σειρά τους θα εκτοξεύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υποστηρίζοντας ‘έξυπνες’ εφαρμογές στη βιομηχανία, τη γεωργία, το εμπόριο, την ενέργεια και άλλους τομείς», προσθέτει.

«Η συνεισφορά των δικτύων 5G στις επιχειρήσεις αναμένεται να είναι σημαντική, διότι πέρα από απλά δίκτυα πρόσβασης, τα δίκτυα 5G μπορούν να αξιοποιηθούν ως προγραμματιζόμενες πλατφόρμες»
Νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών
«Η συνεισφορά των δικτύων 5G στις επιχειρήσεις αναμένεται να είναι σημαντική, διότι πέρα από απλά δίκτυα πρόσβασης (access networks), τα δίκτυα 5G μπορούν να αξιοποιηθούν ως προγραμματιζόμενες πλατφόρμες, αναπτύσσοντας και νέα συνεργατικά επιχειρηματικά μοντέλα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών», αναφέρει ο Χαρίλαος Κουμαράς, Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου EVOLVED-5G, Ερευνητής ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζει, «το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα EVOLVED-5G αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για δίκτυα 5G στα πλαίσια της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης (Industry 4.0), ενώ ταυτόχρονα παρέχει υλικό εκπαίδευσης και πρόγραμμα κατάρτισης (accelerator program) σε startups σχετικά με τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα δίκτυα 5G στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών».
Πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της χώρας
«Η έγκαιρη ανάπτυξη δικτύων ινών και 5G θα προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, ως κρίσιμο πλεονέκτημα για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της χώρας και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων», δηλώνει ο Γιώργος Λάμπρο, CFO της Nova. «Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) είναι κάτι πολύ περισσότερο από κινητή τηλεφωνία. Είναι ο πυρήνας ενός νέου ψηφιακού περιβάλλοντος που συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing και που θα δημιουργήσει νέες υπηρεσίες και προϊόντα με δυνατότητα άμεσης σύνδεσης στο διαδίκτυο από όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Δημιουργείται μια ψηφιακή και διασυνδεόμενη οικονομία, στην οποία το 5G ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για δημιουργία και μετακίνηση δεδομένων και νέων γνώσεων, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα», αναφέρει.
Τα δίκτυα 5G προφέρουν ύψιστης σημασίας πλεονεκτήματα
«Τα δίκτυα 5G έρχονται προσφέροντας ύψιστης σημασίας πλεονεκτήματα όσον αφορά την αποδοτικότητα, ενώ παράλληλα καλλιεργούν τη δυνατότητα για καινοτομία και ευρηματικότητα σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες στις επιχειρήσεις», τονίζει στο FinancePro ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιου Πατρών Χρήστος Μπούρας. «Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπνέονται και να δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από τις δυνατότητες των δικτύων 5G, όπως η χαμηλή καθυστέρηση, οι υψηλότερες ταχύτητες για μεταφορά δεδομένων μεγάλου όγκου και η αυξημένη ασφάλεια των δεδομένων. Ειδικότερα, μέσω των αυξημένων ταχυτήτων που προσφέρουν τα συγκεκριμένα δίκτυα (μεγαλύτερων του 1Gbps), παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στη μεταφορά δεδομένων και την απομακρυσμένη επικοινωνία, γεγονός που καθιστά εφικτή την περαιτέρω ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εργασίας. Παράλληλα, τα δίκτυα 5G αίρουν και αρκετούς περιορισμούς των δικτύων τέταρτης γενιάς, αφού πλέον δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονων συσκευών, παρέχοντάς τους με αυτό τον τρόπο τη συνδεσιμότητα που χρειάζονται τόσο στο παρόν αλλά και στο μέλλον».

«Τα 5G δίκτυα προσφέρουν πολύ υψηλές ταχύτητες, εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων, αυξημένη ασφάλεια και δυνατότητα ανάπτυξης νέων εφαρμογών»
Είναι ιδανικά για πολλές νέες επιχειρηματικές εφαρμογές
«Τα 5G δίκτυα προσφέρουν πολύ υψηλές ταχύτητες , εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων, αυξημένη ασφάλεια και δυνατότητα ανάπτυξης νέων εφαρμογών, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για πολλές νέες επιχειρηματικές εφαρμογές», δηλώνει στο FinancePro ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος και Εμπορικός Διευθυντής Ericsson Hellas. «Μέχρι τώρα έχουμε παραδείγματα εφαρμογών στη μεταποίηση, αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, εξόρυξη, λιμάνια και αεροδρόμια καθώς και σε Υπηρεσίες Δημόσιας Ασφάλειας / Πολιτικής Προστασίας. Η λίστα αυτή μεγαλώνει διαρκώς και η Ericsson εργάζεται και ενθαρρύνει μέσω συνεργασιών, δοκιμών και ποικίλων πρωτοβουλιών την ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Η απόκτηση της Vonage από την Ericsson εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο και έχει ως κύριο σκοπό το άνοιγμα της 5G τεχνολογίας προς την κοινότητα των σχεδιαστών νέων εφαρμογών», αναφέρει.

«Τα δίκτυα 5ης γενιάς χτίζονται με μια εντελώς νέα αντίληψη που επικεντρώνεται στη χρήση πάρα στην ταχύτητα»
Επικέντρωση στη χρήση πάρα στην ταχύτητα
«Το 5G σχετίζεται τόσο με τη διασυνδεσιμότητα όσο και με την ολοκληρωτική ψηφιοποίηση», τονίζει o Αλέξανδρος Ταρνάρης, Διευθυντής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Ομίλου INTRACOM TELECOM. «Τα δίκτυα 5ης γενιάς χτίζονται με μια εντελώς νέα αντίληψη που επικεντρώνεται στη χρήση πάρα στην ταχύτητα. Οι εταιρικοί χρήστες επωφελούνται από εξειδικευμένα δίκτυα, διαφορετικά από αυτά της ευρείας χρήσης κινητής τηλεφωνίας. Το 5G στοχεύει στον εξορθολογισμό και αυτοματισμό των λειτουργιών, στη διευκόλυνση των συνεργιών και ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας, τόσο με δημιουργία νέων ροών εσόδων όσο ακόμα σημαντικότερα με παροχή μοναδικών νέων υπηρεσιών προς τους τελικούς πελάτες, καθώς και με βέλτιστη χρήση υποδομών και πόρων», αναφέρει. «Στόχος είναι όχι μόνο η δημιουργία κερδοφορίας και υπεραξίας, αλλά κυρίως η βιωσιμότητα, η ευελιξία και η ελαχιστοποίηση του ενεργειακού και περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος αυτών των υποδομών. Πάνω στο τρίπτυχο αυτοματισμού-βελτιστοποίησης-βιωσιμότητας που φέρνει η εξάπλωση του 5G, η Intracom Telecom, με αιχμή τη βαθιά τεχνογνωσία και εμπειρία στις τεχνολογίες του IoT και την ενδυνάμωσή του με τη βοήθεια τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, θα συνδράμει ουσιαστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο των εταιρειών και των ΔΕΚΟ όσο και των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης», προσθέτει.

«Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων»
Τα δίκτυα ανοίγουν νέες δυνατότητες
«Τα υπερσύγχρονα δίκτυα 5G και Fiber to the Home είναι προϋπόθεση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων με αναμφισβήτητη θετική επίδραση στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον», τονίζει ο Γιώργος Τσώνης Executive Director Network Development & Operations Ομίλου ΟΤΕ. «Οι δικτυακές υποδομές αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, που με τη σειρά τους συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. O Όμιλος ΟΤΕ ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής, δημιουργώντας τις υποδομές για την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G, το μεγαλύτερο 5G δίκτυο της χώρας, πλησιάζει τον στόχο του 80% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης, ενώ ο στόχος για το τέλος του 2023 είναι το 90%. Επιπλέον, στα τέλη της επόμενης χρονιάς θα ξεκινήσει κι η λειτουργία του 5G Stand Alone (SA), του επόμενου σταδίου ανάπτυξης του δικτύου 5ης γενιάς», προσθέτει. «Tο 5G SA θα προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες, όπως τη δυνατότητα δυναμικής διαχείρισης και αποκλειστικής χρήσης δικτυακών πόρων της υποδομής 5G (dynamic network slicing). Ένα network slice είναι ένα εικονικό δίκτυο με εγγυημένη παροχή εξειδικευμένων χαρακτηριστικών (ποιότητα, εύρος ζώνης, απόκριση, ασφάλεια κτλ.). Το κάθε network slice είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των διαφόρων εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο χρήστης σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για κάθετες αγορές, καθώς επιτρέπει τη δημιουργία πολλών, παραμετροποιημένων και ανεξάρτητων μεταξύ τους δικτύων που βρίσκονται σε κοινή υποδομή, ανοίγοντας νέους δρόμους σε ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για τη βιομηχανία, την ψυχαγωγία, την ασφάλεια, τις μεταφορές, τα smart cities, κλπ», επισημαίνει.
Παρά την πρόοδο, ωστόσο, που έχει σημειωθεί έρευνες, εξακολουθούν να επισημαίνουν τη χαμηλή ταχύτητα του ίντερνετ στη χώρα μας. Ρωτήσαμε τους ειδικούς τι νομίζουν πως πρέπει να γίνει ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.
Η ψηφιοποίηση των υποδομών της Ελλάδας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα
«Για εμάς στη Vodafone, η ψηφιοποίηση των υποδομών της Ελλάδας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», τονίζει ο Γιώργος Κουκουμέλης. «Προ διετίας επενδύσαμε πάνω από 130 εκ. ευρώ για να αποκτήσουμε φάσμα για την ανάπτυξη του δικτύου 5G και σήμερα υλοποιούμε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκ. ευρώ, που έχει ως στόχο να φέρουμε στην Ελλάδα τις σύγχρονες ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, δημιουργούμε δίκτυο 5G με στόχο πληθυσμιακή κάλυψη 90% στο τέλος του 2025, αλλά και δίκτυα οπτικών ινών που θα καλύψουν 800.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σημαντικές ελληνικές πόλεις. Επίσης, κατασκευάζουμε υποθαλάσσια καλώδια σε Ιόνιο και Αιγαίο, που θα φέρουν νέες δυνατότητες σε 10 ελληνικά νησιά και περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες πολίτες», προσθέτει. «Η περαιτέρω ψηφιοποίηση της οικονομίας, η επίλυση εκκρεμοτήτων στην αδειοδότηση της δημιουργίας ψηφιακών υποδομών και η προσθήκη νέων ψηφιακών δράσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης (π.χ. οι καλωδιώσεις κτιρίων, το κουπόνι διασύνδεσης, η χρήση Fixed Wireless Access στην περιφέρεια) μπορούν να επιταχύνουν την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας», αναφέρει.
Τα δίκτυα θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο
«Τα δίκτυα 5ης γενιάς θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ταχυτήτων πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς οι επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών αλλά και η διάθεση νέων υπηρεσιών ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Fixed Wireless Access) μέσω των δικτύων 5G θα συμβάλλουν στη βελτίωση των ταχυτήτων που διαθέτουν σήμερα οι χρήστες μας», λέει ο Χαρίλαος Κουμαράς.

«Δημιουργείται μια ψηφιακή και διασυνδεόμενη οικονομία, στην οποία το 5G ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για δημιουργία και μετακίνηση δεδομένων και νέων γνώσεων γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα»
Η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι μεγαλύτερη από την προσφορά
«Αυτή τη στιγμή η ζήτηση για ψηφιακές υπηρεσίες είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη προσφορά», τονίζει ο Γιώργος Λάμπρου. «Όσο οι εφαρμογές γίνονται πιο απλές και προσιτές, η διείσδυσή τους θα είναι ταχύτερη. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το έλλειμμα στις υποδομές, το οποίο εμποδίζει την ψηφιοποίηση της χώρας μας. Η χώρα για να αλλάξει σελίδα στο θέμα των υποδομών πρέπει να υποστηριχθεί με δυναμικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη νέων δικτύων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν ο ρυθμός διείσδυσης της οπτικής ίνας ανεβάσει ταχύτητες και το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ» ολοκληρωθεί εντός του 2023. Η Nova συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, και δημιουργεί υποδομές εθνικής σημασίας μέσω της ανάπτυξης ιδιόκτητου δικτύου FTTH με συνολικές επενδύσεις ύψους δύο δισ. ευρώ έως το 2027», προσθέτει.

«Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμπνέονται και να δημιουργούν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από τις δυνατότητες των δικτύων 5G»
Πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα για να προσεγγίσουμε τις χώρες της ΕΕ
«Αν και έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην κάλυψη δικτύων υψηλής ταχύτητας στη χώρα μας (από 0,4% το 2016 σε 10% το 2020 και σε περίπου 20% το 2021, σύμφωνα με το Eurostat), είναι γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ στη συγκεκριμένη λίστα, όπου ο μέσος όρος το 2021 ξεπερνούσε το 70%», μας λέει ο Χρήστος Μπούρας. «Θα πρέπει λοιπόν να γίνουν σημαντικά βήματα για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, βήματα που θα πρέπει να εστιάσουν κυρίως στην αντικατάσταση του χαλκού με οπτική ίνα, και στην ταυτόχρονη ανάπτυξη κινητών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G). Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντική η υλοποίηση των έργων που αναφέρονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ορισμένα εκ των οποίων – όπως το Superfast Broadband και το Ultra Fast Broadband – είναι ήδη σε εξέλιξη και έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των ταχυτήτων και πρόσβασης στο internet», επισημαίνει.
Συντονισμένες δράσεις θα έκαναν το πολύ γρήγορο ίντερνετ προσιτό σε όλους
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα (OOKLA Σεπτέμβριος 2022), η Ελλάδα βρίσκεται στην 32η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις ταχύτητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με 70.64 Mbps αθροιστική ταχύτητα (download και upload), ενώ στην ταχύτητα των δικτύων σταθερής τηλεφωνίας βρίσκεται στην 94η θέση παγκοσμίως με 45.35 Mbps αθροιστική ταχύτητα», τονίζει ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. «Συνεπώς, η χαμηλή θέση της χώρας σε ταχύτητες ίντερνετ αφορά κυρίως τα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας και η προσπάθεια για επέκταση των δικτύων οπτικών ινών θα πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν οι λύσεις Σταθερής Ασύρματης Πρόσβασης που βασίζονται σε ασύρματες τεχνολογίες (4G/5G) και παρέχουν γρήγορη διασύνδεση σε περιοχές με δύσκολη προσβασιμότητα της οπτικής ίνας», προσθέτει. «Παράλληλα, αν λάβουμε υπόψη πως οι ταχύτητες των δικτύων κινητής 5G σε συνθήκες καλής κάλυψης ξεπερνούν κατά πολύ τα 200 Mbps, γίνεται φανερό πως η επιτάχυνση της επέκτασης των 5G δικτύων κινητής, ιδιαίτερα στη μέση φασματική περιοχή (mid-band), μπορεί να ανεβάσει γρήγορα τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Συντονισμένες δράσεις, λοιπόν, στην επέκταση των δικτύων υψηλής ταχύτητας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας θα βοηθούσε τις ελληνικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και καινοτόμες, θα έκανε το πολύ γρήγορο ίντερνετ προσιτό σε όλους, ενώ συγχρόνως θα αναδείκνυε την Ελλάδα σε ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για ψηφιακούς νομάδες», συμπληρώνει.
Η υλοποίηση γρηγορότερων δικτύων θα μπορούσε να επιταχυνθεί
«Η μετάβαση της κοινωνίας σε μια ψηφιακά προηγμένη εποχή και κατ’ επέκταση η υλοποίηση ταχύτερων δικτύων απαιτεί ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης που πρέπει να υιοθετηθεί από όλους, την ηγεσία των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, τους υπαλλήλους του κράτους αλλά και από τους απλούς πολίτες», πιστεύει ο Αλέξανδρος Τάρναρης. «Η υλοποίηση γρηγορότερων δικτύων θα μπορούσε να επιταχυνθεί, για παράδειγμα, με κάποιες αναπροσαρμογές του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση των κεραιών και με παράλληλες ενημερωτικές εκστρατείες για τα οφέλη αλλά και την ασφάλειά του για την ελληνική κοινωνία» τονίζει. «Στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, οι ταχύτητες internet για τους συνδρομητές των πελατών μας στην ιταλική επικράτεια φθάνουν τα 200Mbps ανά συνδρομητή, διότι υπήρξε θέληση για ουσιαστική λύση τόσο από την εταιρεία όσο και από το κράτος. Με λίγα λόγια, η αλλαγή νοοτροπίας και η σωστή αξιοποίηση διαφορετικών τεχνολογιών είναι απαραίτητα συστατικά για τη βελτιστοποίηση των ταχυτήτων των δικτύων σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας», προσθέτει.
Μια μεγάλη επένδυση, με θετική επίδραση
«O Όμιλος ΟΤΕ έχει ανακοινώσει και ήδη υλοποιεί ένα εκτενές επενδυτικό πρόγραμμα άνω των τριών δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας μας», λέει ο Γιώργος Τσώνης. «Μόνο από τις επενδύσεις του Ομίλου ΟΤΕ θα καλυφθούν με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι μέχρι το 2027 περίπου τα δύο τρίτα των γραμμών της χώρας, δηλαδή σχεδόν τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Από τον Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει και η εμπορική διάθεση ταχυτήτων internet 1Gbps μέσω FTTH. Ήδη περισσότερα από 730.000 σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.800.000 πολίτες, έχουν πρόσβαση σε ταχύτητες 1Gbps», αναφέρει. «Παράλληλα, μέσα στο 2022 θα ολοκληρωθεί η δωρεάν αναβάθμιση των ταχυτήτων internet που απολαμβάνουν οι οικιακοί και εταιρικοί πελάτες σταθερής COSMOTE. Αφορά περίπου 750.000 πελάτες στις περιοχές όπου δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα, και είναι τεχνολογικά εφικτό. Στόχος της αναβάθμισης είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων του δικτύου σταθερής από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με τις πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ, η Ελλάδα αναμένεται να μειώσει την ψηφιακή απόσταση που τη χωρίζει από τα πλέον προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη», συμπληρώνει.