Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας προσφέροντάς τους νέες δυνατότητες ανάπτυξης. Σημαντικό μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού των οργανισμών είναι η μετάβαση σε λύσεις cloud οι οποίες απλοποιούν σημαντικά τις διαδικασίες, δίνουν ταχύτητα και ευελιξία, προσφέρουν αποδοτικότερους τρόπους εργασίας ενώ εξασφαλίζουν μείωση του λειτουργικού κόστους στις επιχειρήσεις.
Οι δυνατότητες του cloud είναι μόνο ένα κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρει πρόσφατο άρθρο του Peter Cavallo Managing Director, Technology Consulting, Ernst & Young LLP της EY με τίτλο «What every CFO needs to know about the cloud». Όπως αναφέρει «είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά χωρίς να δοθεί προσοχή σε άλλα στοιχεία του χρηματοοικονομικού λειτουργικού μοντέλου, η μετάβαση στο cloud θα υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών. Το cloud είναι ένας παράγοντας που επιτρέπει τη λειτουργία του, όχι μια τελική κατάσταση. Είναι κρίσιμο για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και επιτρέπει σημαντικές τεχνολογίες, όπως την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, οι οποίες πρέπει να συντονιστούν σωστά. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι, αλλά χωρίς να δοθεί προσοχή σε άλλα στοιχεία του χρηματοοικονομικού λειτουργικού μοντέλου, η μετάβαση στο cloud θα υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών».
Σύμφωνα με τον Peter Cavallo, «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για όσους προλάβουν την υιοθέτηση του cloud σε όλα τα τμήματα της επιχείρησής τους. Αντίστοιχα, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις για όσους δεν το κάνουν. Σε κάθε περίπτωση, τα καλά νέα είναι ότι η μετάβαση στο cloud είναι μια διαδικασία γεμάτη επιλογές, όπου μπορείτε να κινηθείτε γρήγορα με πρωτοβουλίες διαχειρίσιμου μεγέθους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις επιπτώσεις στον οργανισμό. Στο σημερινό απαιτητικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η μετακίνηση στο cloud είναι σε μεγάλο βαθμό μια περίπτωση όπου η κίνηση προς τα εμπρός, αντί της ακινησίας, είναι σχεδόν πάντα η σωστή επιλογή», προσθέτει.
Οι επικεφαλής των οικονομικών τμημάτων κατανοούν σαφώς την αξία που μπορεί να προσφέρει το cloud στην επιχείρηση, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη Cloud First CFO της Accenture, αλλά η υλοποίηση αυτής της αξίας είναι δύσκολο να επιτευχθεί στην πράξη. Στην έρευνα μετείχαν 740 οικονομικοί ηγέτες από 11 χώρες και σχεδόν δύο στους πέντε (39%) δηλώνουν ότι ο CFO πλέον ηγείται του ταξιδιού στο cloud για ολόκληρη την επιχείρηση. Η μελέτη διαπιστώνει ότι οι οικονομικοί διευθυντές αντιμετωπίζουν μια σειρά από εμπόδια για μεγαλύτερη υιοθέτηση του cloud, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης της πολυπλοκότητας και της προμήθειας των σωστών δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο από όλα είναι η νοοτροπία που υιοθετούν οι ηγέτες στην αρχή του μετασχηματισμού στο cloud.
Οι οικονομικοί διευθυντές που δεσμεύτηκαν πλήρως στο cloud, αναφέρει η Accenture, βλέπουν το ταξίδι τους προς το cloud ως πηγή αξίας 360° σε τομείς όπως εμπειρία πελάτη και εργαζομένων, η βιωσιμότητα, το ταλέντο και η ανάπτυξη, καθώς και η λειτουργική αποδοτικότητα. Αυτοί οι πρώτοι οργανισμοί cloud είναι σημαντικά πιο προχωρημένοι στο ταξίδι τους – και αποκομίζουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τον μετασχηματισμό στο cloud – σε σχέση με εκείνους που βλέπουν το cloud καθαρά ως μέσο για να μειώσουν το λειτουργικό κόστος.
Στην πραγματικότητα, οι οργανισμοί που πρωτοπορούν στο cloud έχουν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαπιστώσουν ισχυρές στρατηγικές και λειτουργική αξία από τη μετάβαση στο cloud σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη διαδικασία. Είναι επίσης 1,7 φορές πιο πιθανό να επιτύχουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία στη σύλληψη και την ανταπόκριση σε πληροφορίες, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων.
Η έρευνα της Accenture έχει δείξει ότι, καθώς οι CFOs αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για στρατηγική και την εκτέλεση, έχουν έναν διευρυνόμενο ρόλο στο να βοηθήσουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει το cloud για να απελευθερώσει την πρωτοποριακή ταχύτητα που είναι πλέον απαραίτητη.
Το Finance Pro μίλησε με κορυφαία στελέχη πέντε επιχειρήσεων και τους έθεσε το ερώτημα αν τα συστήματα cloud συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική των οργανισμών.
Συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων
«Τα συστήματα cloud μπορούν να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων καθώς διαθέτουν σημαντικά και ουσιαστικά οφέλη έναντι των παραδοσιακών IT συστημάτων», μας λέει ο Γεώργιος Αντύπας Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Revival Consulting Services SA. «Τα περισσότερα πλεονεκτήματα που φέρουν τα συστήματα cloud πηγάζουν φυσικά από τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι decision makers να έχουν πρόσβαση σε κάθε πληροφορία της επιχείρησης, σε live χρόνο, από όπου και αν βρίσκονται, από όποια συσκευή και αν συνδέονται! Η συγκέντρωση της πληροφορίας είναι πλέον πιο εύκολη και γρήγορη και πιο προσβάσιμη από ποτέ! Ταυτόχρονα, η επιχείρηση απαλλάσσεται από εφάπαξ μεγάλα κόστη, τα κόστη συντήρησης, αναβάθμισης και υποστήριξης μηχανημάτων που φέρουν τα παραδοσιακά ΙΤ συστήματα. Έτσι, με μικρό σχετικά κόστος, η επιχείρηση εισάγει νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητά της, ενώ οδηγείται σε ένα πιο αποτελεσματικό, γρήγορο και αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας, σε κάθε έκφανσή της», τονίζει.
Το cloud αποτελεί μια εναλλακτική και πιο οικονομική λύση
«Το cloud αποτελεί μια εναλλακτική και πιο οικονομική λύση για τις οικονομικές διευθύνσεις, καθώς συνολικά κατεβάζει το κόστος κτήσης και χρήσης των IT υποδομών των επιχειρήσεων», τονίζει ο William Drakos, Managing Director της IMPACT. «Από την εμπειρία μας, όμως, ως πάροχος ηλεκτρονικής τιμολόγησης, δίνει πολλά περισσότερα οφέλη συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων. Η ανταλλαγή παραστατικών από τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής μέχρι και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια γίνεται μέσω cloud υποδομής του παρόχου. Συνεπώς, όταν τα επιχειρηματικά πληροφοριακά συστήματα βρίσκονται στο cloud, η διασύνδεση των επιχειρήσεων για την αυτόματη ανταλλαγή και καταχώρηση των παραστατικών τους γίνεται πιο άμεσα και εύκολα. Πιο συγκεκριμένα, η onboarding διαδικασία, τόσο των προμηθευτών όσο και των πελατών μιας επιχείρησης, αυτοματοποιείται πλήρως, πολύ απλά γιατί βρίσκεται/βρίσκονται στο cloud. Έτσι πλέον η ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων επιταχύνεται σημαντικά με όλα τα οφέλη που προσφέρει η cloud υποδομή, όπως η ασφάλεια, η ευελιξία, η άμεση προσβασιμότητα, πηγαίνοντας πιο κοντά στην λεγόμενη διασυνδεδεμένη οικονομία», προσθέτει.
Ωφέλιμες για την επιχειρηματική ανάπτυξη οι επενδύσεις στο cloud
«Θα ήταν ενάντια σε κάθε πρόβλεψη να υποθέσουμε ότι οι επενδύσεις στο cloud δεν είναι ωφέλιμες για την επιχειρηματική ανάπτυξη», μας λέει ο Χρήστος Μίχας, SAS FSI Sales Lead for Greece, Cyprus and Bulgaria. «Σύμφωνα με την Gartner, οι επενδύσεις σε cloud θα ξεπεράσουν το 14% των συνολικών επενδύσεων σε τεχνολογία μέχρι το 2024, δηλαδή σε δύο χρόνια από τώρα. Η μετάβαση στο cloud είναι πλέον mainstream επιλογή και επομένως μένει να εκτιμήσουμε ποια από τις προτεινόμενες cloud στρατηγικές, όπως το hybrid cloud ή το multi cloud, είναι πιο κοντά στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, ώστε η επένδυση να αποδώσει το μέγιστο όφελος.
Στη SAS θεωρούμε ότι η True Economic Value (TEV) διαφορετικών επιλογών, είναι ένας συνδυασμός του Total Cost of Ownership (TCO) των υποδομών, με την καινοτομία και την ευελιξία. Επομένως, μπορεί αρχικά οι επενδύσεις στο cloud να τροφοδοτήθηκαν κυρίως από την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους, αλλά πλέον χρειάζονται πολύ περισσότερα ώστε οι επενδύσεις να συμβάλλουν στην αναπτυξιακή στρατηγική των επιχειρήσεων», προσθέτει.
Συντελούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη
«Σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια δυναμική διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού και συνδέεται με σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις, τα συστήματα cloud συνιστούν μια παράμετρο που συντελεί στην επιχειρηματική ανάπτυξη», όπως δηλώνει ο Νικόλαος Μποτίνης, Chief Commercial Office Greece, Cyprus, Malta Cisco. «Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους παρέχει το cloud περιβάλλον σε ένα ευρύτατο φάσμα επιχειρησιακών λειτουργιών και διαδικασιών. Στα δεδομένα που εντάσσονται αλλά και διαμοιράζονται στο cloud στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία. Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι δύο σημαντικοί πυλώνες που είναι άρρηκτα διασυνδεδεμένοι με την αδιάλειπτη επιχειρησιακή λειτουργία είναι η ασφάλεια και η συνεργασιμότητα σε όλο το φάσμα. Συστατικά, δηλαδή, που πέραν της υπολογιστικής ισχύος, θωρακίζουν τα cloud συστήματα, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον ανθρώπινο παράγοντα να γίνει αποτελεσματικός και δημιουργικός. Επιπλέον δε, ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο υβριδικό cloud, με βασικό πλεονέκτημα το λεγόμενο cloud bursting, το οποίο επιτρέπει σε μια εφαρμογή τη μετάβαση από ένα ιδιωτικό σε ένα δημόσιο περιβάλλον, διατηρώντας απρόσκοπτη και λειτουργική τη διασυνδεσιμότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους σε μια εταιρεία και τους πελάτες ή προμηθευτές».
Αποτελεί ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο
«Η εκθετική αύξηση της υιοθέτησης του public cloud από όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα οφείλεται ακριβώς στην πεποίθηση ότι η τεχνολογία, και ειδικότερα το cloud, αποτελούν ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο», επισημαίνει στο Finance Pro ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, Cloud Business Unit Director της Performance. «Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί και σχετίζονται με τα οφέλη που προσφέρει σε περιοχές όπως η ταχύτητα υλοποίησης νέων έργων, η δυνατότητα για καινοτομία με εύκολη πρόσβαση σε εξελιγμένες τεχνολογίες ιδιαίτερα στην περιοχή των Data Analytics του AI & ML, η υψηλότερη ασφάλεια των δεδομένων, η αποφυγή μεγάλων εμπροσθοβαρών επενδύσεων σε υποδομές ΙΤ, η δυνατότητα άμεσης συσχέτισης του κόστους χρήσης τεχνολογικών πόρων με τα αντίστοιχα επιχειρηματικά οφέλη και η ευελιξία προσαρμογής τους ανάλογα με τις συνθήκες (business agility). Για όλους αυτούς τους λόγους, η PERFORMANCE TECHNOLOGIES έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων λύσεων cloud που στόχο έχει να καταστήσει αυτά τα οφέλη “προσβάσιμα” στους πελάτες της», τονίζει.
Ποια είναι όμως τα οφέλη που αποκομίζουν οι οικονομικές διευθύνσεις από τη χρήση συστημάτων cloud;
Μηδενίζεται ο χρόνος ανίχνευσης στοιχείων
«Πέραν της μείωσης των δαπανών που έχει μια επιχείρηση υιοθετώντας τις υπηρεσίες cloud, δημιουργείται πλέον και ένα νέο μοντέλο εργασίας, αφήνοντας πίσω τις πατροπαράδοτες λογιστικές μεθόδους σε κάθε πτυχή των εργασιών της οικονομικής διεύθυνσης», αναφέρει ο Γεώργιος Αντύπας. «Πλέον η δημιουργία και έκδοση των reports, η επεξεργασία αρχείων και δεδομένων, η άντληση επιμέρους πληροφοριών μπορεί να γίνεται σε live χρόνο και το κάθε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου να έχει πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε. Μάλιστα με τα σύγχρονα εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της, μπορεί άμεσα, εύκολα και όμορφα να έχει οπτικοποιημένα τα επιθυμητά αποτελέσματα, μόνο με μερικά clicks! Αν θυμάστε σε όλες τις εποχές, ακόμα και σήμερα, όλες οι επιχειρήσεις χάνουν πάρα πολύ χρόνο αξιόλογων στελεχών τα οποία διαθέτουν γνώσεις και πείρα, για να μπορέσουν να αλιεύσουν τα δεδομένα που χρειάζονται. Όλος αυτός ο χρόνος, ο οποίος είναι κόστος, όχι μόνο σε μορφή χρόνου αλλά και σε μορφή φαιάς ουσίας, οδηγεί σε στελέχη κουρασμένα, που δεν μπορούν να αποδώσουν στο επίπεδο που μπορούν, και πολλές φορές φαίνεται ότι οι σύμβουλοι δίνουν τη λύση. Μέσω του cloud, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μηδενίζουμε το χρόνο ανεύρεσης των στοιχείων, αλλά και ανάλυσης αυτών, προκειμένου κάθε στέλεχος της οικονομικής διεύθυνσης να έχει εύκολα και γρήγορα κάθε στοιχείο που χρειάζεται ώστε από οπουδήποτε να έχει πρόσβαση στην πληροφορία και να λαμβάνει data driven διοικητικές αποφάσεις ή να μπορεί να παρουσιάσει αποτελέσματα ενός πρότζεκτ σε χρόνο μηδέν. Με real time στοιχεία και με real time αποτελέσματα», προσθέτει.
Μείωση 54% στα συνολικά έξοδα της επιχείρησης
Αναφερόμενος στα οφέλη της οικονομικής διεύθυνσης ο Χρήστος Μίχας μας λέει πως υπάρχουν άμεσα και έμμεσα οφέλη. «Στα άμεσα, το προφανές είναι η μείωση του Capex.
Σε ένα best practice που αξιολογήσαμε στη SAS, διαπιστώσαμε μείωση 54% στα συνολικά έξοδα του πελάτη. Συγκεκριμένα, από ένα συνολικό έξοδο σε βάθος τριετίας για ένα on-site database σύστημα, το συνολικό κόστος μειώθηκε από 307.000 δολάρια στα 140.000 δολάρια», αναφέρει. «Ωστόσο, δεν είναι αυτό το μόνο όφελος. Οι οικονομικές διευθύνσεις συχνά κατηγορούνται ότι δεν είναι αρκετά ευέλικτες για να εγκρίνουν επενδύσεις σε τεχνολογίες. Επομένως, μπορεί μια πάγια επένδυση να χρειάζεται αρκετούς μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα σε αυτό το διάστημα να υπάρχουν προβλήματα με την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης. Με το cloud υπάρχει η ευελιξία να γίνει μια αγορά υπηρεσίας που μπορεί να έχει διάρκεια μερικών μηνών ή και μερικών ημερών. Αν, για παράδειγμα, μια εταιρεία χρειάζεται περισσότερη υπολογιστική ισχύ για μια συγκεκριμένη περίοδο, αγοράζει ως υπηρεσία περισσότερη υπολογιστική ισχύ και μνήμη, μόνο για αυτήν την περίοδο», προσθέτει.
Οδηγεί στη καλύτερη αξιοποίηση όλων των assets της επιχείρησης
«Το cloud πέραν της τεχνολογίας αποτελεί εργαλείο για τον μετασχηματισμό της επιχείρησης συνολικά καθώς αλλάζει βασικές διαδικασίες σε όλη την αλυσίδα λειτουργίας της», τονίζει ο Κωνσταντίνος Χρονόπουλος. «Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την οικονομική διεύθυνση, όχι μόνο για τις επιλογές που προσφέρει σε θέματα επενδυτικών και χρηματοοικονομικών αποφάσεων (capex vs opex), αλλά γιατί εισάγει δυνατότητες για ένα agile data-driven operational framework που θα οδηγήσει εν τέλει σε καλύτερη αξιοποίηση όλων των assets (human, capital & technical) της επιχείρησης συνολικά.
Παράλληλα, όμως, δημιουργούνται νέες προκλήσεις για αποτελεσματικότερο και διαρκή έλεγχο του κόστους, με μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία στη χρήση των τεχνολογικών πόρων εντός της εταιρείας. Η PERFORMANCE TECHNOLOGIES αξιοποιώντας την εμπειρία από τη μακρόχρονη συνεργασία της με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσφέρει λύσεις που απαντούν σε αυτές τις προκλήσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αξιοποίηση του cloud», επισημαίνει.