Ποιες τάσεις φέρνει το 2022 στο πεδίο του Enterprise Resource Planning (ERP): personalization, mobile, real time insights, data analytics. Cloud-based ERP: πώς λειτουργεί και ποια είναι τα πλεονεκτήματα. Εφαρμογές του Robot Process Automation (RPA) στο ERP για ταχύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα.
Στο νέο ψηφιακό τοπίο που διαμορφώνεται μετά από την πανδημία του COVID-19, το υπολογιστικό νέφος (το γνωστό Cloud) αποκτά κυρίαρχο ρόλο και στο επιχειρηματικό λογισμικό και ειδικά στα προγράμματα Enterprise Resource Planning (ERP). Όπως σημειώνουν στο Finance Pro τα στελέχη των κορυφαίων ελληνικών εταιρειών ανάπτυξης επιχειρηματικού λογισμικού, όσο επεκτείνεται η τάση της απομακρυσμένης εργασίας, που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει, τόσο πιο σημαντικό γίνεται η πληροφορία να είναι προσβάσιμη από παντού και όχι μόνο από τις θέσεις εργασίας σε κάποιο γραφείο (on premise).
«Η πρόσβαση στο ERP σύστημα από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο μέσω της εγκατάστασης στο Cloud είναι η προτιμητέα λύση από τους περισσότερους οργανισμούς. Αυτό επιβάλει στα ERP συστήματα να είναι πιστοποιημένα για Cloud Based λειτουργία και βέβαια να τηρούν στο μέγιστο τους κανόνες ασφάλειας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σάκης Καραμητρούσης, Branch General Manager, Management – Northern Greece της Entersoft.
Εκτός από την ευκολία της απομακρυσμένης διαχείρισης, τόσο σε σταθερούς υπολογιστές αλλά και σε tablet και κινητά τα σύγχρονα συστήματα ERP που βασίζονται στο Cloud συνήθως λειτουργούν με τη λογική Software As A Service. Μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται δραστικά το αρχικό κόστος παραμετροποίησης και εγκατάστασης λογισμικού και πλέον οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώνουν με τη χρήση του συστήματος, ενώ οι θέσεις εργασίας μπορούν να αυξομειώνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Αυτό, αυτόματα σημαίνει πως πρόσβαση στα ERP συστήματα αποκτούν και πιο μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος της επένδυσης πριν από 5 ή 10 χρόνια.
Ηλεκτρονική τιμολόγηση
Εξάλλου για τις περισσότερες επιχειρήσεις οι λύσεις ηλεκτρονικής τιμολόγησης που προσφέρουν οι επιχειρήσεις πληροφορικής, αποτελούν μια βασική υπηρεσία που μπορεί να οδηγήσει και στην υιοθέτηση πιο ολοκληρωμένων συστημάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σάκης Καραμητρούσης: «Κορυφαία τάση αποτελεί η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, δηλαδή η ψηφιακή ανταλλαγή πιστοποιημένων παραστατικών με Πελάτες και Προμηθευτές. Η μείωση κόστους και χρόνου που προκαλεί η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι άμεσα ορατή σε όσους οργανισμούς την υιοθετούν».
«Τα σύγχρονα ERP είναι, πλέον, “all in one”, διαθέτοντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες, από τη διαχείριση πελατών, έως ως την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης. Ακόμη και οι πιο σκεπτικοί έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα του Software as a Service, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος τους να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες και λειτουργίες των συστημάτων ERP», δηλώνει ο κ. Ανδρέας Γριμπέλας General Manager της Epsilon SingularLogic και Chief Technology Officer (CTO) του Ομίλου Epsilon Net.
Οι εφαρμογές RPA
Τα σύγχρονα συστήματα ERP αξιοποιούν όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) για την καλύτερη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δεδομένων, αποτελώντας ολοένα και πιο πολύτιμα εργαλεία για τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων.
Πλέον εντάσσονται συνεχώς και περισσότερες αυτοματοποιημένες διαδικασίες (Robotic Process Automation -RPA) για εργασίες που κανονικά θα έκανε σε τακτά χρονικά διαστήματα ένας άνθρωπος-χρήστης του συστήματος, όπως για παράδειγμα η δημιουργία εβδομαδιαίων εκθέσεων για τις προμήθειες ή τις πωλήσεις.
Έτσι μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εργασίας αλλά και η πιθανότητα λαθών από τον ανθρώπινο παράγοντα. «Ενσωματώνοντας native RPA μηχανισμούς, το Cloud ERP μπορεί πραγματικά να οδηγήσει την επιχείρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της. Τρέχοντας «αθόρυβα» στο background, οι μηχανισμοί αυτοί επεξεργάζονται μεγάλο όγκο δεδομένων και ενεργειών και εκτελούν πολύπλοκες, επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και flows χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (με χρήση τεχνολογιών Machine Learning και ΑΙ). Λειτουργούν δηλαδή ως Business Automation Machines που απελευθερώνουν το χρήστη από το data processing, βοηθώντας τον να επικεντρωθεί σε ενέργειες που παράγουν προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος Πεδιώτης Product Management Director της SoftOne.
Στα σκαριά πρόγραμμα επιδοτήσεων
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τρέξει ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω κουπονιών (vouchers), στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το κόστος αγοράς, εγκατάστασης και παραμετροποίησης συστημάτων ERP. H σχετική δράση εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στις αρχές Φεβρουαρίου με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ (90 εκατ. ευρώ για το 2022 και 90 εκατ. ευρώ για το 2023).
Οι επενδύσεις που θα επιδοτηθούν θα στοχεύουν στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που προωθούν την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και συγκεκριμένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στις ηλεκτρονικές πωλήσεις και στις εφαρμογές ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Τα παρόν και το μέλλον του EPR
Τι δηλώνουν στο Finance Pro στελέχη των Epsilon Net, Entersoft, SoftOne και Deloitte.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι τεχνολογικές ανάγκες των επιχειρήσεων έγιναν πολύ πιο σύνθετες, λόγω της ανάγκης για δυνατότητες επεκτασιμότητας, εξασφαλισμένη επιχειρησιακή συνέχεια και αποδοτικότητα στα κόστη λειτουργίας.
Στο επιχειρηματικό λογισμικό το Cloud αποτελεί τη νέα κανονικότητα, ενώ οι νέες συνθήκες επιτάσσουν την αξιοποίησή του από όλες τις συσκευές.
Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο τομέα των Cloud υπηρεσιών και του Storage δίνουν λύσεις σε κάθε σύνθετο πρόβλημα και περίπλοκη απαίτηση.
Παράλληλα, τα σύγχρονα ERP είναι, πλέον, «all in one», διαθέτοντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες, από τη διαχείριση πελατών, έως ως την παροχή υπηρεσιών και υποστήριξης. Ακόμη και οι πιο σκεπτικοί έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα του Software as a Service, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος τους να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητες και λειτουργίες των συστημάτων ERP.
Επιπρόσθετα, η σημασία του Business Intelligence και της Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνεται συνεχώς, προσφέροντας πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα μίας επιχείρησης και στρατηγική ματιά στη λήψη αποφάσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι σαφές ότι και η χρήση RPA εργαλείων και η ανάπτυξη Robots διασφαλίζουν την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση έργων διαφορετικής πολυπλοκότητας. Καθώς, τα οικοσυστήματα που βασίζονται σε cloud και hubrid λύσεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος, το επόμενο ψηφιακό βήμα των επιχειρήσεων είναι επιτακτικό.
Το ολοκληρωμένο portfolio του Ομίλου Epsilon Net οδηγεί τις επιχειρήσεις στην ψηφιακή μετάβαση, προσφέροντας 360o λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού και ολοκληρωμένα έργα υψηλής τεχνολογίας μέσα από ένα πλήρες portfolio προϊόντων και λύσεων.
Πιστοί στον στρατηγικό σχεδιασμό μας, συνεχίζουμε να προσφέρουμε μέσω της “hybrid” τεχνολογίας όλες τις εφαρμογές μέσω cloud, και όχι μόνο on premise, ενισχύοντας, παράλληλα, και το κομμάτι του rental που στηρίζει ιδιαίτερα τις μικρότερες επιχειρήσεις, δίνοντας μας το πλεονέκτημα να απαντάμε «στα μέτρα» κάθε επιχείρησης.
Σάκης Καραμητρούσης
Branch General Manager, Management – Northern Greece, Entersoft
Τα τελευταία δύο χρόνια για τους γνωστούς λόγους, έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στη χρήση της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ακόμη και σε περιοχές όπως το κράτος και ο Δημόσιος τομέας, έχει κάνει άλματα μπροστά. Το γεγονός αυτό έχει άμεση επίδραση και στον τρόπο που λειτουργούν τα κεντρικά συστήματα των επιχειρήσεων, όπως το ERP. Η πρόσβαση στο ERP σύστημα από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο μέσω της εγκατάστασης στο Cloud είναι η προτιμητέα λύση από τους περισσότερους οργανισμούς. Αυτό επιβάλει στα ERP συστήματα να είναι πιστοποιημένα για Cloud Based λειτουργία και βέβαια να τηρούν στο μέγιστο τους κανόνες ασφάλειας. Διασυνδέσεις με το Δημόσιο για φορολογικούς λόγους, αλλά και με Τράπεζες για αυτοματοποιημένες εισπράξεις – πληρωμές είναι πλέον αυτονόητες και επιβεβλημένες. Κορυφαία τάση αποτελεί η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση, δηλαδή η ψηφιακή ανταλλαγή πιστοποιημένων παραστατικών με Πελάτες και Προμηθευτές. Η μείωση κόστους και χρόνου που προκαλεί η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση είναι άμεσα ορατή σε όσους οργανισμούς την υιοθετούν. Προσθετικά σε όλα τα παραπάνω, ένα σύγχρονο ERP ενσωματώνει Data Analytics. Αυτά αποτελούν σετ επεξεργασμένων πληροφοριών (συνήθως με την μορφή Dashboards), τα οποία βοηθούν τα Διοικητικά στελέχη να εξάγουν συμπεράσματα με μεγάλη ταχύτητα και να λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε δεδομένα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση και εφαρμογή των παραπάνω δυνατοτήτων αποτελεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.
Άγγελος Πεδιώτης
Product Management Director, SoftOne
Η ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών έρχεται να αλλάξει το επιχειρηματικό μοντέλο όπως το γνωρίζουμε, τοποθετώντας το Cloud ERP στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις λειτουργούν και προσφέρουν αξία στους πελάτες τους. Μόνο μία Cloud λύση μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη δραστηριοποίηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, γεγονός το οποίο επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενσωματώνοντας native RPA μηχανισμούς, το Cloud ERP μπορεί πραγματικά να οδηγήσει την επιχείρηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της. Τρέχοντας «αθόρυβα» στο background, οι μηχανισμοί αυτοί επεξεργάζονται μεγάλο όγκο δεδομένων και ενεργειών και εκτελούν πολύπλοκες, επαναλαμβανόμενες διαδικασίες και flows χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση (με χρήση τεχνολογιών Machine Learning και ΑΙ). Λειτουργούν δηλαδή ως Business Automation Machines που απελευθερώνουν το χρήστη από το data processing, βοηθώντας τον να επικεντρωθεί σε ενέργειες που παράγουν προστιθέμενη αξία για την επιχείρηση. Ζητούμενο αποτελεί διαχρονικά και το personalization, με τη διαφορά ότι διαφαίνεται πλέον η τάση να επιτευχθεί αυτό μέσα από την ενσωμάτωση codeless εργαλείων που αφαιρούν την πολυπλοκότητα από το χρήστη και την επιχείρηση. Άρρηκτα συνδεδεμένο με το Cloud ERP είναι και το EM, και οι mobile αλλά και οι (AI-enabled) conversational εφαρμογές αναμένεται να «κερδίζουν συνεχώς έδαφος», φέρνοντας στο προσκήνιο νέες δυνατότητες αξιοποίησης του ERP, όπως η φυσική συνομιλία του χρήστη με αυτό. Δεν μπορούμε βεβαίως να παραγνωρίσουμε και το μεγάλο όγκο δεδομένων που συλλέγει καθημερινά ένα σύστημα, γεγονός που θα εντείνει περαιτέρω την ανάγκη των επιχειρήσεων να εκμεταλλευτούν αυτά τα data, με real-time insights ή και predictive analytics εργαλεία. Και το ζητούμενο εδώ θα είναι η δυνατότητα αξιοποίησης των εργαλείων αυτών από κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως μεγέθους.
Στέφανος Τεντολούρης
Tax Principal, BPS Technology Leader Deloitte
Στην Deloitte πιστεύουμε ότι οι νέες τεχνολογικές τάσεις που εφαρμόζονται στην Οικονομική Διεύθυνση, περιστρέφονται γύρω από Cloud ERPs, RPA, Mobile Apps και ETL εργαλεία. Οι πελάτες μας στα έργα outsourcing, λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας μέσω ενός παγκόσμιου Cloud ERP (Business Digital Hub), το οποίο με αμεσότητα παρέχει 24/7 πρόσβαση στα αποτελέσματα μέσω data analytics, ανταλλαγή και αποθήκευση στοιχείων στο cloud, καθώς και ασφάλεια στις επαναλαμβανόμενες συμφωνίες και ελέγχους, με τη χρήση εργαλείων αυτοματοποίησης. Η εφαρμογή λύσεων RPAs στις περιοχές καταχωρήσεων και συμφωνιών, προσφέρουν τη δυνατότητα εντοπισμού πιθανών αποκλίσεων, ειδικά στην εποχή του myData και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Μέσω των online εφαρμογών σε smartphones, η πληροφόρηση και οι διαδικασίες γίνονται άμεσα διαθέσιμες, στο χρόνο και τον τόπο που οι χρήστες μας επιθυμούν. Οι προηγμένες τεχνολογικές λύσεις και οι άνθρωποι της Deloitte μπορούν να αποτελέσουν τον στρατηγικό συνεργάτη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Οικονομικής Διεύθυνσης.