Στη μετεξέλιξη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), - το γνωστό Υπερταμείο- σε ένα πλήρως λειτουργικό δημόσιο επενδυτικό ταμείο, όπως αυτά που δραστηριοποιούνται σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, στοχεύει η νέα διοίκηση.

Το όραμα αυτό παρουσίασε συνοπτικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΣΥΠ, Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). “Όραμά μας είναι η μετεξέλιξή μας σε ένα Public Wealth Fund, που επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών”, σημείωσε ο κ. Δημητριάδης δίνοντας το γενικό περίγραμμα του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπερταμείου 2022-2024, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Χρηματοδότηση της ανάπτυξης
Όπως εξηγούν στο FinancePro αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να ξεφύγει η ΕΕΣΥΠ από τον στενό ρόλο της εταιρείας holding των δημοσίων επιχειρήσεων και να λειτουργήσει αναπτυξιακά ως επενδυτής, ενισχύοντας συνολικά την ελληνική οικονομία. Αυτό θα γίνει με την επένδυση των κερδών της ΕΕΣΥΠ από τα μερίσματα των θυγατρικών του σε εταιρείες και επιχειρηματικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Αντλώντας εμπειρία από αντίστοιχα funds που διαθέτουν πολλά άλλα κράτη εντός και εκτός Ευρώπης, αυτή η δραστηριότητα της ΕΕΣΥΠ θα προχωρήσει σταδιακά με μικρά βήματα. Άλλωστε, η επιτυχία του εγχειρήματος είναι συνυφασμένη με το μεγάλο στοίχημα της ανάταξης των δημοσίων επιχειρήσεων, προκειμένου αυτές να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες αλλά και να παράγουν κέρδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η αρχή μπορεί να γίνει ακόμη και με μικρές επενδύσεις της τάξης των 5-10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς πέρα από την άμεση επένδυση η παρουσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά τόσο στην προσέλκυση άλλων επενδυτών όσο και στην εξασφάλιση δανείων χρηματοδότησης.
Εξάλλου, στόχος της διοίκησης του Υπερταμείου είναι να προχωρήσει σε συνεργασίες και με ξένα funds. Ήδη η ΕΕΣΥΠ είναι μέλος του διεθνούς δικτύου One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).

Οι προοπτικές του real estate
Άλλη μια πηγη εσόδων για το Υπερταμείο μπορούν να αποτελέσουν τα ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) αλλά και των υπόλοιπων θυγατρικών του, όπως ΕΥΔΑΠ, ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ,ΓΑΙΑΟΣΕ κ.α. Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Υπερταμείο θα προχωρήσει στην αποτίμηση όλου του real estate των επιχειρήσεων που έχει υπό την ομπρέλα του.

«Μέσω μιας συμφωνίας-πλαίσιο θα κάνουμε συστηματικά αυτή τη δουλειά. Να καταγράψουμε, να διασταυρώσουμε, σε συνεργασία και με το ΤΕΕ όπως φαίνεται, και να προχωρήσουμε προσδιορίζοντας τα στάδια ωρίμανσης των ακινήτων. Πράγμα που θα κάνουν προφανώς οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τα χρονοδιαγράμματα» εξήγησε ο επικεφαλής του Υπερταμείου. Στη συνέχεια, θα υιοθετηθεί μία ομιλική πολιτική για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, εφαρμόζοντας και δοκιμάζοντας ορισμένες νέες λύσεις. «Ένα πολύ καλό ακίνητο δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμο να αξιοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με καταπατήσεις και άλλου είδους προβλήματα. Οπότε μπορούμε να βρούμε τι μπορούμε να ωριμάσουμε για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και πώς» σημείωσε.

Αντίστοιχα, θα προχωρήσει η καταγραφή και εκτίμηση της αξίας όλων των επιχειρήσεων και των συμμετοχών της ΕΕΣΥΠ. Όπως σημείωσε εξάλλου ο κ. Δημητριάδης, «για να αξιοποιήσουμε τη Δημόσια περιουσία θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε ποια είναι αυτή, να την καταγράψουμε και να ωριμάσει για να συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Τα αποτελέσματα του 2020 και οι εξελίξεις του 2021
Καθαρά ενοποιημένα κέρδη ύψους 56,8 εκατ ευρώ. κατέγραψε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) στη χρήση του οικονομικού έτους 2020. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα αποτελέσματα σε επίπεδο Ομίλου επηρεάστηκαν από την έλευση της πανδημίας, η οποία ανέκοψε την επιτάχυνση της βελτίωσης των επιδόσεων των θυγατρικών που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2020 και είχε ισχυρή επίδραση σε κλάδους όπως οι μεταφορές, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας κ.α.. Όλες οι εταιρείες του Ομίλου εστίασαν την προσοχή τους στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας στις οικονομικές τους επιδόσεις, με προσπάθεια να συγκρατηθεί η πτώση των εσόδων, με παράλληλο εξορθολογισμό των εξόδων. Παράλληλα, οι θυγατρικές του Υπερταμείου συνέχισαν απρόσκοπτα την παροχή υπηρεσιών και αγαθών ζωτικής σημασίας για τους πολίτες (ύδρευση, μεταφορές, ταχυδρομικές και συναφείς υπηρεσίες, κεντρικές αγορές τροφίμων), καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

Το 2021 η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό συνεχίζουν να επηρεάζουν το σύνολο των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ). Το 2ο εξάμηνο για τις περισσότερες από αυτές υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων. Συνοπτικά καταγράφονται οι εξελίξεις του 2021 μέχρι στιγμής ανά κλάδο δραστηριότητας:

Κλάδος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας: το 2021 χαρακτηρίζεται από την πολύ επιτυχημένη επιστροφή της ΔΕΗ στις αγορές, την ταχύτητα υλοποίησης του μετασχηματισμού της, καθώς και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Επιπλέον είναι σε διαδικασία ολοκλήρωσής η συμφωνία-πλαίσιο της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο που διασφαλίζει την τιμή του αδιύλιστου νερού για την περίοδο 2021-2040 και που σηματοδοτεί παράλληλα την έναρξη του μετασχηματισμού της εταιρίας. Τέλος, προχωράει η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΑΘ για την αναβάθμιση του υδροδοτικού της συστήματος που συμπεριλαμβάνει την επισκευή του υδαταγωγού της Αραβησσού και την υλοποίηση των συστημάτων τηλεμετρίας Scada.

Κλάδος Real Estate & Asset Development: Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μια σειρά από έργα βαρύνουσας σημασίας δρομολογήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς: Η πώληση και η μεταβίβαση της Ελληνικόν Α.Ε στην HELLINIKON GLOBAL I S.A.. Η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού με δεσμευτική προσφορά ύψους €1,5 δις. Η ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή για τη ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ με δεσμευτική προσφορά ύψους €733 εκατ.. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση της μαρίνας Καλαμαριάς και την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Η ΕΤΑΔ ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τελικό τίμημα €37,3 εκατ. (+21,5% από την τιμή εκκίνησης). Παράλληλα, υπήρξε σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρηματικών μονάδων της εταιρείας (Ακτή Βουλιαγμένης, Μουσείο Αχίλλειο, το Κάμπινγκ Φαναριού και Ασπροβάλτας κ.α). Η ΓΑΙΑΟΣΕ υπέγραψε σύμβαση μίσθωσης με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων για έκταση που περιβάλλει τον πρώην σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ η ΔΕΘ ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη COVID-free έκθεση στο εκθεσιακό της κέντρο.

Κλάδος Food & Supply: H ΚΑΘ εξασφάλισε σημαντική επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας “SOCIAL PLATE” (συνολικού ποσού ύψους €310 χιλ.) με στόχο τη μείωση της σπατάλης φαγητού και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Ο ΟΚΑΑ απέδωσε προς χρήση στους επαγγελματίες αλιείς και ιχθυέμπορους της Βορείου Ελλάδος, έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Ιχθυόσκαλας Νέας Μηχανιώνας, Θεσσαλονίκης -ύψους άνω των €4 εκατ.. Οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ το 2021 ανακάμπτουν σε επίπεδο επιδόσεων και θέτουν τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κλάδος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: O ‘Όμιλος ΕΛΤΑ εγκαινιάζει μία νέα εποχή καθώς, στο κέντρο διαλογής της εταιρίας στο Κρυονέρι, άρχισε να λειτουργεί η νέα επένδυση εγκατάστασης ρομπότ για την υβριδική διαλογή. Παράλληλα τέθηκε σε λειτουργία το νέο Mobile Application για τους πελάτες της ΕΛΤΑ Courier.

Κλάδος Μεταφορών & Υποδομών: Οι Συγκοινωνίες Αθηνών (Όμιλος ΟΑΣΑ) ξεκίνησαν την διεξαγωγή ερευνών ικανοποίησης πελάτη. Παράλληλα, δίνουν μεγάλη έμφαση στην εξυπηρέτηση των πελατών της εν μέσω της πανδημίας, μέσα από τη σταδιακή ένταξη νέων λεωφορείων – μέσω Leasing – στο στόλο των οχημάτων τους, καθώς και στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε ότι αφορά στην αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για την ανάδειξη προτιμητέας κοινοπραξίας συμβούλων για το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Τέλος, στην ΑΕΔΙΚ προχωρούν οι μελέτες για την αποκατάσταση της Διώρυγας. Παράλληλα μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε με την συμβολή του Υπερταμείου η δανειοδότηση της εταιρείας από την Τράπεζα Πειραιώς για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της.